Archief
Artikelen

Als er weer eens ergens een oorlog wordt gevoerd, dan komen de mannen in het nieuws, maar de vrouwen meestal niet. Toch heeft de oorlog op hun leven een grote impact. Wie denkt dat de inval van de VS in Irak de vrouwen ook maar enige vrijheid bracht, moet eens kijken naar de bovenstaande foto’s. De eerste is van Miss Iraq in 1947, de tweede is van een anonieme Iraakse vrouw die tijdens de laatste verkiezingen is gaan stemmen. Dat is nu haar vrijheid en democratie! Let ook op de traan in haar ooghoek, zij heeft stemrecht, maar het maakt haar niet blij…

Beide foto’s vond ik op het blog van Layla Anwar, een Iraakse vrouw die schrijft over de verwoesting van haar land, haar cultuur en haar vrijheid. Vandaag schrijft ze naar aanleiding van de herdenking van 11 september:

A hundred 9/11’s took place, first in Afghanistan, then in Iraq and now in Pakistan…
Millions of innocent people were killed in these countries. Iraq alone beats the Guinness book of world records in 6 years. Thousands of homes and buildings were destroyed, millions lost their livelihoods, millions became refugees, millions are bereft…

En:

In Iraq, there is daily a 9/11. Daily.
For the 2’000 something who died in the twin towers, we lost up 3’000 Iraqis in one day alone, at the height of the occupation. Today, 6 years on, if there are 10 dead a day, we say it’s a good day. Yet no one remembers that.

Over het lot van vrouwen maakt de politiek zich slechts zorgen wanneer dat past in de politieke agenda. De vrouwen van Afghanistan werden immers zo vréselijk onderdrukt door de Taliban, dat we dat land moesten “bevrijden” van de Taliban. Voor de vrouwen betekende de invasie van de VS en de NAVO echter geen bevrijding, maar meer van het zelfde en zelfs nog veel erger. Als hun emancipatie voor de politiek niet meer ter zake doet, dan worden de vrouwen terzijde geschoven. Hun lot is dan slechts een persoonlijke kwestie, niet politiek!

Om de politiek van invasies en veroveringen te rechtvaardigen, vertelt men ons maar al te graag hoe slecht de vrouwen worden behandeld in Islamitische landen. Deze hitsige nieuws-reportage van CNN is een goed voorbeeld van deze propaganda:

De economische blokkade van Irak, die na de Golfoorlog van 1991 begon, heeft 1,5 miljoen mensen het leven gekost en de meeste van hen waren vrouwen en kinderen. Ondervoeding en gebrek aan medicijnen waren de belangrijkste doodsoorzaak. Ook was onder het regime van Saddam Hoessein de maatschappelijke positie van vrouwen veel beter, dan onder het nieuwe regime dat na de invasie van 2003 aan de macht werd gebracht door de VS. Onder Saddam Hoessein konden vrouwen studeren en werken, hun beroepskansen waren vrijwel gelijk aan die van de man. Nu worden vrouwen die buitenshuis werken door fanatiek religieuze milities belaagd, verkracht en vermoord. Ook zijn in de oorlog en de bloedige chaos die daarop volgde talloze vaders en zonen gedood. Hun weduwen en wezen moeten zich maar zien te redden, zonder het recht om zich buitenshuis te begeven, zonder inkomen, zonder enig perspectief. Zij houden zichzelf en hun kinderen in leven…

Ook voor vrouwen die het land ontvluchten, is de toekomst onzeker. Velen van hen zijn jong en hoog opgeleid. In het buitenland blijkt die opleiding dan vrijwel waardeloos, ze vinden geen ander werk dan in de prostitutie.

Wat de werkelijke situatie van vrouwen is en hoe ze door de oorlog in de problemen zijn gekomen, kunnen de vrouwen het beste zelf vertellen. De volgende reportage van Everywoman, is gemaakt in 2007 en uitgezonden door Al Jazeera.

Everywoman – Iraqi women duurt 22 minuten.

Als men de vrouwen van Afghanistan wil helpen, stuur dan geen soldaten die agenten bewapenen en trainen, want dat gaat volledig ten koste van de hele bevolking! Stuur van dat geld liever voedsel, kleding en scholen voor de kinderen. Zorg dat de kinderen op school dagelijks een goed ontbijt krijgen en geef ze na afloop van de lessen een goede lunch. Ik denk dat alle Afghaanse moeders daar blij mee zullen zijn!

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter