Archief
Artikelen

De verkiezingen van vrijdag j.l. in Iran hebben geleid tot ernstige rellen en ten slotte zelfs tot een bloedbad. De verkiezingsstrijd ging voornamelijk tussen de zittende president Ahmadinejad en zijn belangrijkste tegenstander Mir Hossein Mousavi. De aanhang van Moussavi blijkt voornamelijk te bestaan uit hoger opgeleide of universitair geschoolde jonge mensen, plus de rijke elite van het land. De aanhang van Ahmadinejad bestaat voor een groot deel uit boeren, arbeiders, middenstanders en andere harde werkers. In deze verkiezingen won Ahmadinejad met ruim 60% van de stemmen, zodat er geen tweede ronde nodig was.

Onmiddellijk nadat de uitslag van een eerste telling bekend werd, verschenen er op internet en twitter berichten dat er verkiezingsfraude was gepleegd. In de grote steden van Iran gingen duizenden jongeren de staat op om te protesteren tegen deze fraude. Volgens Efshin Ellian in Elsevier pleegde het regime in Iran zelfs een staatsgreep! Inmiddels zijn er kennelijk reeds 7 doden gevallen.

Maar was het wel fraude, of zijn de stemmen correct geteld? In Iran gebruikt men geen stemcomputers, zodat fraude daar een stuk moeilijker gaat, dan in de VS of Nederland. Van 11 tot 20 mei, een paar weken voor de verkiezingen, is door Ken Ballen and Patrick Doherty een opinie-onderzoek gehouden in Iran. Het volledige onderzoeksrapport staat hier (pdf). Ken Ballen is president van Terror Free Tomorrow: The Center for Public Opinion, een non-profit instituut dat onderzoek doet naar de houding van mensen tegenover extremisme. Patrick Doherty is onderdirecteur van “the American Strategy Program” van the New America Foundation. Het opinie-onderzoek omvatte 1001 interviews, verspreid over heel Iran en de foutenmarge bedroeg 3.1 procent. Het onderzoeksverslag werd op 8 juni gepresenteerd aan CNN. Een samenvatting valt hier te lezen (pdf).

Dit onderzoek werd gefinancierd door de Rockefeller Brothers Fund en was in elk geval onafhankelijk van de regering van Iran. De uitslag van deze opinie-peiling was dat Ahmadinejad de verkiezingen met een grote voorsprong van 2 tegen 1 zou winnen. Dat blijkt ook precies wat er gebeurde op vrijdag 12 juni j.l..

Reliable Poll predicted landslide victory for Ahmadinejad

Ahmadinejad heeft gewonnen, maar het gerucht over verkiezingsfraude werd door de Westerse media klakkeloos overgenomen. De vraag is dan, wie dit gerucht heeft verspreid. Talloze Iraniërs wonen tegenwoordig in Westerse landen en het is niet onmogelijk of onwaarschijnlijk dat zij voor deze campagne zijn gebruikt. Via internet een twitter kunnen ze razendsnel communiceren met mensen in Iran. Als daar vervolgens het gerucht gaat dat er verkiezingsfraude is gepleegd, dan is het hek van de dam. Dat is trouwens geen excuus voor het brute politie-optreden, waarvan de beelden de hele wereld over zijn gegaan. In het volgende filmpje wordt onderzocht of de CIA de hand heeft gehad in deze rellen. Meer informatie vindt men in dit overzicht van inmenging van de CIA in Iran.

CIA, Iran and the Election Riots – June 14, 2009

De gedetailleerde uitslag van de verkiezingen is inmiddels door de regering van Iran bekend gemaakt. In alle kiesdistricten komt Ahmadinejad als winnaar uit de bus. Ook zal een gedeelte van de stemmen worden herteld. En op YouTube verschijnen beelden die de andere kant van de rellen in Iran laten zien. Deze vertonen gelijkenis met de rellen in Venezuela, die leidden tot een mislukte coup-poging van de CIA tegen Hugo Chavez.

Iran’s elections and a possible CIA style coup

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

26 Reacties op “De "gestolen" verkiezingen van Iran”

 • BOU:

  Iemand heeft uitgezocht waar het gerucht van verkiezingsfraude oorspronkelijk vandaan kwam. Het blijkt Israël!

  Daar heeft een kleine groep mensen een twitter-account aangemaakt om vervolgens duizenden berichten de wereld in te sturen als zou er met de verkiezingen gefraudeerd zijn.

  Met dank aan Slaz op Zaplog.

  P.S.: Wie wil dit voor mij op Nujij zetten? Want daar loopt de hele kudde nu weer braaf te hoop tegen Ahmadinejad die verkiezingsfraude zou hebben gepleegd, terwijl dit toch duidelijk en bewijsbaar een brok desinformatie is, oftewel een Valse Vlag van Israël tegen Iran.

 • Slaz:

  Graag gedaan!

  Inanna had ook een mooie vondst:

  Via Nujij kwam ik terecht op een Nederlandse website van Johan Boef. Hij legt uit hoe je Ahmadinejad kunt dwars zitten via Twitter. Ik heb het niet helemaal gelezen, maar ik begrijp nu wel wat er gebeurd is. En de Nujij-kuddde holt er weer braaf achteraan!

  Sinds vandaag is ‘ie op internet te vinden: de Cyberwar guide for beginners. Met daarin bruikbare tips voor degenen die zich actief willen inzetten voor de Iraanse oppositie. Hieronder een vertaling:


 • petje:

  Een indicatie van fraude is wel dat Mousavi niet won in zijn geboorteplaats en ook een andere kandidaat had nu minder stemmen dan bij de vorige verkiezingen ondanks het klimaat van openheid en verandering tijdens de verkiezingscampagmne in Iran.
  Er is m.i. sprake van gecalculeerde fraude. De tellers zijn ambtenaren en die kunnen makkelijk frauderen als ze dat willen. Stemmen met het potlood of via een stemcomputer maakt m.i. niet uit.
  Geert Wilders moet zich dood geschrokken zijn van die progressieve Iraanse jonge vrouwen met hoofddoekjes…

 • pitoemba:

  om ueberhaupt mee te kunnen/mogen doen aan de verkiezingen moet je sowieso goedgekeurd zijn door een of andere raad van ayatollahs, die de eigenlijke baas zijn in Iran, van de 40+ kandidaten bleven er na beoordeling maar 3 over, dus waarom fraude plegen als wie er ook gewonnen zou hebben de goedkeuring van de echte machthebbers heeft ?

 • BOU:

  Pitoemba, deze verkiezingen gingen slechts over de Iraanse president, maar deze staat onder de Ayatollahs.

  Petje, link vooral even door in mijn stukje en verklaar me dan hoe een onafhankelijk Amerikaans onderzoeksinstituut deze uitkomst reeds van te voren kon voorspellen. En waarom komen die Twitters uit Israël?

  Ach, ik doe ook alleen maar mijn best om de objectieve waarheid te onderscheiden van al dat gezwaai met valse vlaggen. Deze Zaplog over de rellen na de verkiezingen in Frankrijk is ook leuk.

 • Slaz:

  Pitoemba, overdrijven is ook een vak, helaas geen erkende vak bij mij thuis 😉

 • pitoemba:

  beste Slaz, leg es uit svp

  bestehttp://pitchit.nl/Wereld/Populaire_cultuur/439/Verkiezingen_in_Iran.html

 • Slaz:

  Iran gaat vandaag naar de stembus”, hoor ik op de radio. Huh? Iran, verkiezingen? Ik heb het toch echt goed gehoord. Op het NOS Journaal zeggen ze het ook: “Vandaag zijn er verkiezingen in Iran”. As if! Iran is een dictatuur, waar mensenrechten regelmatig geschonden worden. Homo’s worden opgehangen, politieke tegenstanders opgepakt en marteling is aan de orde van de dag. Verkiezingen in een schrikbewind? Met democratie heeft het in ieder geval niets te maken.

  Uit je link gepakt.
  Hoezo vieze smerige propaganda over Iran? Een land dat 500 atoomkoppen op Teheran gericht heeft. Een land wiens buurlanden bezet worden door het Westen die daar dan zogenaamd “democratie” brengen. En die 2 wereldberoemde “homo’s” die waren opgehangen waren inderdaad homo’s maar ook pedo’s die kinderen hadden aangerand. Leuk stokpaardje overigens.

  Weer zo iets totaal uit het niets verzonnen om Iran zwart te maken: “Politieke tegenstanders worden opgepakt”, are you f*** kidding me? Welke tegenstanders? De andere presidentskandidaten zijn niet opgepakt hoor. En zo kan ik nog verder doorgaan lullen over de ongelofelijk vele leugens verzonnen en gemanipuleerd door jewmedia waar jij zo heilig in gelooft.

 • BOU:

  In het NRC en andere dagbladen staan ook weer wilde berichten over Iran, waarbij men er klakkeloos van uitgaat dat er gefraudeerd is met de verkiezingen. Uit het rapport van Ballen en Doherty blijkt echter duidelijk dat dit niet waar is.

  In een eerdere post heb ik al eens gewezen op de documentaire die Rageh Omaar maakte over Teheran. Daarin ook een korte geschiedenis van het conflict tussen Iran en het “Vrije Westen”. Iran heeft geen kernwapens, maar aardolie.

  Pitoemba, het artikel waar je naar linkt, staat bol van de desinformatie. Voorbeeld:

  Het staatshoofd van Iran, Mahmoud Ahmadinejad, moet zich een slag in de rondte lachen in zijn presidentiële paleis. Hij had niet durven dromen dat het Westen zijn terminologie en masse zou overnemen. Toch gebeurt het. Overal wordt verslag gedaan van de verkiezingen in Iran. Een mooie pr-stunt van Ahmadinejad. Zijn land wordt als democratie gepresenteerd in het westen!

  Wat er werkelijk gebeurt, is dat iedere uitspraak van Ahmadinejad door de spindokters in de VS wordt gebruikt om Iran in diskrediet te brengen. Vanmorgen stonden er goede artikelen in Information Clearing House. Deze zal aan jou wel besteed zijn:

  Are You Ready For War With Demonized Iran?
  By Paul Craig Roberts

  How much attention do elections in Japan, India, Argentina, or any other country, get from the US media? How many Americans and American journalists even know who is in political office in other countries besides England, France, and Germany? Who can name the political leaders of Switzerland, Holland, Brazil, Japan, or even China? Yet, many know of Iran’s President Ahmadinejad. The reason is obvious. He is daily demonized in the US media.

  En wie herinnert zich nog hoe Bush de verkiezingen heeft gestolen?

 • pitoemba:

  inderdaad, dat artikel was een ongelukkige keus om mijn punt (geen of weinig reden tot fraude, want geselecteerd door de ayatollahs) te onderstrepen. dat sluit fraude echter niet uit.
  er is nu een openlijke machtsstrijd gaande.

 • BOU:

  Pitoemba, het opinie-onderzoek dat de kern vormt van mijn artikel, sluit fraude wel degelijk uit. Lees dat rapport, dan weet je het zeker: ER WAS GEEN FRAUDE. Die fraude is dus een HOAX, die bewust werd veroorzaakt onder de hoog-opgeleide jongeren die beschikken over Internet (Facebook) en Twitter. Het eerste getwitter kwam niet uit Iran, maar uit Israël. En natuurlijk zijn er in Iran hoog opgeleide jongeren die graag een verandering willen. Maar deze groep is welbewust misleid! Zeven doden, grote chaos en Ahmadinejad krijgt weer eens de schuld.

  Deze operatie stinkt heftig naar Mossad en CIA. Kortom: pas op voor desinformatie en Valse Vlaggen!

  Iran heeft zich na de Islamitische revolutie in snel tempo ontwikkeld tot een moderne staat, waar niemand nog verstoken is van gratis (!) medische zorg of scholing. Alleen wordt de elite nu niet langer op hun wenken bediend door huis-personeel dat bestaat uit analfabete armoedzaaiers die wel willen werken voor een jodenfooi. Dat is pech voor de elite…

 • petje:

  @Bou Bovenstaande reactie is van Cec die ook steeds zwaar anti-Rene Gielen was.. Alsof PR ook maar IETS heeft bewezen in de zaak Holloway. Gielen zit op een beter spoor dan PR in ieder geval. Zoals PR ook op een totaal verkeerd spoor zat in de JFK zaak. Maar ja PR deel de opbrengsten van zijn boek over Heineken ook met een van de daders,zoals De Mol- zijn huidige werkgever -begon met crimineel startkapitaal.. he Cec!

 • BOU:

  Dank je wel, Petje. Toedeliedokie is duidelijk een trol Ik heb zijn e-mail adres even getest, maar ik krijg onbestelbaar als reactie. Dat valt dus in de trollenpot (of spambox) en dat wordt dus hier gewist. Want BOU wenst niet te dansen naar het pijpen van de trollen.

  Wat een des-info blijkt er toch weer uit het bovenstaande. Zeven doden, minstens even zoveel gewonden en de materiële schade zal wel navenant zijn. Maar er was helemaal geen sprake van verkiezingsfraude, slechts van een HOAX die werd verspreid door Israël, de Mossad en natuurlijk hun vriendjes de CIA.

  Soms word ik toch zo moe dat ik nu maar ga slapen…

 • John:

  Inmiddels zijn de moordenaarsbendes van Ahmedinejad gearriveerd en hebben flink huis gehouden en de protesterenden oven de kling gejaagd. Dat zijn de feiten. http://tinyurl.com/kn5yqv

  De verkiezingen zijn gefraudeerd ofwel A. heeft simpelweg een staatsgreep gepleegd. Dat was al te zien aan de tussentijdse standen:
  http://tinyurl.com/lzs2mn

  Iedereen ziet dat dergelijke grafieken volslagen kolder zijn. Als een lijn stijgt daalt de ander, maar zelfs dat kwam bij het frauderen door de mullah’s niet op.

  En dan is dit het resultaat van de moordenaarsbende van A en zijn mullah’s: http://tinyurl.com/loxuuy

  En dan nog durft men hier in Nederland te zeggen dat islam vrede is, wenst men deze terreur hier in het land en dweept men met mohammedaan Obama.

 • BOU:

  Beste John,

  Bedankt voor de links, maar heb je ook het rapport van Ballen en Doherty gelezen? Want hoewel vrijwel iedereen nu gelooft in de “verkiezingsfraude”, blijkt uit dat rapport dat er geen fraude is gepleegd. Dit onderzoek vond plaats in mei en werd op 8 juni besproken door CNN. Hoe kunnen twee Amerikaanse onderzoekers van te voren de uitslag zo goed voorspellen als er fraude is gepleegd met het tellen van de stemmen?

  Volgens mij is er sprake van een psy-op, oftewel een Valse Vlag, made by de Mossad en de CIA.

 • John:

  However, scrutiny of the data posted at Terror Free Tomorrow (www.terrorfreetomorrow.org) fails to support Ballen and Doherty’s interpretations. Their findings, from a telephone survey conducted four weeks before the election, are based on the responses of only 57.8% of the 1,731 people who were successfully contacted by telephone from outside of Iran.
  …….
  http://www.juancole.com/2009/06/iran-election-fraud-moaddel-on-ballen.html

  En dan, moordenaarsbendes vanuit Libanon laten over komen om de protesterenden te laten vermoorden zegt genoeg.

 • Wladimir:

  Waren de Rockefellers ook geen joden en zionisten.. of past dat niet in je ideologische onzin?

 • BOU:

  Beste John,

  Dat is pas echt een interessante link! Maar als je analyseert wat daar staat, dan klopt de redenering niet. Lees eerst de schuin gedrukte kop: dat Mansoor Moaddel weet hoe een chi-kwadraat toets werkt, doet niet ter zake, want in de poll van Ballen en Doherty wordt geen enkele correlatie berekend. Het is slechts een opinie-peiling.

  Vervolgens zegt Moaddel dat slechts 19,7% van de steekproef aangaf dat ze op Ahmadinejad wilden stemmen. Daarbij heeft Moaddel de non-responders (mensen die wel werden benaderd, maar niet wilden meedoen) meegeteld. Maar in dat geval wordt ook het aantal mensen dat op Mousavi zal stemmen aanzienlijk lager! Bij een opinie-peiling wordt echter geëxtrapoleerd. Doe je dat niet, dan valt er geen conclusie te trekken. Want dan kun je ook beweren dat er slechts 340 mensen (34 % van de 1001 responders) op Ahmadinejad zal stemmen.

  Vervolgens zegt Moaddel dat de laatste weken voor de verkiezingen cruciaal waren en dat Ahmadinejad door zijn optreden veel aanhangers heeft verloren. Helaas toont hij ons geen enkel bewijs. En dat de Iraanse autoriteiten het internet blokkeerden, zegt me ook niets. Zij weten nog hoe Mossadeq door de CIA ten val werd gebracht, dus internationale inmenging via Internet zullen ze tegengaan.

  Er is volgens mij wel iets anders aan de hand. Meer dan drie kwart van de ondervraagden wil een gekozen hoogste leider. Ze mogen wel een president kiezen, maar de werkelijke macht ligt bij de Ajatollahs. Deze worden niet gekozen door het volk, maar door de Ajatollahs. Daar ligt dus een algemene bron van onvrede en dat maakt de mensen bevattelijk voor desinformatie!

  Kortom, hoewel een goede link, heeft deze mij niet overtuigd van verkiezingsfraude. Volgens mij was het weer eens een valse vlag, net als de brand in de Reichstag, en ik hoop maar dat daar niet te veel oorlog uit voortvloeit.

 • BOU:

  Beste John, Hoewel ook dit artikel in Asia Times er van uit gaat dat er verkiezingsfraude is gepleegd, ben ik het met de rest van het verhaal wel eens. De massale protesten zijn gericht tegen de macht van de Mullahs of Ayatollahs.

Laat een reactie achter