Archief
Artikelen

Gisteren plaatste ik het eerste deel van een prachtige serie over de geschiedenis van Afrika Africa: A Voyage of Discovery, door de historicus Basil Davidson. Slechts vier van de acht delen staan online en de serie is kennelijk niet meer te koop. Dat is jammer! Het tweede deel, Mastering A Continent, gaat over de cultuur van drie Afrikaanse natuurvolkeren: de Pokot in Kenya, de Suka in Nigeria en de Dogon in Mali.

De Pokot zijn veetelers, hun hele levenswijze is verbonden aan het bezit van vee. Ze doen niet aan landbouw, maar het omringende woud biedt voldoende voedsel voor de kudden en de kudden bieden voldoende voedsel aan de mensen. Ze kennen geen koning of stamhoofd, maar problemen worden voorgelegd aan de raad van oudsten. Opvallend is, dat de vrouwen het meeste werk verrichten, maar ook hun zelfstandigheid is daarbij groot.

In Afrika begon men ongeveer 5 eeuwen v.Chr. met het smeden van ijzer, waardoor het mogelijk werd om met ijzeren gereedschap de landbouw te bedrijven. De Suka leven nog steeds op deze manier, ze winnen de ijzer uit erts in ovens die worden gestookt met houtskool. Dit volk kent wel een koning en de arbeidsverdeling is verder doorgevoerd dan bij de Pokot.

De Dogon hebben een religie die gepaard gaat met feestelijke dansen en kleurrijke processies. In deze rituelen geven zij hun tradities, hun geschiedenis en hun levensbeschouwing door aan de volgende generaties. Zij zien het leven als een geschenk van god.

Africa: Ep 2 – Mastering A Continent duurt 51 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter