Archief
Artikelen

Naar Polen voor 100 zloty?

Gisteren diende in Den Haag het kort geding in de zaak van dhr. Essen tegen de Staat. Na afloop heeft het ANP het volgende persbericht doen uitgaan:

Verbod geëist op overlevering aan Polen (2)
Maandag, 17 augustus 2009 / 16:39
er@anp.nl (17 aug 2009, 16:41)

Verbod geëist op overlevering aan Polen (2)
N i e u w bericht, meer informatie
DEN HAAG (ANP) – Advocaat Geert-Jan Knoops heeft maandag in een kort geding tegen de Staat voor de rechtbank in Den Haag een verbod geëist op de overlevering van zijn cliënt Jacob E. aan Polen. De Poolse autoriteiten verdenken E. , die de Nederlandse nationaliteit heeft, van een poging tot omkoping van een Poolse gevangenisbewaarder.
Volgens Knoops is die verdenking onterecht. Belangrijker is echter dat het gaat om een kwestie waarmee slechts 21 euro zou zijn gemoeid. Volgens de Poolse bewaarder had E. hiermee drank willen kopen. Knoops stelt echter dat E. pen en papier wilde kopen om vanuit de gevangenis te kunnen communiceren met zijn vrouw en kinderen. Het feit zou zich zeven jaar geleden hebben voorgedaan, toen E. in verband met een oplichtingszaak in een Poolse gevangenis verbleef.
De overleveringskamer van de rechtbank Amsterdam stond de overlevering van E. voor het onderzoek naar de veronderstelde omkoping vorige maand toe, maar weigerde haar voor het uitzitten van de straf in de oude oplichtingszaak. Knoops vindt het te gek voor woorden dat Nederland bereid is een onderdaan in handen van de Poolse justitie te spelen voor zo’n pietluttig en oud zaakje, waarvoor E. waarschijnlijk hooguit een geldboete of een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgt.
De raadsman wees dinsdag op de erbarmelijke omstandigheden in Poolse gevangenissen, die onder meer worden gekenmerkt door overbevolking en een volslagen gebrek aan hygiëne. Hij stelde dat E. een hernieuwd verblijf aldaar mentaal niet zal aankunnen. Volgens Knoops is Polen de afgelopen jaren tientallen malen veroordeeld wegens schending van mensenrechten in gevangenissen.
De rechtbank doet op 25 augustus uitspraak in het kort geding.
(c) ANP 2009 alle rechten voorbehouden

Op 25 augustus, dat is snel! Waarom maakt justitie zo’n haast met deze zaak? Komt dat soms omdat men beseft dat dit EAB voor een vermeende 100-zloty-corruptie afkomstig is van dezelfde rechter die ook het corrupte EAB voor Hörchner heeft ondertekend?

Hörchner zelf was bij de zitting niet aanwezig. Toen ik hem vroeg waarom niet, stuurde hij mij de mail die hij had gestuurd aan Marian, de partner van dhr. Essen en de moeder hun vier kinderen. Toen ik het las, begreep ik hoe pijnlijk dit alles voor hen was:

Beste Marian,
Helaas ben ik er a.s. maandag 17 augustus niet bij als de zaak van je man wordt behandeld. Dit op uitdrukkelijk advies van mijn behandelende psychiater.
Je weet ik ben onder behandeling na mijn onterechte detentie in Polen voor een ernstige en chronische post traumatische stress stoornis.
Vanaf de laatste zitting bij het I.R.K. te Amsterdam in de zaak van je man is het bij mij verder bergafwaarts gegaan.
Ik had toen het gevoel dat ik er persé bij moest zijn.
Helaas hoor ik bij de categorie patiënten waar geen genezing meer mogelijk is en heeft stabiliseren van mijn probleem de grootste prioriteit aldus mijn psychiater.
De hel van Polen beheerst mijn leven en daardoor is de gezinssituatie niet meer zo goed als het geweest is.
Maar we leven enorm met jullie mee en als geen ander kunnen wij ons inleven hoe jullie je momenteel voelen.
Heel veel strekte en het spijt ons dat we het niet aankunnen.

Veel liefs,
Annelies en Robert Hörchner

Dat de ervaringen van Hörchner in Polen hebben geleid tot een posttraumatische stress stoornis, is al erg genoeg. Een dergelijke ervaring vergeet je nooit meer, dus het gaat nooit meer over, maar voor Hörchner is het voorbij, hij hoeft nooit meer terug.

Ook dhr. Essen heeft ooit 11 maanden in voorarrest doorgebracht in het cachot van Bydgoszcz. Ook hij lijdt aan een posttraumatisch stress syndroom. Zoiets vergeet je nooit meer, maar na een aantal jaren zakt het wat weg en herneemt het leven zijn normale loop. En dan, zeven jaar later, komt er opeens een EAB uit Polen! Daarmee is dhr. Essen terug in de nachtmerrie die hij ooit beleefde, 11 maanden lang in het Poolse gevang! Voor een misdrijf dat hij niet had begaan, maar waarvoor hij wel werd veroordeeld op zijn eigen valse bekentenis, jaren later en bij verstek! Met twee vonnissen die aan hem nooit zijn betekend, waarvoor ook nooit een verzoek tot tenuitvoerlegging is ingediend, zodat niemand in Nederland ooit van deze zaak had gehoord…

Hoe zal de rechtbank van Den Haag hierover oordelen? Wordt dhr. Essen overgeleverd aan Polen? Over een week zullen we het weten, maar als het antwoord ja blijkt, dan zijn de consequenties enorm, niet alleen voor dhr. Essen, maar voor iedere Nederlander. Want vanaf dat moment kunnen we allemaal worden overgeleverd voor een vermeend delict ter grootte van een bagatel, waarbij alle bewijzen van onschuld niet ter zake zullen doen… dit met dank aan de Overleveringswet en de jurisprudentie van Internationale Rechtshulp Kamer te Amsterdam.

Overigens ben ik van mening dat Joris D. strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

4 Reacties op “Zaak Essen nu in beslissend stadium”

Laat een reactie achter

Recente reacties