Archief
Artikelen

Het toch al totaal verpauperde eiland Haïti is dinsdagavond getroffen door een zware aardbeving, waardoor de hoofdstad Port-au-Prince vrijwel volledig werd verwoest. Het dodental is hoog, het aantal gewonden en daklozen zal nog veel hoger zijn. Dit straatarme eiland in de Caraïbische zee, het armste land van het westelijk halfrond, kan een dergelijke ramp beslist niet zelf opvangen. Blauwhelmen van de VN patrouilleren nu in de hoofdstad om plunderingen te voorkomen en de Samenwerkende Hulporganisaties hebben giro 555 geopend om geld in te zamelen voor de slachtoffers.

Haïti komt alleen in het nieuws als er weer eens een ramp gebeurt. In 2008 werd het eiland nog getroffen door een reeks van vier orkanen. Het land leeft van de buitenlandse hulp en de bevolking lijdt bittere armoede: 80% leeft van minder dan 2 dollar per dag en ruim 50% van minder dan 1 dollar per dag. Er is geen stabiele regering, er is nauwelijks industrie en de kloof tussen de weinige rijken en de talrijke armen is enorm. Vandaar dat Haïti als ‘een vervloekte natie’ wordt beschouwd. Een Amerikaanse TV-dominee verklaart het als volgt:

Kijken we naar de geschiedenis van Haïti, dan ontstaat een heel ander beeld. Het eiland gaat niet ten gronde aan een verbond met de duivel, maar aan de vloek van het arrogante “vrije Westen”. Toen Columbus in 1492 dit paradijselijke eiland ontdekte, noemde hij het Hispaniola en hij schonk het aan de Spaanse koning (alsof het een gevonden voorwerp was: van mij!). Het bergland was begroeid met oerwoud en de vruchtbare dalen en vlakten werden bewoond door een stam van de Arowakken, de Taíno indianen. Men schat hen op 3 miljoen mensen en ze leefden van tuinbouw, jacht en visserij. Deze bevolking stierf al snel uit door dwangarbeid, of aan de besmettelijke ziekten die door de Spaanse kolonisten werden overgebracht.

Vanaf de tweede helft van de 17e eeuw werden honderdduizenden slaven uit Afrika gehaald om te werken op de suiker- en koffieplantages. In 1697 droeg Spanje het westelijke deel van het eiland over aan Frankrijk. Deze winstgevende Franse kolonie produceerde rond 1780 ongeveer 40% van alle suiker en 60% van alle koffie die in Europa werd gebruikt. De slaven werden echter zo slecht behandeld, dat er meer stierven dan geboren werden, zodat een voortdurende aanvoer noodzakelijk was. Een groot deel van de slaven bleef geboren in Afrika, waardoor de (verplichte) Rooms Katholieke religie zich vermengde met de Afrikaanse voodoo-religie.

In 1791 kwamen de slaven in opstand tegen de Fransen. Napoleon stuurde troepen, maar die werden in 1804 verslagen, waarna het eiland zich onafhankelijk verklaarde onder de naam Haïti. Het was de eerste onafhankelijke “zwarte” staat en het tweede onafhankelijke land in Amerika, na de Verenigde Staten. Helaas wilde niemand Haïti erkennen, zelfs de VS niet! In 1825 sloten Haïti en de Franse regering een verdrag waarin bepaald werd dat Haïti Frankrijk 150 miljoen francs schadevergoeding moest betalen in ruil voor officiële erkenning. In 1844 maakte het oostelijk deel van Hispaniola zich los van Haïti en riep de Dominicaanse Republiek uit. Haïti is tot 1922 bezig geweest om de “schuld” aan Frankrijk af te lossen. Intussen verarmde de bevolking en de politieke structuur was instabiel.

In 1915 werd Haïti bezet door de VS, dit ter bescherming van de Amerikaanse economische belangen. De VS verplichtte de bevolking om te werken aan een verbetering van de infrastructuur, met name wegen. Toen de Amerikanen in 1934 weer vertrokken, werd Haïti opnieuw onafhankelijk, maar een stabiele politieke structuur was er nog steeds niet. In 1957 werd de arts Duvalier (Papa Doc) tot president gekozen, maar hij groeide al snel uit tot een dictator die met steun van de VS en de wrede milities van de Tonton Macoutes aan de macht bleef. Hij werd opgevolgd door zijn zoon (Baby Doc), die in 1986 door de bevolking werd verjaagd. Daarop volgde een reeks van militaire staatsgrepen, tot er eind 1990 verkiezingen werden gehouden.

De winnaar was Jean-Bertrand Aristide, een priester die met 67% van de stemmen werd gekozen. Hij bond de strijd aan met de armoede, de corruptie en de gigantische staatsschuld. Na enige maanden volgde er weer een militaire staatsgreep, waarin Aristide het land ontvluchtte en internationale steun zocht voor zijn terugkeer naar Haïti. In 1994 lukte dat, maar slechts onder de voorwaarden die werden gesteld door het IMF. Zijn ambtstermijn eindigde in 1996 en zijn eventuele herverkiezing was in strijd met de grondwet. Hij werd opgevolgd door René Préval, die het beleid van Aristide in verzwakte vorm voortzette. Hij is ook nu weer de president.

In 2000 werd Aristide herkozen, maar zijn beleid, waaronder het verhogen van het minimumloon, was niet in het belang van de Westerse bedrijven in Haïti. Frankrijk, Canada en vooral de VS organiseerden en bewapenden de tegenstanders van Aristide, oude aanhangers van Papa Doc. Tijdens de burgeroorlog van 2004 werd Aristide gekidnapt door de VS, waarna VN-troepen (MINUSTAH) de orde kwamen herstellen. Nog altijd beschouwt de VS het verarmde Haïti als wingewest.

Noch de huidige ramp, noch de schade door de orkanen van 2008, zijn door god gegeven natuurrampen. Omdat de bevolking in bittere armoede leeft, zijn de mensen voor het bereiden van voedsel, voor warmte en licht, aangewezen op houtskool. Dit leidde tot een rampzalige ontbossing van het eiland. Er is nu geen oerwoud meer, om de tropische stormen op te vangen. Op de kale berghellingen leiden de zware regenbuien tot modderstromen die dorpen wegvagen en wegen onbegaanbaar maken. Dat is geen natuurramp, maar het gevolg van armoede, uitbuiting en slavernij. Zie ook deze reportage van de New York Times (7 minuten).

Hetzelfde geldt voor de aardbeving: geen van de gebouwen op Haïti was aardbeving-bestendig. Zelfs het presidentiële paleis stortte in, evenals scholen en ziekenhuizen. Er is geen leger op Haïti, er zijn nauwelijks wegen, er is vrijwel geen organisatie en de hoofdstad ligt plat. Nu patrouilleren de VN-troepen in Port-au-Prince, al is hun hoofdkwartier ook ingestort.

De volgende reportage gaat over deze blauwhelmen van MINUSTAH, die nadat Aristide in 2004 was gekidnapt door de VS, de orde kwamen herstellen. Ze bestrijden de oppositie die wordt gevormd door de aanhangers van Fanmi Lavalas, de partij van Aristide, die een grote aanhang had onder de arme bevolking, zoals in de sloppenwijk Cité Soleil, maar die in 2006 van de verkiezingen werd uitgesloten. Die zogenaamde VN-“vredestroepen” schieten met scherp op ongewapende demonstranten, straatarme mensen. Pas op: Deze reportage bevat gruwelijke beelden van in koelen bloede vermoorde mannen, vrouwen en kinderen.

Haiti – Nou Pito Mouri Kampe (We Would Rather Die Standing) duurt 52 minuten. Daarna begint een vage Franstalige reportage die voor mij niet te volgen was.

Bekijk deze video op Google Video.

Toegift: Haïti, wat een prachtig eiland!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “Haïti en de vloek van het vrije Westen”

 • jose:

  Tranen van verdriet om het verdriet en de ellende voor de mensen in Haiti.
  Zelf dacht ik ook gelijk aan Aristide en zijn ontvoering en ging googlen.

  Dat men durft te spreken over schuld en boeten is een misdaad,welke schuld hebben kinderen.
  Moet ik geld storten of wat?
  Waarom is men nu zo druk met Haiti terwijl de armoede en de ellende al zo oud is ,waarom wil de VS nu Haiti niet in de steek laten en het land heropbouwen?
  Waarom geeft het IMF een lening en hoe kunnen zij dit terug betalen.
  Waarom hebben ze toen als die dictators gesteund ,dictators die het leven van velen zo hebben beschadigd.
  Waarom wil juist Frankrijk een internationale donorbijeenkomst organiseren.
  Ach arme bevolking,arme kinderen en arme wereld als wij alleen bij rampen oog hebben voor enorme ongelijkheid en armoede.
  Dat wij niets hebben gedaan aan die ongelijkheid,te kort aan onderwijs,gezondheidszorg,behuizing,voedselvoorziening en menselijke waarden.
  Waarom pas NU?

 • mr. drs. BOU:

  Een helder artikel met heel veel links over de manier waarop het “vrije Westen” reageert op deze door god gegeven aardbeving staat op Johnito Magazine.

  Verder stuurt de VS het leger naar Haïti om te “helpen”. Volgens Michel Chossudovsky helpt dat niet, het is gewoon de zoveelste militaire bezetting.

  Ook dit artikel geeft een goed inzicht van de werkelijke oorzaken van deze ramp.

  En nog een artikel dat het lezen waard is.

 • petje:

  Goed artikel. Haiti zal nog verder geplunderd worden door de VS. Haiti is HET voorbeeld waar het optreden van IMF en Wereldbank toeleidt: totale anarchie en totale armoede.

  Overigens even een zijsprong. Marco Borsato, de grote zogenaamde steunpilaar van kindsoldaten in de wereld, blijkt zijn geld via de Antillenroute in veiligheid te heben gebracht. Ook blijkt zijn failliete onderneming TEG renteloze leningen van Stichting Kindsoldaat te hebben gehad die nu weg zijn. Meneer Borsato blijkt dus een grote oplichter te zijn. Ook de vriendin van NWO’er prinses Mabeltje, Willemijn Verloop (directeur War Child, Stichting Kindsoldaat)toont haar ware aard..
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/5804044/__Borsato_omzeilde_fiscus__.html?p=10,1
  http://regioz.nl/wp/columns-gerbrand-pot/willemijn-verloop-marco-borsato-de-waarheid-s-v-p

 • mr. drs. BOU:

  Dank je, Petje. En zo’n zijsprong is het nou ook weer niet. Eerst even een ramp en dan komt de hulpverlening eerste viool spelen, inclusief de strijkstok!

  Laat ik nog maar even wat links dumpen.

  Haïti, voorspelbare sociale ramp, door Peter Storm. Helemaal mee eens!

  Wanneer krijgt Haïti echte onafhankelijkheid? Door Pol De Greve.

  Haiti Needs Help – and a Serious Plan, door Teresa Bo.

  The Red Cross estimates that 50,000 people have died and 300,000 have been left homeless, with up to three million people injured – a third of the country’s population.

  The lack of basic infrastructure which already blighted the impoverished island has been exacerbated by the earthquake, with the airport’s air traffic control tower down and the seaport destroyed.

  US Deploying 10,000 Troops to Haiti.

Laat een reactie achter

Recente reacties