Archief
Artikelen

Meer dan de helft van de aarde is bedekt met oceanen. Van wat zich daar in de diepte afspeelt, weten we tot op heden weinig, want onder water stijgt de druk met ongeveer een atmosfeer per meter. Zo goed als er bergen zijn van duizenden meters hoog, zo zijn er in de oceanen troggen van duizenden meters diep. Het zonlicht kan niet tot deze diepte doordringen, er heerst een duisternis waarin het moeilijk is om iets te filmen. Er is ook vrijwel geen apparatuur die bestand is tegen een druk van duizenden atmosfeer.

Deze BBC-documentaire van David Attenborough gaat van de oppervlakte tot de bodem en bevat prachtige opnamen van het wonderlijke leven in de oceanen. Maar de docu laat ook zien hoe al het leven op aarde afhankelijk is van elkaar.

BBC’s Planet Earth Ocean Deep duurt 48 minuten. Hij laat zich helaas niet embedden. Bekijk deze video op Google Video.

Toegift: Deep Sea Creatures duurt 5 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “De onpeilbare diepte van de oceanen”

 • Bou onder water stijgt de druk met ongeveer een atmosfeer (ATM of hPa) per tien meter.

  Op 8000 mtr. diepte praten we dus over een druk van 801 ATM. Dat is een druk die eenvoudig met metaal en kunstofmiddelen te hanteren is voor camerabehuizingen. Een camera slepen aan een kabel gaat dus prima op die diepte. Een gemotoriseerde besturing van de camerabehuizing zodat je doelgericht kunt filmen is wel een probleem op die dieptes.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Undercover,

  Foutje, bedankt! Even Apeldoorn bellen en ik vond het zelf ook al een beetje veel. Heb ik het verkeerd verstaan? Of zegt Attenborough het fout? Ik zal het in elk geval even verbeteren.

  Aha, de fout staat in het commentaar bij deze docu op Google Video: “View the strange creatures living miles under the sea. Where the pressure gets one atmosphere higher every 3 feet down.”

  Tegenwoordig is het inderdaad mogelijk om in de diepzee iets te filmen, maar volgens mij is er nog geen duikboot die zo diep kan gaan. Geen mens heeft die lichtende vissen dus ooit met eigen ogen gezien. Van de diepzee weten we nog weinig. In elk geval vond ik het een mooie documentaire… 😉

Laat een reactie achter