Archief
Artikelen

Vandaag en morgen (4 en 5 juni) verblijft de Dalai Lama, de spirituele en politieke leider van Tibet, in Nederland. Hij wil praten met politici over de bezetting van zijn land door China, maar onze minister president wil hem niet ontvangen, omdat de economische relaties met China volgens Balkenende belangrijker zijn voor Nederland. De Dalai Lama is wel welkom om te spreken met de Tweede Kamer. Ook zal hij spreken met Maxime Verhagen, onze minister van Buitenlandse Zaken, die hem weliswaar niet zal ontvangen op zijn ministerie, maar in de kerk.

Op maandag 1 juni heeft de IKON een interview uitgezonden van Paul Rosenmöller met de Dalai Lama. Dit exclusieve interview is op 20 mei jl. opgenomen in zijn residentie in Dharamsala, de plaats in Noord India waar de Dalai Lama vijftig jaar geleden met zijn gevolg naar toe vluchtte. Het geduld waarmee de Dalai Lama de afgelopen vijftig jaar heeft gestreden voor een onafhankelijk Tibet, heeft helaas niet geleid tot het vertrek van de Chinese bezetters. Autonomie voor de Tibetanen lijkt verder weg dan ooit. Op dit moment streeft de Dalai Lama niet langer naar volledige onafhankelijkheid voor Tibet, maar voor een vorm van zelfbestuur waardoor de culturele identiteit van Tibet behouden kan blijven.

Dit boeiende interview laat zich niet embedden en om het online te bekijken zal men Silverscreen moeten downloaden en activeren.

IKON: Exclusief interview met de Dalai Lama duurt 39 minuten.

Deze laatste Dalai Lama, Tenzin Gyatso, is geboren in 1935. Als kind van 2 jaar oud werd hij herkend als de reïncarnatie van de vorige Dalai Lama. Zijn jeugd bracht hij min of meer door als een gevangene van de Boeddhistische monniken die voor zijn opleiding zorgden. Toen hij 15 jaar oud was, werd Tibet bezet door het Chinese leger en hij werd vroegtijdig ingewijd als hoogste religieuze en politieke leider van Tibet. Hoewel Mao Tse Tung hem probeerde in te palmen, verzette Tenzin Gyatso zich op vreedzame wijze tegen de Chinese overheersing. Toen hij 24 jaar oud was, vluchtte hij naar India en sindsdien is hij een geestelijk en politiek leider in ballingschap. In 1989 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede en tot op heden strijdt hij op vreedzame wijze voor de bevrijding van zijn land en voor de wereldvrede. Wie zijn strijd wil steunen, of meer wil weten van zijn doelstellingen en filosofie, kan zich wenden tot de Nederlandse afdeling van International Campaign for Tibet.

Dalai Lama: The Soul of Tibet duurt 44 minuten.

Bekijk deze video in groter formaat.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

20 Reacties op “Dalai Lama, priester en politicus”

 • Michel:

  Ik vind het maar een dubieus figuur. Aanhanger van de klimaatreligie en streeft naar eigen zeggen ook naar een nieuwe wereld orde(waar hebben we dat toch gehoord). Ook is het heerschap lid van de Club van Boedapest, die direct gelieert is aan de Club van Rome. En die kennen we van fenomenen als de EU en Global Warming.

  Tibet was op zijn zachts gezegd niet bepaald een toonbeeld van vrede en gelijkheid voor dat de Chinezen daar binnen kwamen. Dus ook op dat vlak is nuance op zijn plaats.

  http://www.trouw.nl/religie-filosofie/article2101591.ece/Het__ware_gezicht__van_de_dalai_lama.html

 • BOU:

  Michel, er is iets raars aan de hand met het imago van de Dalai Lama in het Christelijke dagblad Trouw. Enerzijds doet men voortdurend verslag van zijn doen en laten, anderzijds probeert men hem te bekladden. Het laatste artikel: Imago Dalai Lama vertoont scheuren is verwijderd. Ging waarschijnlijk te ver in laster en achterklap. Daarom acht ik de Trouw geen betrouwbare bron.

  Tibet heeft in de tijd van de Dalai Lama’s vijf eeuwen van vrede gekend. Er waren geen opstanden van de bevolking tegen de Boeddhistische heersers en het erfrecht speelde geen rol in de opvolging van de belangrijkste machthebbers, omdat men geloofde in reïncarnatie. Ongeveer 10% van de bevolking leefde in kloosters, waar men zich oefende in meditatie en waar tevens een vorm van wetenschap werd bedreven. Het was weliswaar een middeleeuws systeem, maar volgens mij heerste er geen terreur.

  De komst van de Chinezen was een ramp voor de bevolking. Van de zes miljoen inwoners zijn tijdens de Chinese “Culturele Revolutie” in korte tijd meer dan een miljoen gestorven van de honger, door marteling en doodstraffen. Deze feiten zijn goed gedocumenteerd. Alle kloosters zijn verwoest, ieder spoor van de Tibetaanse beschaving moest worden uitgewist. Ook de laatste opstand, tijdens de Olympische Spelen, eindigde in een bloedbad. De oorspronkelijke bevolking leeft nu in bittere armoede, terwijl Chinese immigranten het land overnemen.

  Dat China zo bang is voor de Dalai Lama, heeft alles te maken met zijn grote populariteit onder de bevolking. De komende dagen zal ik wat reportages over Tibet plaatsen, niet omdat ik een aanhanger ben van de Dalai Lama, maar omdat in Tibet een regelrechte genocide plaats vindt, onder het mom van vooruitgang en beschaving.

  Zelf ken ik de Club van Rome trouwens slechts als een groep geleerden die begin jaren ’70 reeds waarschuwden voor de exponentiële toename van het verbruik van grondstoffen in verband met de eindigheid van de natuurlijke hulpbronnen. Ze beginnen nu wel erg gelijk te krijgen…

 • Suze:

  Michael Parenti is een van uw favoriete personen.
  Lees zijn “The Tibet Myth”,misschien gemist?

 • BOU:

  Dank voor je bericht, Suze, en gaarne een link. Overigens sta ik beslist niet kritiekloos tegenover Tibet. Maar in deze diverse wereld zijn zoveel waarheden waar…

 • Suze:

  Misschien moet de wereld maar divers blijven dan? Sommige waarheden hoor je vaker dan andere. Daarom eens iets anders:
  googelen of anders: michaelparenti.org/Tibet.hmtl
  Tja, waarheid, er is er maar een. Willen we die wel weten? In ieder geval helpt het om eens wat te lezen, zoals Boublog of Parenti. Daarna besluit je wat je waar vindt, ook al las je niet wat Parenti las.

 • BOU:

  Beste Suze, dank voor de tip. Ook aan deze visie wil ik aandacht besteden.

 • Geronimo:

  Deze Dalai Lama is een vriend van de SS Pope Ratzinger. Een voorstander van de NWO en beijveraar van Romes One World Religion. Daaarom alleen al niet serieus te nemen. Religie en politiek bedrijven is een Contradictio in Terminus. Dat er in Tibet geen opstanden waren zegt niet zo veel. Het was geen idyllisch land waar alles koek en ei was … Die kloosters hadden een ijzeren greep op de dom gehouden bevolking. Het verband in Tibet tussen erfrecht en reincanatie ontgaat me VOLKOMEN. Dus als gelooft je in reincarnatie dan speelt erfrecht geen rol, want je komt terug om het weer in bezit te nemen?

 • Pitoemba:

  voorheen beschouwde ik boeddhisme, ook de tibetaanse variant als een vrëdelievend “geloof”, maar na het lezen van deel 1 van ‘” the shadow of the dalai lama’ lijkt dit zeker voor de tibetaanse variant allerminst het geval te zijn. het is een zeer bizarre vorm van zwarte magie, die streeft naar wereldheerschappij.

  http://www.iivs.de/~iivs01311/SDLE/Index.htm

 • pitoemba:

  the shadow of the dalai lama behandelt zeer uitgebreid de geschiedenis van het tibetaans boeddhisme en de positie van de 14e dalai lama. conclusie na het lezen van deel1: het is een aggressieve vorm van magie die streeft naar wereldheerschappij.

  sometimes the devil comes as a man of peace

  http://www.iivs.de/~iivs01311/SDLE/Index.htm

 • BOU:

  Geronimo, er was in Tibet wel een feodale samenleving, maar geen erfelijke hiërarchie, zoals in het Middeleeuwse Europa. Iedere Dalai Lama werd opgevolgd door zijn zogenaamde reïncarnatie. Ieder kind dat werd geboren, zou in principe de volgende Dalai Lama kunnen zijn, of een reïncarnatie van een andere grote Lama (= leraar). Vanuit mijn westerse traditie vind ik dit moeilijk te begrijpen, maar het leidt wel tot een heel andere kijk op macht en de machthebbers.

  In Tibet waren politiek en religie volkomen verweven. Dit was net zo in Europa in de Middeleeuwen. Religie en politiek waren juist geen Contradictio in Terminus! Het is ons systeem van scheiding van Kerk en Staat dat heeft gezorgd voor een schijn-afwezigheid van religie in de politiek. Maar Rouvoet is wel degelijk zwaar gereformeerd. Dat blijkt uit al zijn politieke besluiten.

  Overigens ben ik geen aanhanger van de Dalai Lama, al ben ik wel geïnteresseerd in hem als persoon. Als men mij vraagt naar mijn persoonlijke mening over deze Dalai Lama, dan denk ik dat hij in zijn jeugd een speelbal was van politieke krachten die hij niet beheerste. Tegenwoordig heb ik de indruk dat hij zich niet meer laat manipuleren, maar overal vriendelijk om lacht!

  Het viel me trouwens op dat Rosenmöller hem vragen stelde en antwoorden in de mond probeerde te leggen, waar Tenzin Gyatso totaal niet op in wenste te gaan, omdat ze voor hem niet ter zake deden. En dan begon hij weer te grinniken… Wat een wonderlijke vent! 😉

  Van de geschiedenis van Tibet wist ik vrij weinig, maar dat is het leuke van bloggen: Al doende leert men!

 • BOU:

  Beste Suze, inmiddels heb ik het artikel van Michael Parenti over Tibet gelezen. Daaruit blijkt dat Tibet voor 1950 een feodale theocratie was, die sterk leek op de manier waarop Europa was georganiseerd in de Middeleeuwen. Aan de top van de hiërarchie stonden de rijke kloosters en seculiere landeigenaren. Het grootste deel van de bevolking verkeerde in slavernij en leed bittere armoede. Wie in opstand durfde te komen, werd bedreigd met zware lijfstraffen, tot het afhakken van handen en het uitstulpen van ogen toe. En de religie maakte dat deze toestand werd ervaren als een van hogerhand geregelde rechtvaardige gang van zaken. Het lijkt echt sprekend op de toestand in Europa in de 11e en 12e eeuw!

  Ach, dat vermoedde ik reeds. Maar het artikel eindigt tevens met een waarschuwing. Uit de huidige ontwikkelingen in China blijkt, dat de komst van de “moderne Chinese beschaving” geen verbetering betekent, maar eveneens leidt tot bittere armoede voor het merendeel van de bevolking. Daarom ben ik een fan van Parenti: Hij zoekt altijd de nuance. Als ik tijd heb, zal ik dat artikel vertalen… als ik tijd heb! Mañana dus… Het is wel een MUST READ!

 • BOU:

  Beste Pitumba, mijn excuses, maar je was in de spambox terecht gekomen. Geen idee waarom, maar sinds het getrol van laatst op dit blog, staat die spambox nogal op scherp.

  Dank je wel voor de link en ik zal er zeker naar kijken. Want hoewel ik zelf de Dalai Lama slechts een wonderlijke vent vind, besef ik dat er rond hem en rond Tibet nogal wat mythes in omloop zijn, die door een brave groep westerse Boeddhisten in stand worden gehouden.

 • Suze:

  Beste Bou
  De Trimondis hebben ook een site met informatie, maar misschien had je die ook al gevonden,
  http://www.trimondi.de/

 • BOU:

  Beste Suze, dank voor de link. Op die site staan nog meer interessante stukken over religie en absolutisme. Verhelderend om te lezen!

  Zelf kwam ik deze link tegen:
  http://www.stelling.nl/divers/lulu.html

  Een Chinese vrouw die kritisch staat tegenover de huidige Chinese cultuur, maar tegelijkertijd scherpe kritiek heeft op dat gedoe rond de Dalai Lama.

  Mijn probleem is de persoonsverheerlijking, de cultus die is ontstaan rond “His Holyness”. Men slikt dan alles wat hij zegt voor zoete koek, maar zijn politieke doelstellingen blijven wiebelig. Zijn uitspraken zijn vaak heel onduidelijk en dubbelzinnig. En dan begint hij weer te grinniken… Het zal dus wel leuk zijn. 😉

 • Geronimo:

  Inderdaad, in het Tibetaanse Bhoedisme wordt een ritulaistische vorm van tantra yoga gepraktiseert, de beschrijvingen van rituelen in broederschapsnetwerken, Skull & Bones en de initiaties van Hitler tot 33e gr mason vertonen hiermee sterke gelijkenissen, de relatie met het Vaticaan en de ontstellend grote schaal van misbruik van kinderen door priesterlijke klasses, moet ook in dit licht worden gezien. Alsmede de royalties en elite die zich ermee bezig hielden en in verband zijn te brengen met kindertraficking, in deze ritualistische praktijken worden die geverbruikt. Deze kant wordt nooit belicht van depriesters, het Vaticaan en de Dalai Lama, grinnikken is voldoende.

 • BOU:

  Beste Geronimo,

  Van paus Ratzinger weten we zeker dat hij seksueel misbruik graag bedekt met de mantel der liefde. Van de Dalai Lama weet ik dit echter niet. Of seksueel misbruik op grote schaal voorkwam in de kloosters van Tibet, weet ik evenmin.

  Het leuke van bloggen is dat ik er steeds weer iets bijleer.

  Over Tibet en het Boeddhisme ben ik nogal dubbel: enerzijds houd ik niet van persoonsverheerlijking, maar yoga vind ik een gezonde sport! Meditatie brengt de geest tot rust en schept helderheid, dus ook daar is niet tegen. Maar meestal duikt er dat ook zo’n Goeroe op die eist dat je alles doet wat hij zegt. En ik ben nogal eigenwijs, weet je… 😉

  Intussen ervaren de Tibatanen de komst van de Chinezen volgens mij wel degelijk als een bezetting van hun land. Volgens de Chinezen hoorde Tibet altijd bij China, maar de vraag is dan, op welke manier. Volgens mij was het meer een soort bondgenootschap, waarbij China Tibet militair verdedigde en Tibet in ruil schatting betaalde, maar wel zelfbestuur had. In China zelf heerst nog steeds een zeer autoritair regime, de macht en rijkdom zijn daar zeer ongelijk verdeeld.

  Kortom: voldoende stof tot nadenken…

 • Geronimo:

  Het is een persoon die specifieke kennis heeft en die inzet voor zijn politieke doeleinden, net als vrijmetselaarsloges en Rome dat al eeuwen doet. Yogabeoefening ansich heeft daar weinig mee van doen.
  De subtitel van The Shadow of The Dalai Lama draagt als titel: Sexuality, Magic en Politics in Tibetan Buddhism.

 • BOU:

  Beste Geronimo,
  Heb je ook een link naar “The Shadow of The Dalai Lama”? Want ik kan het niet vinden.

  Dit is overigens ook een algemene vraag: Als je verwijst naar andere info op Internet, geef dan s.v.p. even de link. Want ik Google me suf! Zonde van de tijd, vind je niet? Over wat ik niet kan vinden, kan ik niet oordelen.

 • Geronimo:

  Ik was aan een tijd terug het graven in een artikel over de geclaimde afkomsten van het huis van Oranje, Merovingisch, Sumeriers en zo, en wat wel interessant leek: Brotherhood of the Snake en the Dragon Court, Bernard stamde af van de laatste Romeinse Keizer en had vetorecht vwb de Paus, in een filetje wat gaat over occulte krachten in het Nazisme, wat zoals u weet al ten tijde van de in vliegende schoteltjes geinteresseerde Thule en Vril clubjes interesse hadden in Tibet. Althans, dat is de populaire volksversie. Het door u gevraagde, nogal verreikende artikel, daarom, is te vinden als u een beetje doorlinkt. Anders wil ik het u wel toezenden.
  In Occult forces behind Nazism:
  http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/sociopol_brotherhoodss09.htm
  De Dalai Lama valt onder broederschappen en secret societys en mindcontrol, en net als de Roomse geloofsversies,het heeft allemaal met onderdrukking te maken. Het is een perverteerde vorm. In het filetje brotherhoods en secret societys zie je dit T. Boedhistische systeem gebroederlijk naast Bohemian Grove, Bush, Het Vierde Reich en Skull & Bones staan. Het file Brotherhoods en Secret societys vind u achter de link onderaan.

 • BOU:

  Beste Geronimo, ik heb het gevonden, maar het blijkt hetzelfde boek waar Pitoemba naar verwijst:

  http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/dalai_lama/contents.htm

  Het staat dus op twee verschillende plaatsen online!

Laat een reactie achter

Recente reacties