Archief
Artikelen

Kathy Kelly is een Amerikaanse schrijfster en vredesactiviste, die tot twee maal toe genomineerd werd voor de Nobelprijs voor de vrede. Zij is coördinator van Voices for Creative Nonviolence, een organisatie die actie voert om een einde te maken aan de militaire en economische agressie van de VS. Ook is ze mede-oprichtster van Voices in the Wilderness, een actiegroep die de economisch sancties tegen Irak openlijk aanvocht en die van 1996 tot 2003 medicijnen bracht naar kinderen en families in Irak.

Toen Israël deze winter de Gazastrook bombardeerde, verbleef Kelly in de Gazastrook om verslag uit te brengen. Op 27 januari was ze te gast bij Amy Goodman, presentatrice van Democracy Now. Deze bijdrage duurt ongeveer 20 minuten. Het begint met een verklaring van president Obama. Wacht even af en bekijk het commentaar van Kelly. Ook wordt het interview daarna onderbroken. Heb dus geduld, want Kelly komt terug en ze weet waarover ze spreekt.

Vervolgens reisde Kelly naar Pakistan, naar het grensgebied van Pakistan en Afghanistan, om daar verslag te doen van de oorlog tegen de “Taliban”. Op 6 november 2009 sprak ze over haar ervaringen in de First Presbyterian Church in Binghamton, New York. Ze begint met een beschrijving van de kosten van de oorlog in termen van menselijk leed. Vervolgens laat ze zien welke politieke motieven er achter de oorlog tegen de “Taliban” in Pakistan zitten. Tot slot heeft ze het over het Amerikaanse defensie-budget. Maar dit is slechts een zeer summiere samenvatting van haar diep ontroerende lezing.

Vervolgens mag het publiek vragen stellen. Van een van haar uitgebreide antwoorden is eveneens een opname gemaakt. Ze vertelt over haar ervaring in Libanon, over de bombardementen op Gaza, over de witte fosfor andere gruwelen in de oorlog. Ze praat over de wapenindustrie en de groei van het aantal gevangenen, om vervolgens weer terug te komen op wat dit de belastingbetaler kost…

Kathy Kelly: Van Gaza naar Pakistan duurt 47 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “Kathy Kelly: Van Gaza naar Pakistan”

Laat een reactie achter