Archief
Artikelen

Crash Course van Chris Martenson is een cursus in de oorzaken en gevolgen van de huidige economische crisis die dreigt te eindigen in een volledige economische crash. Op de bijbehorende website staat de volgende verklaring:

My name is Chris Martenson. I’m not an economist. I’m a trained research scientist, and a former Fortune 300 VP. Most importantly, though, I’m a concerned citizen.
I think the next twenty years are going to look very different from the last twenty years. This site is my attempt to explain why.
You should start with the Crash Course. This series of videos is, I think, the clearest and most straightforward explanation of how our economy, energy systems and environment interact — how we got to where we are today, and some reasonable expectations for the future.


De Crash Course staat ook op de website. Martenson vertelt daarin op een boeiende en begrijpelijke manier hoe onze economie werkt en waarom deze economie moet blijven groeien. Fractional banking gepaard aan rente maakt dat de economie gebaseerd is op schuld, waarbij ook de inflatie toeneemt. Deze economie leidt tot een exponentiële groei. Martenson baseert zich daarbij op een goed begrip van de exponentiële functie.

Deze exponentiële functie wordt heel goed uitgelegd door Albert Bartlett, emeritus hoogleraar in de fysica aan de Universiteit van Colorado in Boulder. Aan de hand van eenvoudige voorbeelden laat professor Bartlett zien hoe een exponentiële functie zich gedraagt en wat dat in de praktijk betekent. Een belangrijk begrip is daarbij de verdubbelingstijd. De formule van Bartlett luidt: De verdubbelingstijd = 70 gedeeld door het groeipercentage. Als iets krimpt met een percentage, dan luidt de formule: De halveringstijd = 70 gedeeld door het percentage. Voor wie dit niet begrijpt, verwijs ik naar de lezing van Bartlett, de meest belangrijke video van heel BOUblog!

In zijn Crash Cursus toont Chris Martenson de ene exponentiële grafiek na de andere, maar ook legt hij deze grafieken op een inzichtelijke manier naast elkaar. De cursus is niet moeilijk te volgen en tegelijkertijd zeer verontrustend. De huidige economie kent een exponentiële groei die gebaseerd is op de energie uit aardolie en aardgas. Deze fossiele delfstoffen zijn echter niet oneindig, de voorraad is beperkt. We noemen dat Peak Oil en daar ligt de grens aan de economische groei. Is Peak Oil eenmaal bereikt, dan kan deze economie niet langer functioneren, hij stort in. Omdat onze huidige levenswijze gebaseerd is op een groeiend verbruik van aardolie, kan deze levenswijze bij een krimpende voorraad aardolie niet langer blijven bestaan.

Crash Course duurt ruim 3 uur.

Het laatste deel ontbreekt, maar staat wel op de website van Chris Martenson. Dit laatste deel, What Should I Do? duurt 20 minuten, maar geeft beslist geen oplossing voor de naderende crisis. We moeten er echter wel rekening mee houden dat deze crisis spoedig een feit kan zijn!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “Chris Martenson: Crash Course”

 • Hans:

  Interessante presentaties.
  Maar pas vanaf hoofdstuk 17a wordt het echt interessant.
  Peakoil, grenzen aan de groei.
  De huidige economische crisis is nog maar het begin.

 • BOU:

  Hans, wat jou en mij betreft, heb je gelijk. Maar denk eens even aan al die mensen die niet vertrouwd zijn met de exponentiële functie, die evenmin ooit het Rapport van de Club van Rome hebben gelezen, een boekje van niets, maar met grote gevolgen…. Zij denken dat hun ervaringen uit het verleden garant staan voor hun toekomst. Maar: Oh mein liebe Augustein… alles ist weg…

  Daarom heb ik de hele docu geplaatst. Want weliswaar is Peak Oil het keerpunt in de huidige ontwikkelingen, maar ik kan me nog de kolenhaard herinneren. En hoe gezellig dat was…

  In drie uur tijd wordt de kijker toch heel duidelijk gemaakt dat er een grens is aan de groei en dat het daarna stijl bergafwaarts gaat. Voor mij lijkt dit een goede samenvatting van vrijwel alles op BOUblog…

  Over vijf en twintig jaar, zal ik jou nog steeds…

Laat een reactie achter