Archief
Artikelen

Rageh Omaar is een Britse documentairemaker van Somalische afkomst, die jaren lang heeft gewerkt voor de BBC. We kennen hem reeds van een documentaire die hij maakte over het dagelijkse leven in Teheran. Deze werd in 2006 uitgezonden. Kort daarna verliet Omaar de BBC, om te gaan werken voor de Engelstalige Al Jazeera. Voor hen maakte hij in december 2008 en januari 2009 een reportage over Pakistan.

In 2005 maakte Rageh Omaar een reportage voor de BBC over de Islamitische wortels van de Europese beschaving. Hij reisde daarvoor door Spanje, dat gedurende de Middeleeuwen (van 711 tot 1492 AD) een Moslimland was. Maar ook op Sicilië heerste eeuwenlang een Islamitische beschaving en ook daar ging Omaar op zoek naar de nalatenschap van de Islam.

Niet alleen bevat deze documentaire prachtige beelden van de kunst en architectuur uit de Islamitische periode, ook vertelt Omaar over een deel van de geschiedenis van Europa, dat in de geschiedenisles op de Nederlandse scholen meestal wordt overgeslagen. Terwijl vrijwel heel Europa was gedompeld in de duistere Middeleeuwen, bloeide er in Spanje een verrukkelijke cultuur, zoals bij voorbeeld blijkt uit de geschiedenis van Cordoba. Hoewel de Islam de heersende religie was, leefden Moslims, Joden en Christenen er samen in verdraagzaamheid, waardoor er een vruchtbare uitwisseling kon ontstaan van ideeën. Dit leidde met name in Toledo tot een hoogtepunt in de wetenschap!

Omaar reist vervolgens naar Granada, waar het Alhambra de meest geavanceerde vorm van architectuur biedt. Het water voor de fonteinen in dit paleis komt rechtstreeks uit de Sierra Nevada en het bleef door de eeuwen heen stromen!

Vervolgens gaat de reis naar Sicilië, dat ook een Islamitische cultuur heeft gekend en dat in het hart van de Middeleeuwse wereld ligt. Tussen 1061 en 1091 werd Sicilië langzaam maar zeker veroverd op de Moslims door de Normandiër Rogier I. Zijn zoon, koning Roger II (1095-1154) nam echter veel van de hoge Islamitische cultuur over. Frederik II (1197-1250) heeft weliswaar alle Moslims verjaagd uit Sicilië, maar ook hij verspreidde de Islamitische cultuur, en wel naar Parijs.

Daarom gaat Omaar ook naar Parijs, waar in de Middeleeuwen Latijn werd gesproken. Ook daar blijkt de Islamitische cultuur een bron van inspiratie te zijn geweest. Met name het werk van Averroes heeft daar bijgedragen aan de Europese Renaissance.

Toch zijn alle Moslims ten slotte verjaagd uit Europa, waar het Christendom als enige religie was toegestaan. In 1492 werd Granada, de laatste stad in Spanje die nog in handen van de Moslims was, veroverd op Boabdil, en wel door Ferdinand II van Aragon en zijn vrouw Isabella van Castilië, de Katholieke Koningen die door hun huwelijk heel Spanje hadden verenigd. De Joden in Granada waren de eerste slachtoffers van de Christelijke intolerantie, maar na enige jaren werden ook de Moslims gedwongen om over te gaan tot het Christendom.

An Islamic History of Europe duurt anderhalf uur.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “Een Islamitische geschiedenis van Europa”

 • Max:

  Zijn er twee islams, de een oorlogszuchtig en de ander tolerant en vredelievend?Als de islam zo vreedzaam is, waarom is zijn er dan 13 eeuwen gedocumenteerd geweld te vinden in de geschiedenisboeken?Of de islam werkelijk vredelievend is waag ik te betwijfelen als we kijken naar de grote veroveringen die hebben plaatsgevonden in de eeuwen dat de islam zich verspreidde. Noord-Afrika, Midden Oosten en Turkije waren van de 2e / 3e eeuw tot de 7e eeuw christelijk (allerlei denominaties).De huidige islam voldoet volledig aan de opdracht van haar stichter.Libische leider Moeammar Khadafi :er zijn tekenen dat Allah de overwinning van de Islam in Europa toestaat, zei hij in deze speech, Europa moet zich bekeren tot de islam… of anders de oorlog verklaren aan de moslims.Het islamitische fundamentalisme wint wereldwijd aan macht en invloed, ook in West-Europa. Kijk naar Afghanistan, Irak, Iran, Syrië, Hamas, Hezbollah, Kashmir, Kaukasus,Egypte,Nigeria,Kosovo,Bosnie,…. en overal elders en kijk naar de vele aanslagen overal in de wereld: het is oorlog. Overal in de wereld waar gedonder is zijn zij er bij betrokken. En overal roepen ze op tot vernieteging van de mensen die de Islam niet aanhangen (zie de TV dagelijks).http://www.amsterdampost.nl/wafa-sultan-%E2%80%9Cislam-is-haat%E2%80%9D/

 • Miriam:

  Wat jammer, de link werkt niet meer, verwijderd van Youtube! Kan ik ‘m toch op een andere manier bekijken, Bou?

 • Pablo:

  “Islamic History of Europe” – Full Documentary

  https://www.youtube.com/watch?v=m-SSHdZgl30

Laat een reactie achter