Archief
Artikelen

Rond het begin van de vorige eeuw beschikte vrijwel iedere stad in de VS over een goed werkend systeem van openbaar vervoer, bestaande uit elektrische trams. Dit systeem was schoon, snel, betrouwbaar en relatief goedkoop. Helaas besloten General Motors en de olie-industrie dat er meer winst te behalen viel met autobussen die op diesel reden en vooral met de verkoop van personenauto’s die benzine slurpten. Een stroman van General Motors begon de tram-maatschappijen op te kopen, om ze daarna failliet te laten gaan.

Een uitgebreide lobby, gekoppeld aan gigantische reclamecampagnes voor personenauto’s, maakte dat de Amerikaanse steden veranderden in auto-steden, doorsneden met snelwegen waar zich al snel files ontwikkelden. Rond deze steden ontwikkelden zich slaapsteden, de sub-urbs, verbonden door een snelweg die eindigde in de file naar de stad. In sommige steden nam de luchtverontreiniging groteske vormen aan en wie geen auto bezat, kon nergens meer naar toe. De enige stad die zich bleef verzetten tegen de snelweg-lobby, was San Fransisco, waar de trams bleven rijden.

General Motors, met Detroit als zetel, floreerde. Het openbaar vervoer stagneerde. De meest winstgevende oplossing is nou eenmaal niet de meest sociale en de vrije markt werkt niet in het voordeel van de armen. Intussen is General Motors failliet en Detroit is veranderd in een spookstad, maar de snelweg-lobby is in de VS nog altijd krachtig.

In Nederland speelt uiteraard het zelfde probleem. De spoorwegen zijn geprivatiseerd, de treinen rijden zelfs niet meer op tijd, laat staan dat ze vaak genoeg rijden! In de VS gaan stemmen op om het openbaar vervoer weer te versterken en te diversificeren. Zou men in Nederland hetzelfde doen, dan zou men zonder extra snelwegen een einde kunnen maken aan de eeuwige files. Toch blijven de mensen nieuwe auto’s kopen. Misschien wordt men pas verstandig, als de aardolie op is.

Taken for a Ride duurt 56 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties