Selecteer een pagina

Archieven

Wat Sibel Edmonds vertelt, deel 3

Deel 3 van de getuigenis van Sibel Edmonds begint op pagina 88 van het transcript (pdf). Marino, de advocaat van gedaagde Krikorian, toont Edmonds de schriftelijke verklaring die ze drie dagen geleden onder ede heeft afgelegd. Daarin zegt ze dat de praktijken waarover ze spreekt, ook Amerikaanse mensenlevens kosten. Marino vraagt haar, wat ze daar mee bedoelt.

Edmonds vertelt hem dat Islamitische Jihadisten in Turkije werden voorzien van training en paspoorten: “…these operations and practices included Islamization of certain segments of those Turkic nations, Uzbekistan, Turkmenistan, Tajikistan.” (…) “They were referred to as mujahideens from Afghanistan and Pakistan into Central Asia, then to Turkey to give them passports, and then funnel them in 1997, 1998 to certain Eastern European countries and the Balkans.” (…) “Those operations when until — at least until September 2001, and again, for those operations, they corroborated and worked with certain U.S. persons who were involved in these operations.” Zo zit dat dus met die Balkanoorlog!

De handel in atoomgeheimen kan volgens Edmonds eveneens mensenlevens kosten, ook van de VS, maar de steun van de Turkse regeringsfunctionarissen aan de Islamitische terroristen (het huidige Al Qaida) werpt wel een ander licht op de “War on Terror” en de “Strijd tegen de Islamisering”. Edmonds zegt: “…helping these individuals from Azerbaijan, the Turkey entities that served the mujahideen groups starting from 1995, 1996. They were given Turkish passports. In some cases they were given Azerbaijani passports, and they — Turkey played a very active and important role in taking these people and moving them into Europe and some of those people actually ended up in the United States.”

Dan vervolgt ze: “The third category that involved narcotics activities and that was, at least until I left, these Turkish people, and some of them are directly connected to Turkish intelligence and Turkish military in the United States, they played a very significant role in bringing in heroin from source from Afghanistan to Turkey, but from Turkey into both United States, but also directly to Belgium, large quantity, very, very large quantity of heroin.” En dat werpt weer een ander licht op de “War on Drugs.” Terror en Drugs blijken twee kanten van dezelfde lucratieve en destructieve medaille!

Vervolgens vraagt Marino haar of ze bekend is met Fetullah Gulan. Deze Turkse imam wordt tegenwoordig ontvangen door vooraanstaande religieuze leiders, zelfs door de Paus van Rome! Sibel Edmonds vertelt: “He shortly — he was the religious activist figure in Turkey, and he landed on Turkish government’s wanted list and was going to be persecuted for wanting to throw Turkish secular government — replace it with Islamic shariah kind of type of government. And when he was wanted in Turkey for that and he was going to go to jail, he actually got on the plane and came to the United States, and he was given immediately visa to stay in the United States, and he has been in the United States until now as far as I know. He has since established more than 300 madrasahs in Central Asia and what he calls universities that have a front that is called Moderate Islam, but he is closely involved in training mujahideen-like militia Islam who are brought from Pakistan and Afghanistan into Central Asia where his madrasahs operate, and his organization’s network is estimated to be around $25 billion.” Ook in de VS verrijzen volgens Edmonds zijn madrasahs en zijn beweging is ook in Nederland actief.

Dan vertelt ze: “It is supported by certain U.S. authorities here because of the operations in Central Asia, but what they have been doing since late 1990s is actually radical Islam and militizing (phonetic) these very, very young, from the age 14, 15, by commandoes they use, and this is both commandoes from Turkish military, commandoes from Pakistani ISI in Central Asia and Azerbaijan, and after that they bring them to Turkey, and from Turkey they send them through Europe, to European and elsewhere.”

Ze noemt dan de Grijze Wolven: “…ultra-nationalists, and their method was, you know, assassination of certain leaders in the Central Asian countries, and militizing, but not through Islam. But after this scandal that took place in Turkey, Susurluk scandal, they were no longer supported by certain segments in the United States, and instead some of our people involved in foreign policy, they supported the Islamic movements of Gulan in the Central Asian countries in order to counter Russia as far as the energy sources are concerned in those countries.” In plaats van naar de Grijze Wolven, gaat het geld volgens Edmonds nu naar Fethulla Gülen en zijn radicaal Islamitische beweging.

Marino wil weten waarom zo’n man welkom is in de VS. Edmonds zegt: “Because part of what he has in terms of the deal with certain segments in the United States is furthering the interests of the people who are interested in the energy sources in Central Asia, and that is the — whether it’s oil or whether it’s natural gas, and basically it’s a fight.”

Tot slot vraagt Marino haar naar Larry Franklin. Deze kolonel, die werkte voor het Pentagon, spioneerde voor AIPAC, een belangrijke Israëlische lobby-organisatie in de VS. Getuige zijn Wikipedia werd hij vervolgd, maar hij werd slechts veroordeeld tot een aantal maanden huisarrest. Volgens Edmonds deed ook hij zaken met de Turkse lobby.

Marino is nu uitgevraagd en het is lunchtijd. We zijn dan op pagina 103 van het transcript en het is kwart voor één. Na de lunch zal de advocaat van Jean Schmidt, mr. Fein, haar ondervragen.

Sibel Edmonds, deel 3 duurt 17 minuten

Sibel Edmonds Deposition, 8/8/09: PART 3 of 5 from Justice Through Music on Vimeo.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën