Archief
Artikelen

Op 5 december j.l. is een internationaal konvooi van Viva Palestina vertrokken uit Londen en verscheidene andere plaatsen. Zij willen humanitaire hulpgoederen brengen naar de bevolking van de Gaza-strook, waar een tekort heerst aan alles. Het konvooi wordt geleid door George Galloway en zijn organisatie Viva Palestina werkt inmiddels samen met verscheidene andere organisaties. Hun website valt nu in vier delen uiteen. Er is een Engelse afdeling, een Amerikaanse afdeling, een Turkse afdeling en een afdeling van de Perdana Global Peace Organisation, die o.a. heeft gezorgd voor een konvooi vanuit Maleisië. Er is geld ingezameld, onder andere voor een aantal splinternieuwe ambulances. De route liep eerst naar Italië, dan per boot naar Griekenland, dan naar Turkije, waar zij hartelijk werden ontvangen, en dan via Syrië naar Jordanië, waar het konvooi in Akaba werd tegengehouden. Ze wilden van daar met de boot naar Egypte. Gisteren, op 27 december, zou het konvooi in Gaza aankomen, maar op eerste kerstdag heeft Egypte hen de toegang geweigerd.

Gisteren was het precies een jaar geleden dat Israël begon met een drie weken durend bombardement op Gaza. Daarbij kwamen ruim 1.400 mensen om het leven, voor het merendeel onschuldige burgers. Duizenden mensen raakten gewond of zelfs voor het leven verminkt. Ook werd de volledige infrastructuur verwoest: scholen, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en talloze woonhuizen lagen in puin. Honderdduizenden mensen werden dakloos en ongeveer 1/3 van de landbouwgrond werd blijvend vernield.

In de jaren daarvoor had Israël reeds een economische blokkade gelegd rond Gaza, zodat er op vele gebieden schaarste heerste in dit zeer dicht bevolkte gebied. Nadat de bombardementen waren gestaakt, is die blokkade niet opgeheven. Bouwmaterialen, medicijnen, voedsel, alles is schaars of geheel afwezig! Hoewel slechts een druppel op de gloeiende plaat, bestaat het konvooi uit 250 vrachtwagens met hulpgoederen, zoals voedsel en medicijnen. Omdat het konvooi niet tot Egypte wordt toegelaten, zijn de deelnemers nu in hongerstaking gegaan.

Op 31 december zullen meer dan 1.400 mensen uit alle delen van de wereld naar Caïro reizen, om deel te nemen aan de Gaza Freedom Mars. Ook worden er overal ter wereld evenementen gehouden om solidariteit te betuigen met Palestina. Deze internationale vredesactie is georganiseerd door The International Coalition to End the Illegal Siege of Gaza. Aldus wil men aandacht genereren voor de blokkade rond Gaza en de bezetting van de Westelijke Jordaanoever, die beide volgens het internationale recht illegaal zijn.

Bij deze een overzicht van het verloop van de tocht van Londen naar Akaba.

De Nederlandse media over het Viva Palestina konvooi:

………………………………………………..

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter