Archief
Artikelen


In Lapland, in het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland, wonen de Sami, een volk dat van oudsher rendieren heeft gehoed. In de zomer trekken ze met hun dieren naar de toendra’s in het noorden en in de winter weer naar de dennenbossen in het zuiden. Maar de eigenaren van het land waarop ze hun kudden laten grazen, betwisten hen het recht op dit land. Daar waar ’s winters de rendieren graasden, wordt het land nu ontgonnen voor de mijnbouw. Zelf beroepen de Sami zich op een gewoonterecht van eeuwen, maar omdat zij tot voor kort slechts een mondelinge overlevering kenden, valt dat in rechte moeilijk te bewijzen.

In deze documentaire worden drie vrouwen gevolgd, zowel in hun zorg voor de kudden en hun gezin, als in hun politieke strijd. Aina, Elisabeth en Lisa verzamelden bewijzen voor een rechtszaak die uitsluitsel moest geven omtrent de rechten van de Sami op het gebruik van het land. Deze documentaire geeft zowel inzicht in de semi-nomadische en semi-moderne levenswijze van de Sami, als in het conflict tussen hun traditionele bestaan en de moderne maatschappij.

Witness special – Herdswoman duurt 45 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter