Archief
Artikelen

Gisteravond zond NOVA een item uit over het onderzoek Tom Poes. De begeleidende tekst luidt:

Het kostte de politie in oost-Nederland de afgelopen twee jaar duizenden manuren en miljoenen euro’s. Maar de drugszaak onder de codenaam Tompoes leverde, ondanks de hoge inzet en vermoedens van harddrugshandel, niet meer dan een paar kilo wiet op.

Fraude
En nu lijkt de zaak helemaal stuk te lopen door fraude van een betrokken politieagent. In het dossier was gerommeld met afgeluisterde telefoongesprekken om de verdachte nog verdachter te maken.


De advocaat die deze fraude achterhaalde, is mr. Cees Korvinus, die ook de zaak Hörchner behandelt. Nu zit justitie met een probleem, want in de zaak Tom Poes had men een list verzonnen. Een slimme inspecteur had in een tapgesprek van een autohandelaar de woorden S 400 (een Mercedes) veranderd in XTC. Daarop volgde een grootscheeps strafrechtelijk onderzoek, maar er was geen XTC, alleen een Mercedes. De uitzending staat hier en het item begint bij minuut 15.

De consequenties zijn uiteraard groot, want uit deze zaak blijkt alwéér dat de rechter niet kan vertrouwen op de processen verbaal van het OM en dat er wordt geknoeid met telefoontaps. Robert Hörchner is daar al jaren het slachtoffer van, maar het meest ultieme slachtoffer is toch wel Huseyin Baybasin.

Overigens ben ik van mening dat Joris D. strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

15 Reacties op “Baybasin, Hörchner en Tom Poes”

 • Tommie:

  S400 (en niet S600) werd in een ambstedig proces verbaal frauduleus (dus met opzet, bewust) veranderd in XTC.

  Ik hoor de autoriteiten in kwestie (Politie en OM) nu al spreken van “een zeldzaam incident”.

  O ja?
  Wat steekt dan (mede) achter al deze gerechtelijke dwalingen?
  Achmed isa Al-Jabali,
  Angelique van Eijden,
  Cees Borsboom,
  Danny Kuiters,
  Dick van Leeuwerden,
  Ernest Louwes,
  Robert Hörchner,
  Hendrik Wolters,
  Henk H. alias Max Spaan,
  Hennie Knobbe,
  Ina Post,
  Johan Stellingwerf,
  Kenneth Ehigiene,
  Kevin Sweeney,
  Louis Hagemann,
  Lucia de Berk,
  Marieke Bekkers,
  Marjan van der E.,
  René Lancee,
  Rob van Zaane,
  Soumaya Sahla,
  Theo Tetteroo,
  Steve H. van de Rotterdamse carnavalsmoord,
  Jim Terwiel van de z.g. balpenmoord;
  de veroordeelden in de
  Chinese restaurantmoord,
  de Puttense moordzaak,
  de Zwartewaalse incestzaak,
  de Julianadorpse incestzaak,
  de Eper incestzaak.

 • Jacqueline:

  @Tommie

  Je hebt helemaal gelijk, je kunt niet meer spreken van incidenten maar van scoringsdrift.

  Lekker, MIS POES en de volgende die in de luren ligt bij het OM en een onderzoeksteam moet het gaan ontgelden. Mark my words.

  In de zaak van Louis is ook geknoeid met processen verbalen en er is al een persoon die daarover een verklaring heeft afgelegd bij een notaris.

  De rest volgt!

 • mr. drs. BOU:

  Beste Tommie, dank je wel en ik heb het even veranderd. Ik ben niet zo goed in auto’s, maar een Mercedes is geen XTC. 😉

  En Jacqueline, ik popel echt om het vonnis te lezen van het kg. in de zaak Essen. Een overlevering aan Polen voor een bagatel dat ook nog eens berust op een misverstand, dat gaat echt te ver! Veel te ver! Als de vakantie voorbij is en de publieke opinie er lucht van krijgt, dan heb je de poppen aan het dansen.

  Want dat corruptie-van-100-zloty-EAB kwam wel van dezelfde Poolse rechter en zo voort.

  Nog 7 nachtjes slapen, dan weten we het. 🙂

 • Derek Bolt:

  Het is bizar beroerd gesteld met een rechtsstaat zoals die in ons eigen land.
  Ongelooflijk hoe men eigen onderdanen uitleverd aan het buitenland zoals dhr. Hörchner.
  Maar er zijn meer van dergelijke gevallen, waar we eigenlijk nooit iets over lezen.
  Zo kent iedereen wel de zaak Rommy, die op uiterst slinkse wijze een oor werd aangenaaid door ons eigen justitieel apparaat, maar we hadden in het verleden ook een zaak van “de Zwolse DJ”.
  Een jongeman, die door een getuige in de USA onterecht op een foto herkend werd als een XTC-dealer en prompt werd uitgeleverd aan de States. Te schandelijk voor woorden gewoon.

 • De recente uitlevering van de ‘Zwolse dj’ Raymond K. en zijn vriend Bas van der P., die verdacht worden van XTC-handel naar de VS, heeft de nodige publiciteit gekregen. Een hoger beroep loopt nog maar dat kon de uitlevering niet meer tegenhouden. Hoewel Nederland wel vaker eigen onderdanen uitlevert, vroegen de media zich nu ineens hardop af of dit zomaar kon. Het antwoord luidt: neen, dat kan niet zomaar. Nederland levert in principe geen eigen onderdanen uit (art. 4 lid 1 Uitleveringswet). Op dit harde principe bestaat één uitzondering: indien de verzoekende staat garandeert dat de verdachte na een veroordeling zijn straf in eigen land mag uitzitten (art. 4 lid 2 Uw), is het toegestaan hem uit te leveren.

  ‘Welwillend’
  De Nederlandse staat is zelfs verplicht tot uitlevering naar de VS (art. 8 lid 1 Nederlands-Amerikaans Uitleveringsverdrag), maar wel onder de voorwaarde dat gewaarborgd is dat de uitgeleverde persoon hier – met toepassing van de exequaturprocedure – zijn vrijheidsstraf mag ondergaan. Zonder voorwaarde is er dus ook geen plicht. En daar klemt de deur. Want Amerika is niet bereid in elke zaak een duidelijke terugkeergarantie af te geven. Blijkens een niet-gepubliceerde diplomatieke notawisseling uit 1991 – waarvan de status volkenrechtelijk onduidelijk is en die dus in individuele zaken geen rol zou mogen spelen – hebben de VS een algemene bereidheid uitgesproken om verzoeken met betrekking tot de overdracht van strafexecutie ‘welwillend’ in overweging te nemen. In ruil voor die genereuze toezegging zou Nederland ervan afzien om in individuele gevallen een terugkeergarantie te verlangen, terwijl dat ten aanzien van andere landen wel gebeurt.

  bron: http://www.omv.nl/Website/Dutch/publicaties/Columns/Uitleveringvs.html

 • Derek Bolt:

  Beste Bou,

  Is mijn reactie niet geplaatst of komt hij niet door o.i.d?
  Ik heb enkele geplaatst, maar geen van allen is goedgekeurd. Een beetje vreemd lijkt mij.

 • zdkdick:

  beluisterde de nova uitzending en ik meende aan het slot te horen dat Corvinus zei over slot aan deze deventer zaak, gek toen ik het terug hoorde bleek het niet zo cru…

 • Derek Bolt:

  Als Amerika Nederland verzoekt een eigen onderdaan uit te leveren, blijkt ze niet de garantie te willen geven dat veroordeelden de straf in Nederland uit kunnen zitten. Mede door wat in de VS bewijsrechtelijk mogelijk is, door draconische straftoemeting en door de penitentiaire behandeling, ontstaat zo het risico van strijd met het EVRM. Toch stemt de rechter nogal eens toe in uitlevering – tot ergernis van Tom Schalken, die hem oproept zijn slaafse houding te laten varen.

  Voor wie verder is geïnteresseerd in een vergelijkbare rattenstreek van Justitie inzake de uitlevering aaan de VS van “de Zwolse DJ” is hier de link
  http://www.omv.nl/Website/Dutch/publicaties/Columns/Uitleveringvs.html

 • mr. drs. BOU:

  Beste Derek,
  Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de Uitleveringswet en de Overleveringswet. De laatste geldt slechts binnen EU-staten en is met nog veel minder garanties omkleedt.

  Maar ook onze Uitleveringswet is een schande! Want er worden ook mensen uitgeleverd aan fascistoïde regeringen als de VS.

  Maar de zaak Essen gaat over de Overleveringswet. Als ik even de tijd heb, dan zal ik een column schrijven over het verschil. Maar zolang de corruptie hoogtij viert, maakt dat ook eigenlijk niet uit…

 • mr. drs. BOU:

  Beste Dereck, dat je reacties niet doorkwamen, komt omdat dit een een-persoons blogje is. Ik was even naar het strand…
  Aan allen:
  Een eerste reactie moet door mij goedgekeurd worden, dit om trollen op mijn blog te voorkomen. Daarna verschijnen uw volgende reacties automatisch. Wel behoud ik me het recht voor, om reacties te wissen.

 • petje:

  In Belgie zijn – in navolging van de ontslagen Nederlandse liegende rechter Westenberg- rechters en advocaten in opspraak geraakt door elkaar jarenlang te souffleren in belangrijke zaken..:
  http://www.knack.be/nieuws/belgie/-van-buggenhout-schreef-fortis-vonnis-voor-de-tandt-/site72-section24-article38079.html

 • petje:

  Wat riep deze mevrouw de rechter toen de eerste geruchten over haar frauduleus handelen vorig jaar in de krant kwamen:

  In een interview met de zakenkrant L’Echo schreeuwde De Tandt toen haar verontwaardiging uit over die insinuaties. ‘Ik werk al 31 jaar in de magistratuur en ik ben altijd integer geweest. Het is voor mij ondenkbaar dat ik mij door iemand zou laten benaderen.’

  http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=DMF20090813_029

  Een juridische zaak die van leugens aan elkaar hangt is die tegen de voorman van de Morkhoven groep die de Zandvoortse pedo cdfiles boven water heeft gekregen. De man die suikerziek is en kanker heeft, zit – op basis van GROVE LEUGENS – een straf uit in de gevangenis van Brugge..
  De pedo cdroms zijn ondertussen na meer dan 10 jaar verdonkeremaand..

 • Mikkel:

  @Tommie
  Een indrukwekkende lijst. Zonder dat ik er afbreuk aan wil doen, je zou bij een aantal van die zaken kunnen zeggen dat ‘het systeem’ gewerkt heeft omdat bijv. in de zaak Bekkers er vrijspraak kwam en het hoger beroep niet doorging en Rob van Zaane werd in hoger beroep vrijgesproken. Desondanks schandalig gedrag van justitie. Maar er zijn dan véél meer zaken die als justitiele dwaling aangemerkt behoren te worden. Ik noem maar even:

  -Nourdin B: (tot aan de hoge raad vervolgd voor de moord op Marielle de Geus, ondanks niet matchend DNA)
  -Aldo Gianotta: veroordeeld tot levenslang voor de A12 moorden enkel op basis van een dronken verklaring van een ‘pentito’ werd vrijgesproken in hoger beroep
  -Nuenese Huisarts: Veroordeeld tot 12 jaar tot bij hoger beroep bleek dat het bewijs was vervalst

  Voorts nog duidelijke dwaling bij:
  -‘Danny’ valselijk veroordeeld voor de moord op Regi Koenders
  -Bensaid Nakach-zat jarenlang ten onrechte in de TBS
  -Zaak Gouden Kroon in Haven. Een man zat onterecht vast voor een roofoverval totdat de echte dader bekende
  -Zaak Gerrit Snoeren

  Goed dat je Soumaya noemde. De meeste mensen reageren nogal primair bij het horen van ‘terrorisme’, maar zij is duidelijk gepiepeld door het OM

 • B . Van Der. P XTC VS ZWOLSE DJS:

  Een goede nacht allemaal die dit leest
  Ik zal me even voor stellen ik ben Bas van der P hoofd verdachten samen met de andere verdachten R.K .
  We waren Hardcore djs in de jaren 90 tot 2000 .
  tot we in de vs gingen draaien !!
  door dat we altijd hebben gezegt onschuldig te zijn
  Want volgens nederlandse maatstaven ,en wat het wedboek
  zegt over uitleverig !!! een nederlands onderdaan mag niet worden uitgeleverd !! en vooral niet als de vs een WAR ON DRUGS verklaard .. onze zaak kreeg een politike wending
  daar door hebben R en ik geen eerlijk proces gehad .
  NEDERLAND BUIGD voor amerika . hier zijn we schapen we volgen maar hahaha…. grow up !! gr bas van der p zwollywood op de kaart

 • mr. drs. BOU:

  Beste Bas,
  Voor ik je reactie plaatste, heb ik even opgezocht waarover het ging.

  Xtc-smokkelaar Bas van der P. vrij

  ANP − 29/03/03, 20:49

  Bas van der P., de kompaan van de Zwolse diskjockey Raymond K., is vrijdag vrijgelaten. De man was 13 maart aan Nederland uitgeleverd door de Verenigde Staten, waar hij evenals de Zwolse dj was veroordeeld voor XTC-smokkel….

  Zwolse dj Raymond K. vrijgelaten

  Van onze verslaggever − 24/07/03, 02:26

  De Zwolse dj Raymond K. is woensdagmiddag vrijgelaten uit de Zwolse gevangenis. K. werd twee jaar geleden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en daar veroordeeld voor xtc-smokkel….

  De acht jaar cel waartoe K. in Amerika veroordeeld was, werd door de Almelose rechtbank omgezet in 4,5 jaar. De dj heeft tweederde van zijn straf uitgezeten en is volgens de normale procedure vervroegd vrijgelaten.

  Het is dus al een oude zaak. Ik ben daarom wel benieuwd hoe het nu met jullie gaat.

Laat een reactie achter