Somalië, land van kamelen en zeevaart

Somalië is beslist geen primitief land, het is bij uitstek het land van kamelen, maar ook van zeevaarders. De geschiedenis van Somalië gaat terug tot duizenden jaren voor onze jaartelling. Grotschilderingen getuigen er van een zeer vroege cultuur. De kameel, die al duizenden jaren een rol speelt als lastdier en rijdier in de woestijn, werd ooit in Somalië gedomesticeerd en bereikte pas later Egypte. De noordelijke kust van Somalië stond ooit bekend als Punt en reeds in de oudheid dreef men handel over zee, met het Egypte van de farao’s, maar ook met India. Latere handelspartners waren het Romeinse Rijk, Perzië en zelfs China!

Hoewel het droge en woeste landschap de bewoners weinig rijkdom biedt, leidde de handel tot grote welvaart. Het land is zeer strategisch gelegen, zoals zichtbaar is deze landkaart van Somalië. De handel met Egypte liep via de Rode Zee en langs deze route lag ook Mekka. Al in de begintijd van de Islam, in de 7e eeuw A.D., kwam deze religie naar Somalië. De geschiedenis van Somalië is sindsdien verweven met de Islam, ook toen de komst van de Europeanen de onafhankelijkheid van Afrika bedreigde. Terwijl de Europese mogendheden in de 19e eeuw het ene Afrikaanse land na het andere koloniseerden, bleef Somalië zich verzetten. De Dervish Staat onder leiding van Mohammed Abdullah Hassan was gevestigd op Islamitische grondslag en in 1898 versloeg het Derwish leger de Britten, die zich het noorden van het land (Brits Somaliland) wilden toe-eigenen.

Het zuiden (Somalië) was bij de Conferentie van Berlijn toebedeeld aan Italië, maar de Italianen konden het land niet veroveren. In 1920 stortte de Derwish Staat in, na zware lucht-bombardementen van de Engelsen. Somaliland werd een Brits protectoraat. En in 1925 veroverde Mussolini het “Italiaanse” deel van het land. Alleen het buurland Ethiopië (Abessinië), dat in 1896 het Italiaanse leger had verslagen in de Slag bij Adowa, bleef een zelfstandig rijk , tot Mussolini in 1935 vanuit Somalië het land binnenviel. Maar de Britten heroverden het land op Mussolini en in 1941 kreeg Ethiopië zijn zelfstandigheid terug.

Heel anders verging het Somalië, dat volledig onder militair bewind van Engeland kwam. In 1949 werd het bestuur over het Zuiden teruggegeven aan Italië, onder voorwaarde dat het hele land na 10 jaar onafhankelijk zou worden. In 1960 gebeurde dat inderdaad, maar er waren nu een aantal problemen. Het Christelijke buurland Ethiopië had van de Britten de grensstreek Ogaden gekregen, wat een reden was voor voortdurende geschillen. In het Noorden van Somalië was de officiële voertaal nu Engels en in het Zuiden Italiaans. Dit verschil in taal en cultuur leidde tot een afscheidingsbeweging. En tot slot was daar de internationale politiek van de Koude Oorlog: Somalië legde relaties met Rusland en China, waardoor het de steun verloor van het “vrije Westen”.

Volgens de Nederlandse Wikipedia begint de geschiedenis van Somalië pas in 1960, toen de twee koloniën werden samengevoegd tot een onafhankelijk land. Gedurende deze korte “geschiedenis” heeft het land slechts een korte periode van vooruitgang gekend. Daarop volgden een burgeroorlog, hongersnoden en andere ellende. De volgende documentaire, The Parching Winds of Somalia, is gemaakt in 1984. Hij vertelt meer over de geschiedenis en de samenleving van Somalië. Het land was in 1984 zowel Islamitisch als socialistisch. Terwijl de helft van de bevolking nog leefde als nomadische veetelers, was het leven in de steden redelijk modern.

The Parching Winds of Somalia duurt 27 minuten.

Meer over Somalië staat op de Bartamaha website.

1 Reactie

 1. Haly

  Beste Bou,

  Elke dag lees ik een stukje op uw blog. Om te leren, te navigeren en vervolgens steeds een beetje wijzer te worden.
  Mijn hele studietijd blijkt een farce: ik ben in ijltempo aan het AFleren nu.

  Bedankt voor het uitzoeken, bundelen en wereldkundig maken!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën