Archief
Artikelen

Het Viva Palestina konvooi heeft de Egyptische blokkade doorbroken en is bij Rafah de Gazastrook binnen gegaan. Wat daaraan vooraf ging, is echter niet zo mooi. http://nl.wikipedia.org/wiki/Press_TV“>Press TV reist ook ditmaal met het konvooi mee en doet verslag:

Terwijl de deelnemers aan het konvooi in El Arish wachtten tot ze voltallig waren, heeft de Egyptische oproerpolitie de vredesactivisten aangevallen. Daarbij zijn meer dan 55 activisten gewond geraakt, terwijl anderen worden vermist. Ook zijn er ongeveer 60 mensen gearresteerd. De Turkse regering heeft tegen deze aanval op Viva Palestina geprotesteerd.

Het is duidelijk dat de illegale blokkade rond Gaza niet alleen door Israël wordt gehandhaafd, maar dat Egypte ernstig medeplichtig is aan deze schending van het internationale recht. Ook in Rafah, aan de grens tussen Egypte en de Gazastrook, braken rellen en gevechten uit. Daarbij is een Egyptische grenswacht gedood door een Palestijnse scherpschutter. Het resultaat is wel, dat het Viva Palestina konvooi eindelijk de Nederlandse media heeft bereikt, maar deze vredesactie krijgt alleen aandacht als het op oorlog uitdraait! Dit zegt de NOS:

Ook het Viva Palestina konvooi van maart vorig jaar werd in El Arish aangevallen door de Egyptische politie. Het konvooi van juli vorig jaar, dat vanuit de VS was vertrokken, kreeg eveneens veel tegenwerking van de Egyptische autoriteiten, maar daar kwam geen geweld aan te pas. Dit konvooi kreeg in de westerse media dan ook geen enkele aandacht. Ook voor het succes van het huidige Viva Palestina konvooi zijn we aangewezen op de berichtgeving uit het Midden Oosten.

Maar goed, het konvooi is nu in Gaza en de vreugde is groot! Press TV doet verslag.

De vraag is natuurlijk, of deze blokkade een genocide wordt. Gaza ligt in puin, er is niet voldoende voedsel, geen schoon drinkwater, geen werkende riolering. Scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen zijn verwoest. Als de blokkade maar lang genoeg duurt, dan sterven de mensen in de Gazastrook aan ondervoeding, ziekte en gebrek aan alles. Het Viva Palestina konvooi is slechts een druppel op een gloeiende plaat, een symbolische actie, om de wereld te laten weten dat dit zo niet langer gaat.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter