Archief
Artikelen

Jenin is een oude, Bijbelse stad in het Noorden van de Westelijke Jordaanoever. In 1953 werd er door de Verenigde Naties een vluchtelingenkamp gevestigd voor de Palestijnen die door de Israëlische Zionisten waren verdreven. In 1996 kwam het kamp onder het gezag van de Palestijnse Nationale Autoriteit, maar nadat in 2000 de Tweede Intifada was begonnen, meende Israël dat het kamp in Jenin een bron was van terrorisme en zelfmoordaanslagen. In april 2002 viel het Israëlische leger het kamp binnen, sloot het hermetisch af voor de pers en bulldozerde de huizen plat, met de bewoners er soms nog in.

Hoewel er volgens Israël slechts 56 Palestijnen werden gedood, voornamelijk gewapende Palestijnse opstandelingen, blijkt uit een onderzoeksrapport dat het aantal doden veel hoger moet zijn geweest, maar dat de Israëlische strijdkrachten de lijken in koelwagens stopten en verborgen.

De documentaire film Jenin, Jenin (2002), van de Palestijnse acteur en filmer Mohammad Bakri, laat het verhaal zien van de barbaarse aanval op kamp Jenin, zoals verteld door de ooggetuigen. Kort nadat de film was uitgekomen, verbood de Israeli Film Board de vertoning, omdat de documentaire “slechts een kant van het verhaal liet zien”.

Jenin, Jenin heeft twee prijzen gewonnen: de “Best Film” award op het Carthago International Film Festival 2002 en de International Prize for Mediterranean Documentary Filmmaking and Reporting. De uitvoerende producent van Jenin – Jenin, Lyad Samoudi, werd rond het einde van opnamen, op 23 juni 2002, in Alyamoun doodgeschoten door Israëlische soldaten.

Jenin, Jenin duurt 55 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Jenin 2002, een Palestijns vluchtelingenkamp”

 • petje:

  The Mayor of Jerusalem has announced a plan to demolish an area of Arab East Jerusalem to make way for an upmarket district of luxury hotels and gardens.

  Israel is nu ook openlijk bezig Oost jeruzalem volledig te annexeren. De Israeli voelen zich sterk nu watje Nobama alles lijkt te slikken en Tony B. Liar aan het pappen en nathouden is in het Midden-Oosten.
  Een en ander lijkt in de afgelopen Bilderbergconferenties te zijn beklonken: Oost Jeruzalem wordt Joods..
  Als dit geen derde Intifadah zal veroorzaken dan weet ik het niet meer. Go for it Palestinians..

  But hours before Mayor Nir Barkat was due to announce his scheme – called the King’s Garden – Prime Minister Benjamin Netanyahu said work should be delayed.

  The Israelis say the Palestinian houses to be demolished have been built without permits and have become a slum.

  Palestinians say it’s their land and want it to be part of their capital.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8546276.stm

 • petje:

  Zionistische bezettingspolitiek wordt steeds openlijker omdat Clinton en Nobama alles van de zionisten slikken..
  http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article2980501.ece/Sloop_illegale_huizen_Oost-Jeruzalem.html

 • […] tegen de Palestijnen die sinds 1948 van hun land zijn verjaagd en zelfs in vluchtelingenkampen geen leven hebben. De haat en het geweld worden door het SIDI geïmporteerd in de vorm van propaganda voor de staat […]

Laat een reactie achter