Archief
Artikelen

Haïti ligt op een vruchtbaar eiland dat rijk is aan delfstoffen, maar toch is het land straatarm. Veel mensen hebben er nauwelijks te eten. Vijfentwintig jaar geleden werd er op Haïti nog voldoende rijst verbouwd om het hele land te voeden. Nadat president Aristide in 1991 eerst werd verkozen en na minder dan 8 maanden weer werd afgezet, kwam het land in handen van een militaire junta onder leiding van Raoul Cédras, die een bijzonder gewelddadig beleid voerde. Na interventie van de Verenigde Staten en enkele andere landen (met steun vanuit de Verenigde Naties) kwam Aristide in 1994 weer aan de macht, maar hij moest daarvoor wel concessies doen aan de Wereldbank en het IMF. Een daarvan was dat Haïti zonder invoerrechten alle producten uit de VS moest toelaten.

In de VS wordt de landbouw gesubsidieerd. De boeren krijgen er vaak tot 40% subsidie op hun producten. Een hoeveelheid rijst die anders een dollar zou kosten, kunnen ze daarom verkopen voor 60 cent. De reeds verarmde bevolking van Haïti kon nu kiezen tussen goedkope Amerikaanse rijst en de rijst van het eiland zelf, die veel duurder was. Het resultaat was dat de boeren op Haïti hun producten niet meer konden verkopen. Ze hielden er mee op en trokken naar de stad, waar ze armoede leden in de sloppenwijken. In 2008 werd Haïti niet alleen getroffen door een reeks van vier zware orkanen, maar op de wereldmarkt stegen de voedselprijzen tot een voorheen ongekende hoogte. De Amerikaanse rijst werd daardoor duurder, de arme bevolking kon dit niet betalen en de eigen rijstproductie bestond niet meer.

Deze vicieuze cirkel ontstaat door de globalisering en de ideologie van de vrije markt economie. Daarmee zou alles beter worden. Niet alleen Haïti is daar het slachtoffer van, maar ook Jamaica en talloze andere landen in de Derde Wereld gaan kapot aan deze gedwongen politiek van “vrije handel”. Toch gaat men er bij het IMF, dat grote leningen verstrekte aan Haïti en talloze andere arme landen, nog steeds van uit dat de vrije markt (of de hand van God) deze landen wel zal redden van de armoede.

Nu Haïti door de aardbeving is getroffen is, kunnen de VS het land stilzwijgend bezetten onder het mom van hulpverlening. Haïti is echter al vele jaren geen onafhankelijk land, maar een Amerikaans protectoraat, dat slechts in dienst staat van de Amerikaanse belangen.

In 2008 reisde een team van Al Jazeera naar Haïti, om een reportage te maken over de voedselcrisis. Deze werd pas onlangs gemonteerd en uitgezonden. Duidelijk blijkt dat Haïti weliswaar wordt getroffen door natuurrampen, maar eigenlijk het slachtoffer is van een structureel probleem.

Focus on Haiti – The politics of rice duurt 25 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “Haïti: de politiek van de rijst”

 • petje:

  Het scenario van de shock doctrine zoals beschreven door Naomi Klein (ook in de video te zien en te horen) ontrolt zich op Haiti. Compleet met het verspreiden van een desinformatiecampagne over grootschalige plunderingen door Haitianben, die in de video worden ontzenuwt door westerse ooggetuigen.
  Haiti Shock Doctrine
  http://www.youtube.com/watch?v=5FY3j7nT4XI
  http://www.youtube.com/watch?v=qnwHnDp3IP4

 • petje:

  Ir. Arend Lammertink haalt een gesprek aan van oud Forbes journalist Benjamin Fulford waarin deze stelt dat de aardbeving op Haiti d.m.v. nucleaire ontploffingen in specifieke aardse breukvlakken is veroorzaakt. Ook noemt deze Fulford een “busted” transactie van meer dan 2 miljard tussen enkele fakties van de wereldelite waarbij onze ZKH Alex betrokken zou zijn geweest; ook zou er sprake zijn geweest Obama/Biden tussentijds te vervangen door Pelosi/Clinton scenario binnen de wereldelite:

  Benjamin Fulford is the former East-West editor for “Forbes Magazine”, and he came out several years ago now and revealed that he had been contacted by members of the so-called Illuminati.

  Immediately thereafter, he was also contacted by members of an Asian Secret Society that had been reanimated after a long, dormant phase in order to help fight this scourge of world power that has now become so obvious to even the biggest fence-sitters in these other countries in the world.

  This Asian Secret Society referred to itself and The Red and The Green. It is now clear from talking to Fulford that he has since expanded his level of contacts and worked with others who are not just The Red and The Green anymore, but have formed a larger society which he is now calling the Black Dragon Society.

  If you follow his website like I do, you may have had some questions arise. Right before we had this conversation, I was able to get many of those questions answered by him [as a result of new information he has been releasing on his two websites.]

  HAITI WAS NOT A NATURAL EVENT

  This conversation occurred just a day or two before the Haiti earthquake, and it was unclear right away exactly what that earthquake was because it had such destructive power and was so catastrophic.

  I did remember reading from Christopher Story that there was a series of transactions for the South America area that were running through Haiti. And in fact, that appears to be part of what was going on.

  In short, it seems that what we dealt with here, according to multiple whistleblower testimonies, is small incendiary devices – nuclear devices – that were actually sent in and burrowed down into the Earth to create earthquakes in the seismic fault-lines around Haiti.

  Lees de links in zijn bijdrage die uitgebreider op Anarchiel is te lezen.
  http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/3463/ing-is-een-failliete-toko.html#comment-38155

 • mr. drs. BOU:

  Beste Petje,
  Het ultieme complot is natuurlijk dat de VS de aardbeving op Haïti zou hebben getriggerd. Er is inderdaad wel een aanwijzing dat dit zo is. Er werd namelijk weer eens een oefening gehouden, niet in verband met een aardbeving, maar er zou een orkaan op Haïti huishouden, waarna de Amerikanen hulp zouden verlenen. Een dag later vond de aardbeving plaats, waarna de VS onmiddellijk hulp ging verlenen.
  Ik heb alle info die ik daarover tegenkwam bewaard, maar het blijft een vaag vermoeden, dus tot op heden niet sterk genoeg voor een artikel. Opvallend is daarbij dat mijn stukje over HAARP na de aardbeving veel bezoekers trok. Het onderwerp leeft dus wel.
  Verder heb ik even doorgelinkt, maar ik kom terecht in zoveel materiaal! Dat ga ik vandaag niet allemaal lezen, want ik ben even ergens anders mee bezig (het Younger Dryas, ook heel boeiend! ;-)).

  Twee links om te bewaren:
  Een pdf van Lyndon LaRouche over het Huis van Windsor, 65 pagina’s.
  Exclusive Benjamin Fulford Interview — Fall of the Rockefeller Faction [Updated!] Daarvan heb ik het begin gelezen en die lange quote van Fulford lijkt me op dit moment veel te utopistisch. Wishful thinking…? Helpt niet! Ik geloof pas in free energy als ik het zie. Maar dat verhaal over het triggeren van de aardbeving in Haïti zou wel eens waar kunnen zijn!

  Die Benjamin Fulford is wel een bijzonder type, maar of het waar is wat hij zegt, dat betwijfel ik.

 • Groene Wolf:

  Nog meer landen met vruchtbare landbouwgrond gaan de honger tegemoet. Lees het volgende alarmerende bericht:
  http://biflatie.nl/artikelen/39-overig/710-wereldbank-waarschuwt-voor-run-op-landbouwgrond

 • mr.drs.Bou:

  The Clintons: We Came, We Stole, Haitians Died

  By Glen Ford

  January 28, 2016 “Information Clearing House” – “BAR” –

  The Haitian people’s furious resistance to yet another fraudulent presidential election has scuttled U.S. plans to replace “Sweet Mickey” Martelly with another flunky named the “Banana Man.” The aborted fraud is a reminder that Secretary of State Clinton was an imperial bully who rigged the previous presidential election in Haiti and stole the country blind, along with her accomplice and husband, Bill. Those chickens may yet come home to roost.

  The island nation of Haiti is on the verge of finally ejecting the criminal President Michel “Sweet Mickey” Martelly, the dance hall performer and gangster who was foisted on the Haitian people by the United States through the bullying of then Secretary of State Hillary Clinton, back in 2011. Martelly’s term is up, and he is constitutionally required to leave office by February 7. Martelly and his American, French and Canadian backers had hoped to use rigged elections and strong-arm tactics to install another puppet politician, Jovenel “The Banana Man” Moise, in the presidential palace. The “Banana Man” – who wants to turn Haiti into a real banana-exporting republic, to the further impoverishment of its small farmers – came in first in an October election that was so blatantly stolen, even the thoroughly corrupt Haitian elite could not endorse the outcome.

Laat een reactie achter