Selecteer een pagina

Archieven

Overleven in de sloppenwijk Kibera

Kibera is een sloppenwijk in Nairobi, Kenia. Hoeveel mensen er wonen, weet eigenlijk niemand, de schattingen variëren van ruim een half miljoen mensen, of ongeveer 3000 per hectare, tot 1,2 miljoen mensen volgens de Wikipedia. Het is waarschijnlijk de grootste sloppenwijk ter wereld.

De regering van het arme Kenia erkent Kibera niet als stadswijk. Alle bewoners zijn er dus illegaal, maar er zijn ook geen voorzieningen zoals riolering, drinkwater, geplaveide straten, scholen en zo voort. Men schat dat ongeveer 20% van de bewoners van Kibera AIDS heeft, maar medische voorzieningen zijn evenmin aanwezig. De meeste bewoners van Kibera zijn arm, ze leven van dag tot dag, in de hoop om wat geld te verdienen, zodat zij en hun kinderen ‘s avonds iets te eten hebben. Voor medicijnen hebben ze geen geld. In Kenia is de lagere school gratis, maar voor een middelbare school moet schoolgeld worden betaald. Ook daarvoor hebben de bewoners meestal geen geld.

De volgende aflevering van Witness, een programma van Al Jazeera, gaat over de moeizame manier waarop de mensen in Kibera proberen te overleven en over hun hoop op een betere toekomst voor hun kinderen.

Witness – Slum Survivors duurt 23 minuten.

Kibera Kid is een korte speelfilm die is opgenomen met een cast die geheel bestaat uit bewoners van deze sloppenwijk. De film is op verscheidene grote filmfestivals vertoond. Het is het verhaal van Otieno, een jongen van 12 jaar oud, die in Kibera woont. Hij is wees en hij woont bij een bende van dieven, maar hij mag alleen blijven als hij buit binnenbrengt. Zelf wil hij graag popzanger worden, daarvoor heeft hij ook talent. Op het einde van deze korte speelfilm verlaat hij Kibera, de plaats waar hij is opgegroeid, de enige plek waar hij mensen kent.

Kibera Kid duurt 12 minuten.

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 × 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën