Archief
Artikelen

Eergisteren heeft Al Jazeera een interview uitgezonden van Riz Khan met de gelauwerde Indiase schrijfster Arundhati Roy. Wie haar prachtige lezing “Come September” met genoegen heeft gevolgd, zal ook dit interview verwelkomen. Het gaat over de democratie in India, een ontwikkelingsland waar miljoenen mensen in bittere armoede leven, terwijl de economische groeicijfers opzienbarend zijn. Deze economische groei komt echter niet ten goede aan het armste deel van de bevolking, maar gaat zelfs ten koste van hen. Arundhati Roy legt uit hoe juist door deze economische ontwikkeling de democratie wordt uitgehold.

Hoewel Nederland (of de VS) geen ontwikkelingsland mag worden genoemd, zijn de parallellen gemakkelijk te trekken. Ook hier wordt de democratie uitgehold, omdat dit economische voordelen oplevert. In India zijn deze processen veel duidelijker zichtbaar, daar worden hele bevolkingsgroepen gedemoniseerd en verjaagd, omdat ze wonen in gebieden die rijk zijn aan grondstoffen. Terwijl Nederland slechts een kleine troepenmacht heeft toegevoegd aan het bezettingsleger van Afghanistan, houdt India met een overweldigende militaire aanwezigheid al sinds 1987 Kashmir bezet. Met democratie heeft dit alles natuurlijk niets te maken, maar wel met corporatisme.

Het interview duurt slechts 20 minuten, maar aan de rechterkant van het scherm verschijnen soms beelden die haar lezing illustreren. Zet het beeld af en toe gerust even stil en kijk hoe het er in India, beroemd om haar vreedzame democratie, werkelijk aan toe gaat.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties