Archief
Artikelen

Al vele jaren is een groot deel van de bevolking van Haïti zo arm, dat sommige mensen niet in staat zijn om te zorgen voor hun kinderen. In december 2009 brachten sommige kranten een reportage over de slavernij van 225.000 kinderen in Haïti. Hun ouders hadden hen afgestaan, omdat ze niet voor hun kind konden zorgen. Deze kinderen, grotendeels meisjes, werkten in de huishouding tegen kost en inwoning. Velen van hen stonden bloot aan huiselijk geweld en seksuele slavernij.

Andere ouders brengen hun kind naar een weeshuis, waarvan de meeste worden gerund door liefdadigheidsinstellingen, waarvan sommige op religieuze grondslag. De kinderen in deze tehuizen worden vaar aangeboden voor adoptie in het buitenland, maar daarvoor is een verklaring nodig van de Haïtiaanse overheid. Helaas liggen alle regeringsgebouwen in puin, dus die papieren zijn nu onverkrijgbaar.

Gisteren zond Al Jazeera een reportage uit over het kindertehuis Ruuska Village, even buiten Port au Prince. Het tehuis werd opgericht door een Amerikaanse vrouw, Barbara Walker, het wordt gerund door vrijwilligers, met behulp van particuliere giften. Het is niet alleen een weeshuis, maar het neemt ook ongehuwde moeders met hun kinderen op. Hoewel de gebouwen niet zijn ingestort en er geen kinderen door puin werden bedolven, zijn de problemen er niet minder om. De gebouwen zijn niet langer veilig, de kinderen slapen in de buitenlucht, de weg naar Port au Prince is vrijwel onbegaanbaar en er heerst gebrek aan werkelijk alles. Maar de vrijwilligers werken door!

Focus on Haiti – Rescue from the ruins duurt 22 minuten.

Voor de mensen die geld willen doneren aan de weeskinderen van Haïti, staat er een bruikbaar adres op deze website. Daar vond ik ook dit vrolijke filmpje van de kinderen van Ruuska Village:

Update: Dank zij Hans, die me de link gaf, wil ik u nogmaals wijzen op het weeshuis in Haïti van Lia de Donk. Inmiddels is daar ook een duidelijk banknummer aan verbonden, dus link even door! Het is beter om rechtstreeks te geven aan de mensen die daar al werkzaam waren toen de aardbeving begon. Giro 555 mag dan door onze regering worden verdubbeld, maar de grote corporaties staan te dringen om dat geld “goed te besteden” !!!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

8 Reacties op “Een kindertehuis op Haïti na de aardbeving”

 • Hans:

  Het woord weeshuis brengt sommige mensen kennelijk op de gedachte dat de kinderen zijn te adopteren. Dat is een groot misverstand. De kinderen die door Lia zijn opgenomen zijn HIV-geïnfecteerd geboren. In Haiti zouden ze kansloos zijn. Lia zorgt voor medicatie en een warme plek in het vaderland, zodat ze een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Met Lia, de medewerkers en elkaar vormen de kinderen een gezin. En worden ze zo goed mogelijk opgevoed, opgeleid en tot volwassenheid gebracht, zodat ze een zelfstandig leven kunnen opbouwen.
  http://www.weeshuisinhaiti.nl

 • mr. drs. BOU:

  Hans, op dit moment is het helemaal niet mogelijk om kinderen van Haïti te adopteren. Een van de redenen is natuurlijk die ontvoering van kinderen door een groepje Amerikaanse Christenen.

  Het weeshuis Ruuska Village bood altijd wel weeskinderen ter adoptie aan. Men gaat er van uit dat deze kinderen ergens anders een betere toekomst krijgen. Maar men nam ook ongehuwde moeders op, met hun kind.Sommige kinderen bleven dus in het tehuis om daar op te groeien.

  Ieder weeshuis is weer anders, maar ik vond wel dat Al Jazeera een goed voorbeeld had uitgekozen. Ik heb grote bewondering voor de mensen die daar werken.

 • Hans:

  mr. drs. BOU
  Ik deel je bewondering, en ik dank je voor de artikelen die je de laatste tijd over Haiti geplaatst hebt. Er zaten enkele echte eyeopeners bij, zelfs voor mij.
  Bedankt voor het plaatsen van de link voor het weeshuis van mijn zus aldaar onder het artikel.
  Hans

 • mr. drs. BOU:

  How did the Red Cross spend $106 Million Dollars in Haiti?

 • mr. drs. BOU:

  Monsanto naait Haïti met “gratis zaden”

  Voor sommigen is de aardbeving op 12 januari van dit jaar in Haïti big business. Zo biedt de u hier wel bekende monstercorporatie Monsanto de boeren van dit land een dodelijke “gift” aan. Deze gift betreft maar liefst 475 ton aan genetisch gemodificeerde zaden, samen met bijbehorende voedingsstoffen en – niet te vergeten natuurlijk – pesticiden.

  Al deze prachtige cadeaus worden gratis uitgedeeld door het WINNER project dat gesteund wordt door de Amerikaanse ambassade.

  Lees verder op Anarchiel.

  Zie het oorspronkelijke artikel op Global Research.

 • Hans:

  What a Paradox! Haiti Continues to Import Workers While its Unemployment Rate is Nearly 85%News Today: the UN is Sending 680 Troops to Provide Camp Security
  The decision to send 680 troops to Haiti to provide camp security is an indication that the UN has no intention of building a better habitat for those left homeless following the January 12th earthquake that destroyed Haiti’s capital and surrounding cities. UN leaders have completely ignored the basic principles of human dignity and the discomfort and shame created by the occupation of Haiti, a sovereign nation. Not any sovereign nation, but the first free black nation in the Western hemisphere, a nation that voted the first law to allow African slaves to enjoy freedom once they stepped into its soil.

  Lees hier verder

 • yvonne:

  Dit gaat dan niet over Haiti, maar over Roemenië….

  Een van de eersten die corruptieschandalen aan het licht bracht was Roelie Post, ambtenaar bij de Europese Commissie in Brussel. Eind jaren negentig werkte zij voor de EC aan de problematiek van de kinderrechten in Roemenie. Die moesten opgelost voordat toetreding van Roemenie tot de EU mogelijk was.

  Post kreeg te maken met tegenwerking en bedreigingen die zo ernstig zijn dat ze inmiddels ondergedoken leeft in een dorpje in het noorden van Nederland en dat ze een slepend conflict heeft met haar werkgever, de EC. Die erkent haar niet als klokkenluider en dreigt met strafmaatregelen.

  In Argos vertelt Roelie Post morgen haar verhaal.

  Weer een klokkenluider die niet gehoord, nee zelfs tegen gewerkt wordt.

  https://www.vpro.nl/argos/media/afleveringen/2018/Roelie-Post.html

 • yvonne:

  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/klokkenluiders-kunnen-nog-steeds-nergens-terecht/

  Roelie Post kaartte als ambtenaar bij de Europese Commissie misstanden aan bij adopties uit Roemenië. Ze ziet zichzelf als klokkenluider, maar zo ziet haar werkgever het niet. Vanaf 1 augustus zit ze officieel zonder baan. Over haar ontslag zijn nu Kamervragen gesteld door Pieter Omtzigt (CDA). Was dat geoorloofd?

  Post stuitte tijdens haar werk op misstanden bij adopties vanuit Roemenië naar het buitenland. “Adoptiebureautjes vroegen veel geld van wensouders. Kinderen werden ter adoptie aangeboden, omdat ze zogenaamd wees waren, terwijl de ouders helemaal niet dood waren”, zegt Post in een paginagroot interview in het AD.

Laat een reactie achter