Selecteer een pagina

Archieven

Wat Sibel Edmonds vertelt, deel 1

Om de getuigenis van Sibel Edmonds beter te begrijpen, is het wel handig om eerst te weten om welke zaak het gaat. Jean Schmidt is een dame die vanuit de staat Ohio een zetel heeft voor de Republikeinse partij in het Amerikaanse Congres. David Krikorian, een Amerikaanse zakenman en lid van de Democratische partij, is kandidaat voor de verkiezingen van 2010 voor deze congreszetel. Krikorian heeft Schmidt er openlijk van beschuldigd dat zij haar stemgedrag laat bepalen door de Turkse lobby in de VS. Daarop heeft Schmidt een klacht ingediend tegen Krikorian bij de Ohio Elections Commission en Krikorian heeft Sibel Edmonds opgeroepen als getuige. De Commissie heeft haar als getuige aanvaard en dat is wel bijzonder, want tot nog toe heeft men Sibel Edmonds alleen maar de mond gesnoerd.

David Krikorian wordt bijgestaan door de advocaat Dan Marino, hij is degene die begint met de ondervraging van Sibel Edmonds. Jean Schmidt wordt bijgestaan door Bruce Fein, een advocaat van het Turkish American Legal Defense Fund. Hij probeert steeds tussen beide te komen met zijn: “Objections, objections!” Sibel Edmonds wordt bijgestaan door haar advocaat Michael Kohn, die haar af en toe waarschuwt om op een vraag geen antwoord te geven. Edmonds werkte immers voor de FBI en ze heeft op sommige punten een absolute zwijgplicht. De hele ondervraging is opgenomen op video. De zitting duurde vier uur, maar soms gaat de camera even uit omdat Sibel off the record met haar advocaat wil overleggen. Er is twee uur en 20 minuten opgenomen, uiteenvallend in 5 delen. Het transcript staat hier (pdf).

In het eerste deel worden de aanwezigen aan elkaar voorgesteld, waarbij Bruce Fein meteen begint te zeuren over de status van de advocaat van Krikorian en de geldigheid van de dagvaarding van Edmonds. Na 10 minuten kan Marino beginnen met zijn ondervraging van Sibel Edmonds. Zij vertelt dan eerst over haar achtergrond, die we reeds kennen uit de film Kill the Messenger. Ze is geboren in Turkije, maar ze spreekt ook Farsi en ze verstaat Azerbeidjani. Na haar middelbare school in Turkije is ze verhuisd naar de VS, waar ze haar universitaire opleiding heeft gedaan. Rond 15 september 2001 ging ze werken voor de FBI, waar ze documenten en gesprekken uit het Turks vertaalde van 1996 tot op dat moment. In april 2002 werd ze ontslagen, nadat ze haar superieuren had gewaarschuwd dat een collega van haar, Melek Can (Jan) Dickerson, had geprobeerd om haar over te halen om te gaan werken voor een Turkse organisatie die het doelwit was van het FBI-onderzoek.

Vervolgens vertelt ze over de Turkse Lobby in de VS, die gedeeltelijk openlijk en legaal is, maar waarvan sommige organisaties eveneens een dekmantel vormen voor illegale activiteiten. Ze zegt (minuut 25, pagina 30 van het transcript): “Activities that would involve trying to obtain very sensitive, classified, highly classified U.S. intelligence information, weapons technology information, classified congressional records, recruiting — recruiting key U.S. individuals with access to highly sensitive information, blackmailing, bribery.”

Vervolgens vertelt ze hoe Jan Dickerson en haar man op een zondag onverwacht bij haar langskwamen en haar vroegen om te gaan spioneren voor de American Turkish Council. Openlijk is dit een organisatie die de zakelijke belangen van Turken in de VS bevordert, maar ze worden financieel gesteund door de Turkse regering en het geld wordt tevens gebruikt voor een illegale lobby. Een van hun doelstellingen blijkt om te voorkomen dat de Armeense genocide als zodanig wordt erkend. Maar ook maken ze zich schuldig aan criminele activiteiten.

Daarna ondervraagt Marino haar over haar website, waarop Edmonds de foto’s heeft gepubliceerd van de mensen die betrokken zijn bij deze illegale praktijken. Hij wil weten waarom Hastert er bij staat. Ze zegt (minuut 45, pagina 48): “The acceptance of large sums of bribery in forms of cash or laundered cash and laundering is to make it look legal for his campaigns, and also for his personal use, in order to do certain favors and call certain — call for certain actions, make certain things happen for foreign entities and foreign governments’ interests, Turkish government’s interest and Turkish business entities’ interests.” Weer komt het verzwijgen van de Armeense genocide als doelstelling ter sprake!

Even later zegt ze (pagina 50/51): “Mr. Solarz and certain others in the gallery, as lobbyists they also acted as conduits to deliver or launder contribution and other briberies to certain members of Congress, but also in pressuring outside Congress, and including blackmail, in certain members of Congress.”

Na ongeveer 50 minuten volgt er een pauze en daarmee eindigt deel 1. We zijn dan op pagina 54 van het transcript.

Sibel Edmonds, deel 1 duurt 51 minuten.

Sibel Edmonds Deposition, 8/8/09: PART 1 of 5 from Velvet Revolution on Vimeo.

Omdat de Armeense genocide voor Turkije een heet hangijzer blijkt waarover moet worden gezwegen, gaat mijn volgende post over deze massamoord door de Turken op de bevolking van Armenië, die plaats vond tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1915.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijf × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën