Archief
Artikelen

De geschiedenis van Tibet is bijzonder, mede vanwege het geografische isolement van dit barre hoogland. Ondanks het onherbergzame landschap en het strenge klimaat werd Tibet al in de pre-historie door mensen bewoond. De geschreven geschiedenis gaat terug tot ongeveer het einde van onze Romeinse tijd, toen er koningen over Tibet heersten.

Bijzonder is vooral de Boeddhistische staatsvorm, waarbij de hoogste religieuze leider, de Dalai Lama, tevens de politieke macht bezat. Hoewel de armoede onder de boerenbevolking vaak groot was, terwijl de kloosters een grote rijkdom bezaten, leidde dit religieuze politieke systeem eeuwen lang tot een vreedzame samenleving. Aan deze vrede kwam een einde, toen de Chinese legers in 1950 Tibet binnen trokken en het land bezetten. Tibet is tegenwoordig slechts een wingewest van China.

De laatste Dalai Lama, Tenzin Gyatso, is in 1960 gevlucht naar India, waar hij een Tibetaanse regering in ballingschap heeft samengesteld. In 1990 deed Tenzin Gyatso afstand van zijn politieke macht, die hij overdroeg aan het Tibetaanse parlement in ballingschap. Deze regering in ballingschap wordt democratisch gekozen. Een terugkeer naar het oude, feodale systeem is daarom uitgesloten.

De volgende reportage, in 1995 gemaakt voor de TV-zender France 3, toont de geschiedenis van Tibet van ongeveer 1930 tot 1990. Hij bevat veel authentieke filmopnamen, waaronder oude zwart-wit opnamen die gemaakt zijn door een Duitse expeditie in de jaren ’30.

Tibet The Story Of A Tragedy duurt 55 minuten.

Bekijk deze video in groter formaat.

Wie de strijd van de Tibetanen voor de autonomie en cultuur van hun land wil steunen, of meer wil weten van dit bijzondere land dat al meer dan een halve eeuw is bezet door China, kan zich wenden tot de Nederlandse afdeling van International Campaign for Tibet.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter