Archief
Artikelen

Hoe ziet een economische crash er uit? Een goed voorbeeld is te vinden in de Amerikaanse stad Detroit. De ooit zo bloeiende auto-industrie waaraan deze stad zijn bijnaam Motown dankte, is volledig ingestort. Tussen 2006 en 2008 sloten vier fabrieken van General Motors hun deuren. De productie werd verplaatst naar lage-lonen landen, alleen het hoofdkantoor bleef staan in Detroit. Maar General Motors is nu failliet.

De arbeiders van GM werden uiteraard als eersten werkloos, de kantoorklerken volgden wat later. Maar niet alleen de fabrieken en kantoren werden gesloten, ook veel winkels gingen failliet omdat de koopkracht daalde door de werkloosheid. Zelfs de scholen moesten hun deuren sluiten, want veel mensen trokken weg, op zoek naar ander werk. De onbewoonde huizen werden dicht getimmerd en raakten in verval. Elektrische bedradingen en waterleiding werden gesloopt omwille van het koper en ander metaal. De onbewoonde huizen zijn nu onbewoonbaar, maar Detroit telt meer dan 15.000 daklozen, die in deze bouwvallen een slaapplaats zoeken. Dit is het ware gezicht van een economische crash.

Detroit: Abandonded Michigan Central Depot Train Station

Detroit’s Beauty Destroyed

The Michigan Theatre Detroit

Abandoned Detroit Skyscraper

Abandoned Detroit Skyscrapers

Driving in South Detroit

Driving in West Detroit

Hoewel Detroit de eerste stad was waar de economische crisis zichtbaar om zich heen sloeg, zijn ook andere steden in de VS zichtbaar getroffen door de crash. Maar het patroon is algemeen: een zichtbaar verwaarloosde infrastructuur, werkloosheid en dakloosheid, vervallen huizen en verpauperde buurten, of bittere armoede naast grote rijkdom. En de kosten van de oorlog in Irak bedragen reeds 685.399.255.031,- dollar en de kosten van de oorlog in Afghanistan bedragen 227.565.157.348,- dollar. Dat is samen 912.964.412.379,- dollar, oftewel bijna een biljoen!

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

10 Reacties op “Detroit en de economische crash”

Laat een reactie achter