Archief
Artikelen

Op de voorpagina van Zapruder stond laatst een documentaire over Afghanistan die minister Eimert van Middelkoop vast nog niet heeft gezien: Rethink Afghanistan. Hij is immers een voorstander van de verlenging van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Uruzgan. De documentaire is gemaakt door de gelauwerde filmer Robert Greenwald, maker van o.a. Outfoxed, Walmart en Iraq for Sale. Op de bijbehorende website Rethink Afghanistan staat een introductie-filmpje waarin ex-militairen uitleggen waarom er geen militaire oplossing mogelijk is in Afghanistan.

Dat Nederland meedoet aan deze Amerikaanse oorlog, is een grof schandaal. Het merendeel van de bevolking was in 2006 tegen het zenden van troepen naar Uruzgan, maar politiek Den Haag noemde het een opbouwmissie en zei ja. Hoe lang laten we ons nog voor de gek houden? Dat het Nederlandse leger in Uruzgan slachtoffers maakt, is bekend. Maar ook in Europa zijn de gevolgen van het militaire geweld in Afghanistan zichtbaar. In Calais is een tentenkamp ontstaan van “illegale” Afghaanse vluchtelingen die naar Engeland willen, omdat ze de Engelse taal wel een beetje verstaan. In september is dit kamp ontruimd, maar de Afghanen slapen nog liever onder een brug in Calais, dan terug te gaan naar hun land waar het bommen regent. Op Canvas besteedde het actualiteitenprogramma Terzake daar begin oktober wat aandacht aan. Deze reportage begint iets voorbij minuut 29 en duurt 6 minuten.Rethink Afghanistan bestaat uit zes afzonderlijke delen en duurt in het totaal een uur en 10 minuten. Het eerste deel, Troops, gaat over het effect van het sturen van nog meer troepen naar Afghanistan. Een belangrijke les valt te leren uit de geschiedenis en dan vooral van de Russische bezetting van Afghanistan. Een half miljoen soldaten moesten ten slotte de aftocht blazen!

Het tweede deel, Tracking the Taliban, gaat over de situatie in Pakistan. De grens is ooit wel getrokken op de kaart, maar voor de Pashtun, de stammen die rond deze grens wonen, bestaat die grens niet. De VS heeft de hulp van de Pakistaanse regering ingeroepen om de opstandige Pashtun (of Taliban of Al Qaida?) te bestrijden, waardoor de oorlog zich heeft uitgebreid naar Pakistan, een instabiel land dat beschikt over kernwapens!

Het derde deel, Cost of War, gaat over de economische gevolgen van de oorlog. Van wederopbouw is in Afghanistan nauwelijks sprake, private contractors gaan er vandoor met het geld, het defensiebudget drukt op de begroting en de indirecte kosten worden niet meegeteld. Oorlog voeren in Afghanistan is duur voor de westerse landen die aan deze oorlog deelnemen, dus ook voor Nederland! Denk daar eens aan als de ziektekostenpremie weer omhoog gaat, de AOW zogenaamd onbetaalbaar wordt en er weer eens wordt bezuinigd op onderwijs.

Het vierde deel, Civilian Casualties, gaat over de burgerslachtoffers. “Winning the harts and minds”: zie de pijn, het verdriet en de woede! De vluchtelingenkampen, de armoede, de honger, de wanhoop, de uitzichtloosheid! De vele verminkten en de oorlogsweduwen en -wezen. Deze mensen willen maar een ding: dat de buitenlandse troepen verdwijnen uit Afghanistan! Hoewel sommigen ook dood willen.

Het vijfde deel, Women of Afghanistan, laat zien hoe de vrouwen van Afghanistan zijn misbruikt voor de propaganda. Een van de argumenten waarmee de inval in Afghanistan werd verkocht aan het grote publiek, was dat de Taliban de vrouwen onderdrukten. De situatie van de vrouwen is door de bezetting en de oorlog echter niet verbeterd, maar juist verslechterd! De onderdrukking nam niet af, maar toe, en de veiligheid is niet langer gewaarborgd.

Het zesde deel, Security, gaat over het terrorisme als gevolg van de bezetting van Afghanistan. Het belangrijkste argument waarmee de oorlog werd verkocht, is de strijd tegen Al Qaida. In dit laatste deel wordt wel duidelijk dat deze strategie niet werkt, maar helaas wordt niet duidelijk dat ook dit een drogreden was.

De ware reden voor de inval in Afghanistan is niet de strijd tegen het terrorisme, maar de strategische ligging van het land in de strijd om de oliebronnen. En dat deze oorlog blijft voortduren, komt mede doordat de wapenindustrie en de private contractors er zulke gigantische winsten mee maken. De Nederlandse opbouwmissie in Afghanistan kan men beter zo snel mogelijk afbouwen!

Steun Afghanistan, Stop de Oorlog

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

9 Reacties op “Nederland, ga weg uit Afghanistan!”

 • petje:

  Helemaal mee eens. Ik hoorde gisteravond – heel kort – op staatszender Radio 1 schreeuwlelijk Prem Radakishun een oproep plaatsen om ‘held’ Obama te steunen in Afghanistan.. Vanzelfsprekend heb ik meteen de radio uitgezet en een goede cd opgezet.

 • Prem Ojas:

  Aangezien mijn reactie niet geplaatst is/was… heb ik me zelf even ingelogged… (ben nu member) en probeer het opnieuw !

  Zo wie zo, de gehele opzet, dat usa ons (the u.n.) vertelde daar naar toe te gaan, wegens 9/11 terwijl men nu wel weet dat het ‘spook’ (Osama bin Muhammad bin Awad bin Laden) cia zelf is… men kon makkelijk Saddam hussain vinden met de setelite waarom niet Osama bin Muhammad bin Awad bin Laden? Ach… waarom ging nederland eigenlijk naar Afghanistan? Om de oliepijpleidingen van Roland Balkenende veilig te stelen? – Hoeveel bewijzen hebben we nu na zo-veel jaar dat “de waarheid” dat men scholen, ziekenhuisen wilde bouwen en dit niet kon doen wegens het verzet (de taliban)… Volgens de berichtgeving wilden men de arme landbouwer sparen (die Papaveraceae planten) en ‘zo vreemd’ de opium in europa verkoopt beter als ooit? Mmmm Dus Ja, ben er mee eens als Nederland Afghanistan verlaat, maar of men (de politiek) dat ook ziet zitten? Het maakt nu veel geld, evt ook in de toekomst. – We hoeven minder voor de olie te betalen, maar waarom? – bij het zien van ‘the 11 hour‘ wil k niets meer te doen hebben met olie, en jij?

  D i t i s m i j n p e r s o o n l i j k e m e n i n g ! -> wat denk jij er over … laat het weten !

 • J.Klein:

  Held Obama laat eerst het probleem van de palestijnen oplossen,dat wordt eens tijd en pak je biezen in irak en afghaniestan en pakistan! Het grootste probleem is dat hij strategisch bij het olie reservoir willen zitten!

 • mr. drs. BOU:

  Beste Prem Ojas,
  Sorry voor de delay, maar dit is slechts een eenpersoons BOUblog, waarbij ook mijn werkkamer nog in de verbouwing is. Dank je wel voor je reactie met de vele waardevolle links. Je viel daardoor helaas in de spambox.
  In het vervolg zullen jouw reacties gewoon worden geplaatst. Alleen een eerste reactie moet worden goedgekeurd en vanwege de stofwolken gaat dat nu wat traag.

  Nederland weg uit Afghanistan? Ja, daar ben ik voor!

  @ J.Klein: We zijn het wel eens!

 • Rob Hendriks:

  De Nederlandse bevolking is nooit gevraagd of ze de militaire aanwezigheid in Afganistan steunt. Ik ben absoluut niet anti- Amerika! Laat dat duidelijk zijn! Ik ben er wel tegen dat Nederlandse onderdanen sneuvelen. Ik ben super tegen de Taliban!. Laat dat duidelijk zijn! Rusland maar ook de Navo lijdt een nederlaag, daar ben ik niet blij mee, maar moeten jonge Nederlanders, Amerikanen, Australiers, Canadezen, STERVEN? Is het gek dat ik denk, zoek het zelf maar uit? We moeten de drugs uitbannen, geen opium voor wapens.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Rob,
  De Afghaanse bevolking is nooit gevraagd of ze door de NAVO-troepen willen worden bevrijd van de Taliban. Of jij voor of tegen de Taliban bent, doet daarom niet ter zake. Dat er jonge Nederlanders etc. sterven in Afghanistan, dat is hun eigen schuld. Ze zijn vrijwillig in het leger gegaan en hebben zich naar Afghanistan laten sturen, voorzien van de meest moderne wapens.
  Dat er in Afghanistan voortdurend burgerslachtoffers vallen, dat is niet de schuld van die Afghanen. Hun land is bezet door NAVO-troepen en in het kader van deze “bevrijding” worden er huizen en soms hele dorpen van de kaart geveegd.
  Het kleine meisje dat in deel 4 met haar blote voetjes in de modder staat, is op het einde van de documentaire gestorven. Want wie niet wordt getroffen door een NAVO projectiel, sterft van de armoede en de honger in een vluchtelingenkamp, of slaapt nu in Calais onder een brug…

 • petje:

  Nieuwe onthullingen van Sibel Edmonds over geheime witwas- projecten van republikein Don Ritter in Afghanistan:
  http://dandelionsalad.wordpress.com/2009/11/02/neocon-ex-congressman-his-%E2%80%98laundering%E2%80%99-business-in-afghanistan-by-sibel-edmonds/

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel, Petje. Dat was weer een interessant stukje leesvoer op de vroege morgen. En ach, het verbaast me niets. Toch is het natuurlijk wel diep triest… vooral voor de bevolking van Afghanistan.

  Heb even een linkje terug:
  http://www.informationclearinghouse.info/article23884.htm
  😉

 • mr. drs. BOU:

  Een heel mooi artikel van Malalai Joya stond vandaag in Information Clearing House.

  US Is Doing No Good in Afghanistan

  As an Afghan woman who was elected to Parliament, I am in the United States to ask President Barack Obama to immediately end the occupation of my country.

  Eight years ago, women’s rights were used as one of the excuses to start this war. But today, Afghanistan is still facing a women’s rights catastrophe. Life for most Afghan women resembles a type of hell that is never reflected in the Western mainstream media.

  Lees hier verder.

Laat een reactie achter