Archief
Artikelen

Bij het woord “Afrika” denken we meestal niet direct aan een rijk continent met een hoge beschaving en een vreedzame traditie. Toch blijkt uit de geschiedenis dat Afrika vele eeuwen heeft gekend van vrede, voorspoed, rijkdom en internationale handel. In het derde deel van de serie A Voyage of Discovery neemt de historicus Basil Davidson ons eerst mee naar Mali, waar goud gevonden werd. De Niger bood een goed bevaarbare waterweg en een karavaanroute leidde via Timboektoe naar Marokko en naar Caïro, waar hij aansloot op de zijderoute naar China.

Terwijl in het Europa van de 14e eeuw de 100-jarige oorlog woedde en samen met de pest de bevolking in armoede, dood en verderf stortte, bloeide in Mali een koninkrijk van ongekende rijkdom. In Caravans of Gold volgt Basil de karavaanroute van Mali naar Caïro, een afstand van duizenden kilometers, dwars door de Sahara. Terwijl het goud van Mali naar Caïro ging, drong de Islam op vreedzame wijze steeds dieper in Afrika door. Timboektoe werd een stad van godsdienst en geleerdheid.

De Europese Renaissance stoelt niet alleen op het goud dat de Spanjaarden uit Amerika roofden, maar ook op het goud uit Afrika. Terwijl Europa zich herstelde van de culturele en economische neergang in de late Middeleeuwen, sijpelde het Afrikaanse goud via de Middellandse Zee ook Europa binnen. Langs de oostkust van Afrika lagen de rijke handelssteden van de Swahili-cultuur, die over zee handel dreven met India en China. Ook in Zuid Afrika werd goud gevonden, ook Zimbabwe was een welvarend koninkrijk. Een hoogtepunt van deze rijkdom vormde de stad Kilwa, op een eilandje voor de kust van Tanzania. In 1505 werd deze stad door de Portugezen geplunderd en verwoest. Europa had Afrika “ontdekt”.

Africa: Ep 3 – Caravans of Gold duurt 52 minuten

Bekijk deze video op Google Video.

Van deze serie historische documentaires staat van deel 4 helaas maar een klein gedeelte online. Deze episode, genaamd The King and the City, gaat over de politieke organisatie van de oude Afrikaanse koninkrijken.

De volgende video lijkt te bestaan uit drie fragmenten. Hij speelt zich gedeeltelijk af rond de stad Kano in Hausaland, in het huidige Nigeria. Mocht iemand deze hele documentaire ergens kunnen vinden, laat het me dan weten. Bij voorbaat mijn dank!

Africa: Ep 4 – The King and the City duurt een kwartier.

Bekijk deze video op Google Video.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “Afrika: goud, handelsroutes en welvaart”

 • Eheu:

  Ongemakkelijk makend vermaak,je laatste artikelen: brava!!
  “Das Unbehagen in der Kultur.”
  Unheimlich zeer.(A parte:) Get it right!
  ‘Lov’in piec’is’…
  Dank.

  ‘Ach!’

 • mr. drs. BOU:

  Eheu, dit hoofdstuk heb ik nooit op school geleerd. Jij wel?

  Dit leerde ik wel wel: Afrika was primitief, de negers waren beter af onder de blanken. De kinderen in Afrika waren zo arm, dat ze zelfs geen onderbroek droegen, maar in hun blootje liepen. De missionarissen redden de zieltjes van deze heidenen. En de opstandelingen waren rebellen, wilde stammen die geen begrip hadden voor de goedheid van hun blanke heersers. Hoe waar dit allemaal was, blijkt uit de chaos van het post-koloniale tijdperk in Afrika…

  Zie daarvoor ook mijn volgende post. 😉

 • the best:

  LOVE U

  XXXXX-JES THE BEST!!!

 • the best:

  neeeeeeeej heb dit nooit op school gehad
  weer wat geleerd!!!

 • the best:

  hahahahahahahahahahahahahahahaha
  jullie vinden mij wel hip want ik woon in schiedam en ik ben heel rijk. mijn vader is de directeur van een van de grootste bedrijven van nederland: De Coop
  maar meer zeg ik nie want dan ben ik straks mijn tv kwijt die op mijn kamer staat…
  Hahahahahahahhahahahahahaha
  LOVE JULLIE

Laat een reactie achter

Recente reacties