Archief
Artikelen

Eerst even een update over Viva Palestina. Het konvooi bevind zich nu in Gaza, maar het heeft ongeveer een kwart van de vrachtwagens met hulpgoederen in Egypte moeten achterlaten. Ook blijkt dat voedsel volstrekt niet wordt binnengelaten in de Gaza-strook. Israël is bezig om anderhalf miljoen mensen uit te hongeren. Het getto van Gaza lijkt aldus een herhaling van het getto van Warschau. Toch is George Galloway blij nu het konvooi zijn doel heeft bereikt. Press TV is er bij.

Ook Amy Goodman van Democracy Now heeft aandacht besteed aan het Viva Palestina konvooi. Een telefonisch interview met Galloway wordt geïllustreerd met beelden van de aanval van de Egyptische oproerpolitie op de vredesactivisten van het konvooi en de Viva Palestina Mars. Daarbij zijn 55 mensen gewond geraakt, van wie enkele vrij ernstig.

Hoe ernstig de toestand in Gaza is, blijkt uit het verhaal van een meisje van 13. Begin januari 2009, slechts enige dagen na het begin van de oorlog van Israël tegen Gaza, werd de Samouni familie aangevallen in hun huizen. Deze uitgebreide familie bestond uit 48 mannen, vrouwen en kinderen. Zij woonden vlak bij elkaar in het Zuiden van Gaza stad. Vrijwel allen werden gedood en hun huizen werden verwoest. Almaza, een meisje van 13 jaar oud, overleefde het bloedbad waarin 29 van haar familieleden stierven, de meeste voor haar ogen. Haar naam Almaza betekent Juweel en haar verslag van de oorlog, de dood en verwoesting, is hartverscheurend. Ze leeft in een tent op de puinhopen van haar ouderlijk huis. Ze zorgt ook voor twee kleuters uit haar familie, die de oorlog hebben overleefd, maar wees zijn geworden, net als zij.

Witness – A girl called Jewel duurt 22 minuten.

Update: Democracy Now heeft op 11 januari een korte reportage uitgezonden over de Samouni familie. Must See!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

10 Reacties op “Juweel, een meisje van 13 uit Gaza”

 • Schandalig hoe Israël gewoon door kan gaan met hun oorlogsmisdaden in de Gaza strook. Nota bene nog met de steun Nederland door toedoen van onze minister van Buitenlandse Zaken Verhagen. Nederland is slechts één van de 5 landen ter wereld, die het Goldstone rapport, waarin Israël wordt veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid, hebben verworpen. Noorse medici in Gaza hebben gezegd, dat Israël verarm uranium in de Gaza strook hebben gebruikt, hetgeen een “hoog risico op kanker” door blootstelling aan straling tot gevolg heeft. Hoe lang kan een minister als Verhagen nog roepen “Wir haben es nicht gewusst”?

 • mr. drs. BOU:

  Beste aart,
  Dank voor je reactie. Vorig jaar stond de media bol van de berichtgeving over Gaza. Toen was het oorlog. Maar dit vredesinitiatief van Galloway en de zijnen krijgt volstrekt geen aandacht, tenzij er een Egyptische grenswachter sneuvelt. Daarom kan niet alleen minister Verhagen blijven roepen: “Wir haben es nicht gewusst”.
  Wie zwijgt, stemt toe. Daarom blogt BOU maar voort.

 • ANKE NIEUWHOF:

  Schandalig de laffe aanval van Israel op Gaza en dan die misdadige blokkade die maar door gaat. Schandalig dat de machtigste man van de wereld “Obama” niets doet, maar alleen eigenlijk Israel steunt. Waarom geen blokkade tegen Israel! Van onze regering maar te zwijgen! Schandalig dat er niets in het nieuws gebracht wordt van de vredesmissie van Gallaway naar Gaza. HET IS INDERDAAD ZO, WIE ZWIJGT STEMT TOE!

 • petje:

  Minister Verhagen is een gluiperige katholiek en Bildenberger; daarvan hoef je niks te verwachten m.b.t. Gaza. Ook de meelopers van de PvdA hoor je natuurlijk niet. De Christenunie is kind aan huis in Israel, dus ja..
  En Bilderberger Teflon Tony B.liar is de afgezant voor de EU voor het Midden-Oosten. Wat hij doet is pappen en nathouden.
  Niets is dus van Europa- laat staan de VS – te verwachten.

 • mr. drs. BOU:

  Inmiddels heeft Israël weer bombardementen uitgevoerd op Gaza. En George Galloway is Egypte uitgezet.

  Zie ook: deze YouTube
  En deze YouTube
  En deze YouTube

  Dit artikel vertelt nog meer. Onder andere twee interviews met Galloway in Londen op Heatrow airport.

 • mr. drs. BOU:

  Gruwelijke foto’s van de oorlog vorig jaar tegen Gaza. Ik heb ze niet allemaal bekeken, ik werd er misselijk van. Maar ik besef ook dat de mensen die er bij waren, zich niet kunnen permitteren om niet te kijken…

 • petje:

  Mooi artikel over de parallelen tussen de bevrijding van Zuid-Afrika en Palestina. Erg optimistisch, maar laten we hopen dat het waar is.

  For Israel, a reckoning

  14 Jan 2010

  In his latest column for the New Statesman, John Pilger describes the growing boycott, disinvestment and sanctions (BDS) campaign against Israel’s illegal occupation of Palestine. Based on the anti-apartheid campaign that helped bring down the racist regime in South Africa, BDS is becoming a catch-cry for freedom in countries whose governments continue to ignore the Palestinians’ struggle against another form of apartheid and which Nelson Mandela has described as “the greatest moral issue of our time”.

  The farce of the climate change summit in Copenhagen affirmed a world war waged by the rich against most of humanity. It also illuminated a resistance growing perhaps as never before: an internationalism linking justice for the planet earth with universal human rights, and criminal justice for those who invade and dispossess with impunity. And the best news comes from Palestine.
  (..)
  http://www.johnpilger.com/page.asp?partid=563

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel voor de link naar John Pilger, Petje. En ik denk zelf ook dat een economische boycot van Israël kan helpen om de politiek te veranderen. Gisteren vond ik ergens een advertentie voor deze boycot. Meteen geplaatst. Wie er op klikt, komt terecht in een lijst van landen en instanties die de boycot steunen. Maar in feite is het simpel: koop geen producten met een bar-code 729.

  Op Zaplog staat een vertaling van het artikel van Pilger.

 • mr. drs. BOU:

  Nog meer hommeles in Gaza:
  Israël heeft last van zware regenval, hetgeen gepaard gaat met overstromingen. Daarom hebben ze de sluizen naar Gaza opengezet, zonder enige waarschuwing. Nu staan er dus twee dorpen in de Gaza-vallei onder water!

Laat een reactie achter