Archief
Artikelen

Jeremy Rifkin is een Amerikaanse econoom, die pleit voor een Derde Industriële Revolutie. In het huidige klimaatdebat neemt hij een speciale plaats in. Rifkin is een groot bewonderaar van Al Gore, maar zelfs nu uit Climate Gate is gebleken dat de anti-CO2 propaganda gebaseerd was op eenzijdig gemanipuleerde wetenschappelijke gegevens, blijft het pleidooi van Rifkin recht overeind. Volgens Rifkin heeft de globalisering zijn grenzen bereikt, omdat deze economie gebaseerd is op de energie uit fossiele brandstoffen. De huidige ontwikkeling van de personal computer en van Internet kan echter leiden tot een nieuwe industriële revolutie, waarin ieder huishouden zelf de benodigde energie opwekt.

Hoewel CO2 potentieel een broeikasgas zou kunnen zijn, blijkt uit de huidige temperatuurdaling, dat de menselijke uitstoot van CO2 niet de oorzaak was van de klimaatsopwarming in de laatste decennia van de vorige eeuw. Het poolijs rond de Noordpool, dat zo alarmerend snel slonk, is de laatste twee jaar al even snel weer aangegroeid. Rond Antarctica brokkelden de ijsvelden af, maar de ijskappen op Groenland en Antarctica worden dikker. Dat er op dit moment sprake zou zijn van een verontrustende klimaatsopwarming, blijkt gewoon niet waar.

Tegelijkertijd is er wel degelijk een economische crisis gaande, de voorraad fossiele brandstoffen neemt af, er worden wrede en geldverslindende oorlogen om gevoerd. De vervuiling en de vernietiging van het milieu nemen groteske vormen aan. Rifkin zegt: De hele beschaving loopt gevaar! Hij pleit voor een revolutie waarin eigendom geen rol meer speelt. Het gaat slechts om toegang tot allerlei middelen op het moment dat mensen ze willen gebruiken. Bezit van deze middelen doet dan niet langer ter zake. Rifkin pleit voor een netwerk-economie.

Als ieder huishouden zelf energie kan opwekken uit zonlicht, wind, getijdenstromingen en aardwarmte, als zij de overtollige energie zouden kunnen opslaan in waterstof, en als al deze huishoudens met elkaar verbonden zouden zijn, dan zou er een einde komen aan het tijdperk van fossiele brandstoffen. Er zou een nieuwe economie ontstaan, met als basis een energie-netwerk waarop de hele wereld is aangesloten. Dit is geen globalisering, in tegendeel, het is mondialisering van de toegang tot energie!

Gisteren zond EenVandaag een interview uit met Jeremy Rifkin. Zijn ideeën lijken nu misschien nog utopisch, maar het gaat over alles waarover niet wordt gepraat in Kopenhagen! Als de olievoorraden afnemen, dan heeft het geen zin om de CO2-uitstoot te beperken middels emissierechten waar grote corporaties en banken mee kunnen speculeren en zwendelen. Het wordt de hoogste tijd voor een nieuwe industriële revolutie, een andere manier van leven en denken, een rijkdom die niet gebaseerd is op uitbuiting en aardolie, maar op een wereldwijde verbondenheid.

Topeconoom Rifkin: ‘Niemand ziet de crisis die komt’ duurt 25 minuten.

sitestat

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

11 Reacties op “Jeremy Rifkin, voorbij Kopenhagen en Climate Gate”

 • petje:

  Gore zoekt de aanval in Kopenhagen en doet alsof er geen Climategate is. De Noordpool zal volgens hem reeds in 2014 zomers ijsvrij zijn.. !?

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article6956272.ece

 • mr. drs. BOU:

  Petje, rond de Noordpool ligt drijfijs. Als dat smelt, dan stijgt het zeeniveau van geen meter! Het is een aantal jaren lang ’s zomers verder weggesmolten dan voorheen, maar de laatste twee jaar is die trend weer omgekeerd. Kortom: we weten het niet!

  Maar hier word ik toch zo moe van! Op dit filmpje praat Lord Christopher Monckton met een dame van Greenpeace. En hoewel hij met allerlei feiten komt die de hysterie rond de Global Warming tegenspreken, blijft deze dame geloven in alle vreselijke CO2-voorspellingen.

  De lucht op aarde bevat ongeveer 78% stikstof en 21% zuurstof. Daarnaast (resterende 1%) zijn er sporen van edelgassen, een sterk wisselende hoeveelheid waterdamp (0-7%), en nog geen 0,04% koolzuurgas. In dertig jaar tijd is de hoeveelheid CO2 met 15% toegenomen van 0,0335% in 1978 tot 0,0386% in 2008. In de jaren ’80 bleek wel dat de temperatuur op aarde steeg, maar dat betekent nog niet dat CO2 daar de oorzaak van is.

  Overigens vind ik het vandaag maar verrekte koud voor de tijd van het jaar! We waren verwend met die Global Warming, maar het mag niet meer van Al Gore. 😉

 • petje:

  Ook hier kritiek op Gore’s nieuwe voorspelling die niet op (nieuwe)feiten blijkt te zijn gebaseerd al beweert hij dat zelf wel. Misplaatste peptalk..?
  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/copenhagen/article6956783.ece

 • mr. drs. BOU:

  De armste landen zijn al weggelopen en de beslissing wordt nu kennelijk uitgesteld tot 2015. Dat laatste lijkt me verstandig! Op dit moment is immers nog niet gebleken dat Global Warming leidt tot problemen. De Maldiven zijn nog steeds niet onder water verdwenen, het poolijs rond de noordpool smelt al weer minder snel weg, er is geen toename in zware orkanen en ga zo maar door. Op grond van de vage voorspellingen van Al Gore zouden we miljarden moeten besteden aan het verminderen van de uitstoot van CO2. Laten we dat geld alsjeblieft beter besteden! Er zijn genoeg problemen die zeker weten WEL bestaan!

 • petje:

  Zelfs de conservatieve Times heeft Al Gore nu laten vallen nu hij met zijn nieuwe ongefundeerde verhaal komt (75 procent kans dat het Noordpoolijs in 2014 zomers volledig verdwijnt); de aangroei van het Noordpoolijs na 2007 werd gemaskeerd met de term “rotten ice” dat de sattelieten zou foppen..
  http://wattsupwiththat.com/2009/12/14/a-look-at-sea-ice-compared-to-this-date-in-2007/
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100019927/climategate-al-gore-lies-again-but-this-time-no-one-believes-him

 • petje:

  Waarom wordt in Nederland niet gepubliceerd over de industriele belangen van IPPC voorzitter Dr. Pachauri..?

  Questions over business deals of UN climate change guru Dr Rajendra Pachauri

  (..)
  Although Dr Pachauri is often presented as a scientist (he was even once described by the BBC as “the world’s top climate scientist”), as a former railway engineer with a PhD in economics he has no qualifications in climate science at all.

  What has also almost entirely escaped attention, however, is how Dr Pachauri has established an astonishing worldwide portfolio of business interests with bodies which have been investing billions of dollars in organisations dependent on the IPCC’s policy recommendations.

  These outfits include banks, oil and energy companies and investment funds heavily involved in ‘carbon trading’ and ‘sustainable technologies’, which together make up the fastest-growing commodity market in the world, estimated soon to be worth trillions of dollars a year.

  http://www.telegraph.co.uk/news/6847227/Questions-over-business-deals-of-UN-climate-change-guru-Dr-Rajendra-Pachauri.html

 • mr. drs. BOU:

  Dank voor de link, Petje!
  Dit is zijn Wikipedia.
  En waarom er niet over gepraat wordt?
  Er wordt in Nederland helemaal nergens meer over gepraat.
  Behalve over het zeilmeisje Laura en over de zwembadpedo.

  Prettige kerstdagen! 😉

 • petje:

  Kleintje Muurkrant publiceert al heel lang over de frauduleuze Deense ontwikkelingsmultinational Tvind-Humana tegen wiens topmensen momenteel een opsporingsbevel door de Deense justitie loopt.
  http://www.stelling.nl/kleintje/284/HUMANA.htm

  Tvind blijkt ook al sinds het eind van de jaren 70 actief op het terrein van de windenergie. Uit recente studies blijkt dat windenergie – mede door het sympathieke imago? – een zeer zwaar overschatte bron van energie-opwekking te zijn. Op de website van de Europese belangenorganisatie EWEA blijken nog steeds bijdragen van de criminele organisatie Tvind te staan. Reden te meer dus om kabinetsplannen voor windenergie in de toekomst zeer kritisch te bekijken. Uiteindelijk betaalt de belastingbetaler de rekening..
  http://www.nkpw.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=637&Itemid=67

  http://www.ewea.org/index.php?id=59

 • petje:

  Er verschijnen weer berichten in regionale kranten dat Humana duizenden kilo’s kleding en schoenen hebben opgehaald. Humana heeft in veel gemeenten een monopoliepositie bedongen voor deze inzameling zo blijkt.
  In werkelijkheid is Humana onderdeel van een internationale ontwikkelingsmaffia organisatie die niet doet wat zij in hun prachtige brochures en websiteverhalen zeggenete doen. De werkelijkheid is dat de CEO (voornamelijk bestaande uit ooit heel idealistische Denen tegen wie momenteel een internationaal opspringsbevel loopt; waarschijnlijk woonachtig in het perperdure hoofdkwartier met megazwembad van het onderdeel The Teacher’s Group in Mexico) zich verrijkt aan o.a. deze inzamelingen. Politieke partijen en gemeenten geven geen thuis als burgers zich beklagen over de handelswijzen van Humana:

  http://www.google.co.uk/search?hl=en&q=+Humana+inzameling&meta=

  Er is een Engelstalige website die deze internationale ontwikkelingsmaffia organisatie aan de kaak stelt:

  Have you ever wondered what happens to the clothes you dump in the charity bin?

  This website gives one answer. This is an exposure of one very large ‘charity’, which collects clothes all over the world ‘for Africa’ – and then sells them through a maze of privately-owned companies, to pocket the money. The same organisation has many other ways of enriching itself, with offers of ‘humanitarian’ work and international volunteering…at a price.

  In reality, though, it is a story of an $860 million property empire based on deceit: corruption, hot money, secret companies, luxury property deals, offshore havens, police investigations, cultism, exploitation, disenchantment and shattered dreams.

  http://www.tvindalert.com/

 • mr. drs. BOU:

  Beste Petje, bedankt voor de link.
  Dit filmpje van FOX begint met een heftige reclame, maar ik zal het toch even embedden:

Laat een reactie achter