Archief
Artikelen

Als de vooruitzichten somber zijn, dan is het belangrijk om twee dingen niet uit het oog te verliezen: informatie en humor. Op zoek naar het eerste, stuitte ik op het laatste. O Brother, Where Art Thou? is een verrukkelijke komedie die zich afspeelt in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren ’20 van de vorige eeuw. De film werd gemaakt in 2000 door de broers Joel en Ethan Coen, die ook Raising Arizona, Fargo en The Big Lebowski maakten.

Drie gevangenen ontsnappen aan de chain-gang. Een van hen, Ulysses Everett McGill (George Clooney), beweert dat hij een schat heeft gestolen en verstopt in een dal dat binnenkort onder water zal staan, omdat er een stuwmeer zal komen. Haast is geboden en de andere twee, Pete Hogwallop (John Turturro), and Delmar O’Donnell (Tim Blake Nelson), reizen daarom met hem mee nadat ze door een neef van Pete zijn verlost van de ketting die hen samenbond. Ze worden daarbij achtervolgd door een politieman met zonnebril en hond.

Door de voortdurende spelingen van het lot krijgt hun reis Homerische trekken. De film zit vol verwijzingen naar de Odyssee van Homerus, maar ook naar de muziek uit de jaren ’20. De verrassende wendingen zijn komisch, de sfeer is magisch realistisch en het geloof speelt een grote rol. Zo krijgen ze onderweg gezelschap van de blues-gitarist Tommy Johnson, die zijn ziel aan de duivel heeft verkocht, in ruil voor roem en succes. De schitterende soundtrack krijgt een eigen rol in de film, wanneer ze een radio-station passeren en er een plaat opnemen: Man of Constant Sorrow, door de Soggy Bottom Boys. Van deze soundtrack is later een CD gemaakt waarop de nummers in hun totaliteit staan.

Hoewel alle gebeurtenissen logisch zijn, worden ze door de bijgelovige Delmar en Pete vaak anders geïnterpreteerd. Zo blijkt Pete, nadat de drie vrienden zich hebben later verleiden door zingende Sirenen, te zijn veranderd in een pad, die door hem wordt gekoesterd in een schoenendoos. Een bijbelverkoper met maar een oog (verwijzing naar de cycloop in de Odyssee) is zo teleurgesteld als hij de inhoud van deze doos ontdekt, dat hij de pad doodt. Intussen wordt Tommy door de Ku Klux Clan gelynched, met een fantastische choreografie en alweer een verrassende afloop. Ten slotte bereiken ze de stad van Everett en dan wordt duidelijk waaruit zijn schat bestaat.

De film zit vol met prachtige landschappen en ander visueel genot. Omdat het zuidelijke dialect dat wordt gesproken soms moeilijk verstaanbaar is en het tempo van de film hoog ligt, verwijs ik voor de verdere details van het plot naar de Engelstalige Wikipedia.

O Brother, Where Art Thou? duurt een uur en drie kwartier.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter