Archief
Artikelen

Een Afrikaans volk dat in de documentaire serie van Basil Davidson niet in beeld komt, zijn de San of Bushmen van de Kalahari-woestijn. Zij leefden tot voor kort op de manier waarop onze voorouders sinds onheuglijke tijden leefden, als nomadische verzamelaars en jagers. Schaars gekleed en op blote voeten trokken de San rond, aanvankelijk door een groot deel van Afrika, maar uiteindelijk alleen nog in de onherbergzame Kalahari woestijn. De vrouwen verzamelden vruchten, noten, jonge loten en kruiden, eieren, insecten en andere eiwitrijke zaken, en ze groeven met hun graafstok naar wortels. De mannen jaagden met speer en pijl en boog op wild en gevogelte. Hun arbeidsverdeling was niet strikt, al was de jacht een mannenzaak.

Hoewel hun levenswijze primitief lijkt, waren de San meesters in de kennis van hun natuurlijke omgeving. Hun rotsschilderingen vindt men overal in zuidelijk Afrika en hun vertelkunst is werkelijk uniek. Ze verzamelden voldoende voedsel om een aantal dagen van te leven en besteedden de rest van de tijd aan babbelen, lachen, verhalen vertellen, sieraden maken en dansen. Hun vreedzame wijze van samenleven zou de moderne mens tot voorbeeld strekken, ware het niet dat de Bushmen door deze moderne mens is opgejaagd, verdreven uit hun territorium en ten slotte “beschaafd”.

In de film “The Gods must be Crazy” worden de San afgeschilderd als bijzonder naïef, goed genoeg voor een komedie. Maar de manier waarop ze werden behandeld lijkt veel op de manier waarop men in Australië de nomadische Aborigines het leven onmogelijk maakte. Tegenwoordig krijgen de San een nieuwe kans, omdat zowel hun kunst als hun levenswijze worden erkend als uniek.

Op Google Video staan enkele korte fragmenten over de !Kung, een Bushmen-stam uit het noorden van de Kalahari.

The Hunters – a !Kung Bushmen film duurt 9 minuten.

First Film – from the !Kung San Series duurt 10 minuten.

N!ai, The Story of a !Kung Woman – a !Kung Bushmen film by John Marshall duurt 9 minuten.

Bitter Melons duurt 5 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

7 Reacties op “De San (Bushmen) van de Kalahari”

Laat een reactie achter