Archief
Artikelen

Hoewel het rapport Davids duidelijk aantoont dat de Nederlandse regering de illegale oorlog in Irak heeft gesteund, heeft het kabinet daar nog altijd geen standpunt over. Maar ook de Nederlandse burgers lijken geen standpunt in te nemen. Er volgden geen massale demonstraties, Balkenende werd niet gemolesteerd door een woedende menigte en het dagelijkse leven ging zijn gewone gangetje.

Toch heeft de oorlog tegen Irak reeds minstens 1,3 miljoen mensenlevens gekost, waarbij miljoenen weduwen en wezen achterbleven. De infrastructuur van Irak is nog altijd verwoest, ongeveer 2 miljoen mensen zijn het land ontvlucht, nog eens 2 miljoen zijn binnenlandse vluchtelingen. De oliebronnen zijn inmiddels in handen van westerse corporaties en mede door de bombardementen met verarmd uranium is het milieu vergiftigd.

Terwijl Nederland tevens betrokken is bij een illegale oorlog tegen Afghanistan en een gelauwerde militair betrokken lijkt bij illegale handel in wapens en drugs, wordt er in Politiek Den Haag gekissebist over de aanschaf van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Dat moet zes miljard Euro kosten, terwijl de studenten demonstreren tegen het omzetten van hun studiefinanciering in leningen.

Waarom zijn er geen massale demonstraties tegen deze geldverslindende en levens verspillende militaristische waanzin? Op 24 oktober 2009 gingen er in Londen minstens 10.000 mensen de staat op om te protesteren tegen de oorlog in Afghanistan. In Nederland gebeurt niets van dat al. Het lijkt wel alsof het besef dat Nederland een oorlog voert tegen de bevolking van Afghanistan niet echt wil doordringen tot de Nederlandse bevolking. Het is immers een vredesmissie?

De volgende documentaire gaat over de manier waarop een oorlog wordt verslagen in de media. In Hollywood en het Pentagon zagen we reeds hoe oorlogsfilms worden gemaakt met behulp van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Maar ook het nieuws is doortrokken van propaganda, opdat het publiek zich niet zal verzetten tegen het oorlogsgeweld. Oorlog wordt ons gebracht als een spannende en opwindende sport. Deze kan gemakkelijk worden omgezet in speelgoed, videogames en andere vormen van vermaak.

Militainment duurt 2 uur en 3 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “Oorlog voeren als entertainment”

Laat een reactie achter