Archief
Artikelen

De Australische documentaire filmer John Pilger heeft de Sydney Peace Prize gewonnen. Deze wordt jaarlijks uitgereikt door de Sydney Peace Foundation. Het is de enige internationale vredesprijs die in Australië wordt uitgereikt en deze prijs heeft een wereldwijde uitstraling. Dat John Pilger hem heeft gewonnen, is mijns inziens terecht. Uit heel zijn werk spreekt het verlangen naar vrede en het oprechte verzet tegen de onderdrukking, slavernij en oorlog. In de huidige wereld worden de agressie en de oorlogen versluierd achter woorden als “vrijheid en democratie”. Zowel in zijn documentaires, als in zijn artikelen en lezingen, prikt Pilger deze leugens feilloos door. Van harte gefeliciteerd, mr. Pilger!

Op de website van John Pilger staat de toespraak die Pilger in het Sydney Opera House hield, ter gelegenheid van het feit hij deze prijs had gekregen. Hij spreekt over de manier waarop men in Australië de eigen geschiedenis pleegt te verzwijgen, de discriminatie van de oorspronkelijke bevolking van Australië, die erger is dan de Apartheid indertijd in Zuid Afrika, de leugens van de Australische regering, de oorlogspropaganda en de kwalijke rol die Australië speelt op het wereldtoneel. Pilger over zijn geboorteland, bijzonder ontroerend, bijzonder eerlijk. John Pilger op zijn best!

Een transcript van deze speech staat hier.

John Pilger: Breaking the great Australian silence duurt 50 minuten. Pilger komt na 3 minuten op.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter