Archief
Artikelen

Eergisteren is de Amerikaanse historicus, activist en toneelschrijver Howard Zinn overleden. Hij is 87 jaar geworden en hij stierf aan een hartaanval. Moge hij rusten in vrede, met dank voor de goede werken die hij heeft verricht. De Belgische kranten meldden dit nieuws nog wel, maar Nederland meldt alleen het Brabants Dagblad zijn overlijden. Want wie is Howard Zinn?

Howard Zinn (1922-2010): A Tribute to the Legendary Historian duurt 35 minuten. Op de website van Democracy Now staat ook een transcript van deze uitzending.

Deze Amerikaanse hoogleraar in de geschiedenis heeft niet alleen actie gevoerd tegen de oorlog in Vietnam, maar ook meer dan 20 boeken geschreven, waaronder 3 toneelstukken. Hij is vooral beroemd geworden met zijn boek ‘A People’s History of the United States’. Het is een alternatieve geschiedenis van de VS, gezien vanuit het standpunt van de Indianen, de negers, de vrouwen en de arbeiders, in plaats van het bekende standpunt van de blanke, mannelijke en militaristische Amerikaanse elite. Over de hele wereld zijn er miljoenen exemplaren van verkocht en de herziene versie van 2003 staat voor het grootste gedeelte online.

De Franse vertaling werd bekroond met de Prix des Amis du Monde diplomatique 2003. Het is ook vertaald in het Nederlands en er is zelfs een strip-versie van verschenen, getekend door de cartoonist Mike Konopacki, waarvan hier de eerste pagina staat. Vervolgens werd deze strip door Viggo Mortensen bewerkt tot een tekenfilm die nog geen 10 minuten duurt, maar een goede inleiding vormt op zijn werk.

Bekijk deze video op Google Video.

Zijn geschiedenisboek is onlangs ook verfilmd onder de titel: The People Speak. De DVD komt in februari uit. Een groot aantal artikelen van en over Howard Zinn is in de loop der jaren verschenen op Tom Dispatch, een weblog dat vaak zeer goede artikelen publiceert over de nasleep van 11 september. Een andere goede bron is uiteraard de website van Howard Zinn.

Precies een jaar voor Howard Zinn overleed, op 27 januari 2009, heeft C-span3 de openbare conversatie uitgezonden die hij op 21 juli 2007 heeft gehouden met de schrijver Walter Mosley op de Harlem Book Fair. Deze boeiende en inspirerende conversatie duurt 57 minuten, waarna het publiek 13 minuten lang vragen kan stellen.

Bekijk deze video op Google Video.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

2 Reacties op “Amerikaanse historicus Howard Zinn overleden”

Laat een reactie achter