Archief
Artikelen

In de gazastrook zijn anderhalf miljoen mensen een speelbal geworden van de internationale politiek. Terwijl Egypte alles in het werk stelt om te verhinderen dat het Viva Palestina konvooi Gaza bereikt, mogen ook de deelnemers aan de Gaza Freedom March die zijn gearriveerd in El Arish, hun hotel niet verlaten. Egypte geeft slechts toestemming aan 100 van de ruim 1.300 deelnemers om naar Gaza te gaan. De Amerikaans-Joodse vredesactiviste Hedy Epstein is daarop in hongerstaking gegaan. Op de website van het Palestina komitee staat een oproep tot actie. Men kan schrijven of bellen naar de Egyptische ambassade in Den Haag, of naar minister Verhagen. Op die website staan voorbeeldbrieven en adressen.

Een jaar na de bombardementen van Israël op Gaza is de toestand in de Gazastrook nog altijd hopeloos.

Maar ook op de Westelijke Jordaanoever is de situatie van de Palestijnen hopeloos. In Oost Jeruzalem worden de huizen van de Palestijnen met de grond gelijk gemaakt, om plaats te maken voor de Joden. Zie bij voorbeeld ook eens hoe men in Bethlehem dit jaar Kerstmis vierde. Vrede op Aarde, maar voor wie?

Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties, onder leiding van de zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone, bracht op 15 september 2009 een rapport uit: United Nations Fact Finding Mission on the Gaza Conflict (pdf). Daarin staan de bewijzen van Israëlische oorlogsmisdaden tijdens het drie weken durende offensief in de Gazastrook, begin 2009. Het rapport zegt echter ook dat Hamas oorlogsmisdaden heeft gepleegd door raketten af te schieten op Israël. Goldstone wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de conclusies naar het Internationale Strafhof stuurt. Hierdoor wordt het mogelijk om verantwoordelijke partijen eventueel te vervolgen. Volgens Amnesty International is dit rapport cruciaal voor gerechtigheid. Op 16 oktober werd het rapport besproken in de VN Mensenrechtenraad en daar met vrijwel algemene stemmen aangenomen, maar Nederland stemde tegen! Het rapport mocht niet worden besproken in de Veiligheidsraad, wegens een veto van de VS.

Op 6 november werd het rapport besproken in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Er werd een resolutie aangenomen, die zowel Israëli’s als Palestijnen oproept om onafhankelijke onderzoeken op te starten naar de vermeende mensenrechtenschendingen tijdens het Gaza-offensief. Dat gebeurde met een overweldigende meerderheid van stemmen. In New York stemden 114 leden voor het rapport, 18 tegen, met 44 onthoudingen. Bij de 18 landen die tegenstemden bevonden zich de Verenigde Staten, Australië, Canada, Duitsland, Nederland en Israël. Bij de onthoudingen Groot-Brittannië, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Spanje, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Denemarken en Griekenland. En daarna gebeurde er niets!

De Israëlische politiek en het wereldwijde gebrek aan actie zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor de armoede in de Gazastrook. Zestien organisaties voor humanitaire hulp en mensenrechten hebben dit verklaard in een nieuw rapport. Zij roepen de EU op om de relaties met Israël te verbreken, tenzij de blokkade rond Gaza wordt opgeheven. Inside Story, een programma van het Engelstalige Al Jazeera, bespreekt de politieke toestand rond Gaza en de frustraties in het vredesproces tussen Israël en Palestina.

Inside Story – The world has failed Gaza: Report – 23 Dec 2009 duurt 24 minuten.

Inside Story – Gaza Under Siege – 28 Dec 2009 duurt 24 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “De blokkade van Gaza en de internationale politiek”

 • petje:

  Mubarak wordt door de VS met miljardensteun in het zadel gehouden. Mubarak zal geen helpende vinger uitsteken richting Gaza. Smokkeltunnels worden systematisch opgeblazen. Zoals de VS en Irael het willen..

 • petje:

  Te veel mensen (ook Roger Waters) geloven nog steeds in de goede bedoelingen van Obama. Zijn sympathisanten in Europa zullen binnenkort hard uit hun droom gehaald worden. De uitbreiding van de oorlog in Afghanistan en Pakistan door Obama zou hun toch al wakker gemaakt moeten hebben..

 • mr. drs. BOU:

  Beste Petje, dank voor de link. En nog altijd geen woord in de Nederlandse media over het Viva Palestina konvooi. Dat bevindt zich nu weer in Syrië. Ze gaan naar Tartus en van daar met kleine veerboten naar El Arish. Egypte heeft beloofd dat ze dan wel naar Gaza mogen, maar wat een omweg en wat een pesterij! FOEI !!

 • petje:

  Wel wel, VVD en met name het CDA – PVV uitnodigen zou niet politiek correct zijn, natuurlijk – sterk vertegenwoordigd bij een zionistische propaganda bijeenkomst van het CIDI:
  Veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor een duurzame vrede in het Midden-Oosten. Dat geldt voor alle landen en volkeren in de regio, maar in het bijzonder voor Israel. Het land wordt nog steeds in zijn voortbestaan bedreigd door radicale organisaties en regiems. De Palestijnse kwestie is een open wond.

  Om tot een oplossing van het Arabisch-Israelisch conflict te komen is het nodig de onveiligheid in het Midden-Oosten en het gevoel van onveiligheid te verminderen. Dat is ook van belang voor de harmonieuze verhoudingen tussen de bevolkingsgroepen in ons deel van de wereld.

  Hoe maken we een eind aan de verbale agressie, de terreur- en oorlogsdreiging en de wapenwedloop in het Midden-Oosten? Kunnen we verhinderen dat onderdelen van het Arabisch-Israelisch conflict overslaan naar Europa en de VS? Zou een NATO lidmaatschap van Israel en/of een internationale troepenmacht de veiligheid in het Midden-Oosten kunnen vergroten? Valt de ontwikkeling van een Iraanse atoombom te stuiten?

  De cruciale relatie tussen veiligheid en vrede zal het kernthema zijn van het internationale symposium, onder de titel “Een veilig Israel in een vreedzaam Midden-Oosten” dat CIDI op 9 en 10 maart 2010 in het Vredespaleis te Den Haag organiseert.

  http://www.cidi.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=660&Itemid=1

  Ik heb begrepen dat ook Micha Kat met camera kritisch aanwezig zal zijn..

 • mr. drs. BOU:

  Dank je, Petje. Ik zal het in elk geval GROOT aankondigen!

Laat een reactie achter