Archief
Artikelen

Soraida, A Woman of Palestine is een prachtige documentaire over het dagelijkse leven in het door Israël bezette Palestina. Hij werd in 2003 gefilmd door de Egyptische Tahani Rached, die al sinds 1966 in Canada woont. Zij heeft reeds verscheidene documentaires gemaakt, ook over de positie van vrouwen in het Midden Oosten. In deze lange documentaire volgt ze een Palestijnse vrouw, Soraida Abed Hussein, met haar gezin, haar buren en vriendinnen. Ze wonen in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. Jenny Gheith, een film-recensente van the Electronic Intifada, schreef er een lovende kritiek op, die het lezen waard is voor men de documentaire bekijkt.

Deze film geeft een zeer indringend beeld van het dagelijkse leven onder de Israëlische bezetting van Palestina. Het Israëlische leger is altijd dreigend aanwezig en het kondigt te pas en te onpas een uitgaansverbod (curfew) af. Daardoor wordt het dagelijkse leven voortdurend ontwricht. Een oudere vriendin van Soraida vertelt soms wat ze gedroomd heeft. Dan blijkt hoe diep de bezetting ingrijpt in de psyche. Niet alleen overdag, maar ook in haar dromen voelt ze de druk van de Israëlische bezetting, de schietpartijen en de angst. Ook de kinderen van Soraida zijn in de ban van de bezetting, zelfs als ze met hun Barbiepoppen spelen, gaat het over een aanval op Ramallah. De bezetting blijkt echter ook te leiden tot een sterk politiek bewustzijn en een hartverwarmende solidariteit.

Indrukwekkend is de kracht waarmee Soraida zich blijft verzetten tegen de psychische effecten van de onderdrukking. Ze heeft ooit tijdens de Eerste Intifada meegevochten, maar nu heeft ze een gezin, ze wil daarom niet meer actief zijn in de gewapende strijd. Toch weigert ze zich te onderwerpen aan de mentale en fysieke druk van de bezetter, ze weigert de haat te aanvaarden die door de onderdrukking ontstaat. Ze zegt: “De strijd ligt op het vlak van onze menselijkheid. Die moeten we bewaren, daaraan moeten we werken.” Deze woorden gaan ons allemaal aan, de strijd voor de bevrijding van Palestina is een strijd voor de menselijkheid!

Soraida, a Woman of Palestine is Engels ondertiteld en duurt 2 uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties