Archief
Artikelen


Het schip met hulpgoederen, de Spirit of Humanity, dat eind juni was vertrokken vanuit Cyprus, werd op 30 juni door Israël gekaapt. Alle hulpgoederen, waaronder medicijnen, speelgoed en olijfbomen, werden door de piraten van de Israëlische marine in beslag genomen. De 21 opvarenden, waaronder het voormalige Amerikaanse congreslid Cynthia McKinney en de Noord-Ierse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede Mairead Maguire, werden daarbij gevangen genomen. Inmiddels zijn de meesten van hen weer vrijgelaten, maar vier van hen zitten nog gevangen. Deze kaping kwam echter niet in het nieuws. Ook geen enkele Nederlandse krant heeft aandacht besteed aan de kaping van de Spirit of Humanity door Israëlische zeerovers van de Marine.

Gaza is en blijft intussen van de buitenwereld afgesloten. Zelfs cement mag niet worden ingevoerd. Na de ruim 3 weken durende Israëlische bombardementen van deze winter, heeft men daarom in Gaza nog geen huis kunnen herbouwen! Ook heerst er een ernstig tekort aan voedsel, medicijnen en kleding. De humanitaire situatie in Gaza is ernstig, zeer ernstig!

Op 4 juli zou George Galloway een konvooi naar Gaza leiden, maar tot op heden daarover geen nieuws, zelfs niet op de website van Free Gaza. De volgende lezing, die Galloway onlangs gaf in de VS, blijkt echter ten zeerste de moeite van het beluisteren waard. Galloway leest ons de les in de geschiedenis van het Britse Imperium, het Britse Zionisme rond 1917 dat leidde tot de stichting van Israël in 1948, de inval van Israël in Libanon en de verwoesting van Beiroet in 1982, de massaslachting in Sabra en Shatilla, de daarop volgende Intifada, de inval in Libanon (die werd afgeslagen door Hezbollah) in 2006, de bommen op Gaza deze winter, de huidige blokkade en zo voort. Helaas stopt de film daar, de rest van de lezing staat niet op Internet.

Belangrijk in de lezing van Galloway is de Geest van Menselijkheid die spreekt uit het groeiende verzet tegen deze imperialistische politiek van geweld en onderdrukking. Deze Spirit of Humanity mag nooit ten onder gaan!

George Galloway Champions a Free Palestine duurt 28 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Israël, Gaza en de Spirit of Humanity”

 • BOU:

  Gisteren heeft Dries van Agt een uitgebreid interview gegeven aan het blad “Historiën”. Daarin legt Van Agt bij voorbeeld uit, dat het gedrag van Israël tegen de Palestijnen ook op juridische gronden volledig verwerpelijk is. Op humanitaire gronden is het eveneens zeer verwerpelijk, maar Israël schendt ook op vele manieren de internationale rechtsorde.

  De website van Van Agt is eveneens interessant. Natuurlijk ging mijn belangstelling uit naar het juridische gedeelte (internationaal recht), maar er staat nu ook een verzameling documentaires op.

 • P.H.Heijmen:

  Ik heb op 5 sept. een protest-E-mail gestuurd naar Binnenlandse Zaken en kreeg daarop vandaag antwoord namens de minister van Buitenlandse Zaken, met als voornaamste alinea :
  “Op basis van de afspraken die tussen Israël en de PLO zijn gemaakt in het kader van de Oslo-akkoorden , is Israël verantwoordelijk voor de veiligheid in de kustwateren van Gaza en mag het in dit kader maatregelen nemen tegen schepen. Derhalve ziet Nederland geen aanleiding om te protesteren bij de Israëlische autoriteiten.”
  Onze minister vindt dus, dat Gaza door Israël beschermd moet worden tegen de aanvoer van medische hulp aan de slachtoffers van de vernietigende aanval op Gaza. Wrang is daarbij, dat zij zich beroepen op de Oslo-akkoorden. Waar zij zich gewoonlijk niets van aan trekken.

Laat een reactie achter

Recente reacties