Archief
Artikelen

Jessica Lynch is een heldin die men in Hollywood goed kan gebruiken. Saving Private Jessica is een TV-film uit 2003, die voortvloeide uit haar belevenissen als een van de Amerikaanse militairen die vrijheid en democratie brachten in Irak. Zij werd ontvoerd door de vijand en bevrijd door een speciaal commando van het Amerikaanse leger. Helaas is dat niet helemaal waar, maar wat zou dat nou? In werkelijkheid raakte Jessyca Lynch tijdens een vuurgevecht zwaar gewond door een verkeersongeluk. De vijand die haar ontvoerde was een Irakees ziekenhuis dat haar opnam en verpleegde, waarna het Amerikaanse leger haar kon komen halen, maar deze waarheid is niet spannend genoeg voor Hollywood.

De TV-film over Jessica Lynch werd opgenomen onder supervisie van het Pentagon. In Los Angeles heeft het Pentagon een speciaal kantoor dat ondersteuning verleent aan regisseurs die een oorlogsfilm willen maken. Materieel en andere faciliteiten worden geleverd door het Pentagon, maar het script moet dan wel voldoen aan de regels van de oorlogspropaganda. Volgens deze regels is oorlog spannend en avontuurlijk, maar ook zinvol en zelfs menslievend. Oorlog leidt tot vrijheid, ook voor de vijand. Moed, karakter en heldendom komen in een oorlog pas echt tot hun recht. De terreur tegen onschuldige burgers, de smeerboel van aan flarden geschoten mensen en het verdriet van de nabestaanden zijn zoveel minder film-geniek.

Intussen voorziet Hollywood het Amerikaanse leger ook van 3D-animaties waarop rekruten hun militaire vaardigheden kunnen oefenen. Zo zijn we weer terug bij Avatar: de oogverblindende oorlog als ultiem amusement.

Hollywood and the Pentagon: A Dangerous Liaison (2003) duurt 38 minuten.

Bekijk deze video op Google video.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “Hollywood en het Pentagon: een gevaarlijke relatie”

Laat een reactie achter