Archief
Artikelen

Rick Steves is een de Amerikaanse schrijver van reisgidsen, voornamelijk over landen in Europa. In 2007 ging hij echter op bezoek in Iran. Zijn gefilmde reisverslag geeft een ontspannen kijk op dit prachtige land. Op zijn website staat zowel de tekst van deze reportage, als een korte beschrijving van de meest essentiële kenmerken van het land. De reportage is mooi en vrolijk, maar ook informatief. Iran is een prima vakantieland.

Helaas beschikt Iran over grote voorraden olie, zodat de VS popelt om het land te bevrijden, bij voorbeeld van die gehate Ayatollahs die vrouwen dwingen om in openbare ruimtes een hoofddoek te dragen. Laatst las ik zelfs dat de tapijtknoopsters tegenwoordig een gratis pensioenfonds hebben, maar hoewel op de universiteiten in Iran nu meer vrouwen dan mannen studeren, mogen mannen en vrouwen niet naast elkaar in de collegezaal zitten. Zij zitten elk aan de kant van de zaal. Ook mogen ze niet openlijk vrijen, of zelfs maar hand in hand lopen, want dergelijk gedrag is in strijd met de Shi’itische Islam. Vandaar dat de Joodse staat Israël popelt om Iran te bevrijden van zijn kerncentrales…

Afghanistan en Irak zijn inmiddels bevrijd en ook in Pakistan heeft de bevrijding toegeslagen. Deze landen zijn niet langer een gezond vakantieland. De bevrijding ging namelijk gepaard met DU-munitie, deze landen zijn de komende 4,5 miljard jaar radio-actief. Pardon, 4,5 miljard jaar is slechts de halveringstijd, na deze periode zijn Afghanistan, Pakistan en Irak nog maar half zo radio-actief. De bevrijding leidde ook tot een verwoesting van de infrastructuur, zoals wegen, waterleiding, elektriciteit en voedselvoorziening. Deze eerste levensbehoeften liggen in die landen daarom nu een beetje moeilijk, zodat een vakantie aldaar kan leiden tot honger, dorst, duisternis en oponthoud. Ook opereren er in deze landen nu talloze opstandelingen, die wegens collateral damage hun huis, hun familie en hun bron van inkomsten kwijt zijn. Deze boze baard-apen leggen bommen in de bermen, zodat uw air-conditioned toering-car opeens BOEM zou kunnen doen.

Iran is nog steeds een vakantieland, al worden vrouwen er wel onderdrukt. Seks met kinderen is er verboden en wordt zeer streng bestraft, het dragen van een hoofddoek is er voor vrouwen verplicht en het dragen van een short of korte broek is er verboden. Maar de infrastructuur is modern, het klimaat is aangenaam, de bevolking is gastvrij en ongeveer 20% van hen spreekt nu ook Engels. Het landschap is zeer divers en bezienswaardigheden zijn er te over. Het land is ook veilig, behalve langs de grenzen van de door de VS bevrijde landen.

Mocht u dit prachtige land willen zien, doe het dan vóór de bevrijding en neem als u een dame bent, een hoofddoek mee. Of nog beter: koop er daar een, want Iran staat wereldwijd bekend om zijn prachtige en kleurrijke weefsels, van hoofddoeken tot Perzische tapijten.

Rick Steves’ Iran Documentary duurt 56 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “Rick Steves: op vakantie in Iran”

 • Jan:

  Lijkt wel of hij op vakantie is in een grot met vleermuizen…

 • BOU:

  Jan, wees zo vriendelijk om pas te reageren als je de hele reportage hebt gezien! Want deze gaat beslist niet over vleermuizen…

 • Eduard:

  Mooie docu! Rijke cultuur. bijzondere tradities, eten bij het graf, mooie tapijten, een land met regels zoals elk land, gastvrij, mensen zoals jij en ik

 • BOU:

  Dank je wel, Eduard. Als ik het geld had om te reizen, dan ging ik naar Iran. Voor het wordt bevrijd door de VS en Israël…

 • Blij een goed verhaal over Iran te kunnen zien en lezen.
  Iran wordt hier wat voorgesteld als een achterlijke islamitische republiek waar ayatollahs e.d. hun dienst uitmaken. De werkelijkheid is anders.
  Betere voorlichting in het Westen (tegen de stroom op) m.b.t. Iran (maar alles ook in het algemeen) is dringend noodzaak.

Laat een reactie achter

Recente reacties