Archieven

De geschiedenis van de Ku Klux Klan

In de VS is racisme nauw verweven met protestants Christendom. Een extreme vorm daarvan wordt getoond in de documentaire Jesus Camp. Een andere extreme vorm is de Ku Klux Klan, een geheime organisatie die in het verleden een ware terreur heeft uitgeoefend tegen de negerbevolking.

Dit gebeurde vooral in de Zuidelijke staten, waar de slavernij pas werd afgeschaft na de Amerikaanse burgeroorlog, maar ook in andere staten van de VS had de Klan soms veel aanhangers en talloze leden. In de jaren ’20 van de vorige eeuw was de politieke invloed van deze racistische blanke organisatie groot. Pas na WOII begon deze invloed langzaam af te nemen, waarbij vooral de beweging voor burgerrechten voor de zwarte bevolking in de jaren ’60 en ’70 een grote rol speelde.

De volgende documentaire gaat over de geschiedenis van de Ku Klux Klan. Deze geheime organisatie bestaat nog steeds, ze heeft bij voorbeeld een eigen website. De haat van deze blanken blijkt niet alleen gericht tegen kleurlingen, maar ook tegen Joden en homoseksuelen. Dit patroon past geheel in de geschiedenis van het racisme, dat in de vorige eeuw culmineerde in de vervolging van Joden, Roma (zigeuners) en homoseksuelen in Nazi-Duitsland. Volgens de ideologie van de Ku Klux Klan is een echte Amerikaan blank, protestants Christelijk en heteroseksueel. Alle andere mensen zijn in hun ogen minderwaardig. Bij vlagen richtten ze zich daarom ook tegen Katholieken en communisten.

Tot mijn verbazing zag ik dat de Ku Klux Klan vóór Obama heeft gestemd, omdat ze Hillary Clinton nog erger vonden dan Obama. Waarschijnlijk is de echte Amerikaan daarom niet alleen blank, Christelijk en heteroseksueel, maar vooral mannelijk. In de documentaire komt dit aspect niet zo tot zijn recht, maar ook seksisme maakt deel uit van deze blanke, Christelijke cultuur. Ooit ergens in Oklahoma had ik trek in een biertje, maar op de deur van het café stond: Women and dogs not allowed. Was me dat even schrikken!

The Ku Klux Klan – A Secret History duurt anderhalf uur.

1 Reactie

  1. Sjuul van Dissel

    Beste BOU,
    die links doen het niet meer. Na wat zoeken heb ik deze http://www.youtube.com/watch?v=MNTGzlvV9uU gezien. Ku Klux Klan – A Secret History 1:28 uur Full documentary, Geüpload door HistoryFeed op 8 feb 2012. Volgens mij dezelfde, maar je moet het maar even controleren.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën