Selecteer een pagina

Archieven

Lyndon LaRouche en de economische crisis

Lyndon LaRouche is een Amerikaanse econoom, filosoof en politiek activist. Hij is geboren in 1922 en heeft zich volgens Wikipedia sinds 1976 reeds 8 maal kandidaat gesteld voor het presidentschap, eenmaal voor de door hemzelf opgerichte Amerikaanse Labor Party en zeven maal voor de Democratische Partij. Zijn voornaamste reden was dat presidentskandidaten zendtijd krijgen, waardoor hij zijn boodschap kon uitdragen. Een overzicht van de ideeën van LaRouche staat ook op Wikipedia.

LaRouche is in de VS een omstreden figuur. Het uitgangspunt van deze econoom was ooit de theorie van Marx, maar hij is geen voorstander van een communistische staatsvorm. In de VS is iedere marxistische econoom echter verdacht. Omdat LaRouche zich keerde tegen het zionisme, noemde men hem een anti-semiet. Ook keert hij zich tegen het corporatisme, waarop men hem uitmaakte voor fascist. Deze kwalificaties zijn m.i. ten onrechte. In 1988 werd LaRouche veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens een samenzwering voor belastingfraude, maar in 1994 kwam hij weer vrij op parole. Volgens zijn verdediging was deze veroordeling echter een samenzwering van de regering van de VS tegen hem. Een alternatieve levensbeschrijving van LaRouche staat hier.

LaRouche heeft verscheidene politieke organisaties opgericht, die gezamenlijk bekend staan als de LaRouche beweging. Deze beweging publiceert het tijdschrift Executive Intelligence Review (EIR). Het Amerikaanse LaRouche Political Action Committee (LaRouchePAC) heeft daarnaast een eigen website.

Op 18 november 2008 heeft Lyndon LaRouche een lezing gegeven: Civilisation’s Last Chance, waarin hij ruim een uur lang zijn visie gaf op de wereld-economie en de oorzaken van de huidige crisis. Helaas is deze lezing van YouTube verwijderd, maar de volledige transcriptie staat nog hier en is zeker het lezen waard. Ook kan men die lezing hier downloaden.

Lyndon LaRouche is van meet af aan een tegenstander geweest van de privatisering en de vrije markt economie, zoals deze werden gepredikt door Ronald Reagan. Hij was ook een van de eersten die de huidige economische crisis voorspelden. Volgens LaRouche wordt deze crisis welbewust veroorzaakt door een kleine elite van bankiers en groot-aandeelhouders. Een economisch systeem dat vanaf de 16e eeuw tot de 19e eeuw werd ontwikkeld in de City of Londen, heeft zich in de 20e eeuw wereldwijd verspreid. The British Empire met al zijn koloniën was een roofstaat, die leefde ten koste van de bevolking en de grondstoffen van de koloniën. De kern van dit systeem is winst door rente op leningen, oftewel schulden. Op dit moment zijn de schulden echter zo hoog opgelopen, dat niemand ze meer kan betalen.

Volgens LaRouche is dit economische systeem nu feitelijk failliet. Er is volgens hem dan ook nog maar een oplossing mogelijk: spreek het faillissement uit! Bij een faillissement wordt alles van waarde verkocht, de opbrengst wordt verdeeld tussen de schuldeisers en het bedrijf houdt op te bestaan. Na afloop van het faillissement zijn alle overige schulden vervallen. De schuldeisers krijgen daarmee weliswaar slechts een deel van hun geld terug, maar dat is beter dan niets. En alles van waarde blijft gewoon bestaan. Met de huidige politiek van bail-out op grond van leningen worden de schulden echter alleen maar groter, terwijl ze toch al nooit en te nimmer meer kunnen worden ingelost en afbetaald.

De huidige economische politiek zal volgens LaRouche eerst leiden tot een deflatie, zoals we nu zien in de huidige huizenprijs en de waarde van aandelen, om vervolgens om te slaan in hyper-inflatie, waarbij de economie van de VS volledig zal instorten. Dit laatste zal ons spoedig te wachten staan. Als ons economische systeem niet snel wordt gewijzigd, dan stevent de wereld af op een economische crisis, waarbij miljarden mensen zullen omkomen van honger en gebrek, of in een wereldoorlog. Daarna zal de hele wereld terugvallen in een soort van Middeleeuwen, ongeveer zoals volgde op de ineenstorting van het Romeinse Rijk. Enkele mensen zullen alle macht en rijkdom bezitten, terwijl de rest van de bevolking vervalt tot slavernij. Onder deze omstandigheden zal iedere ontwikkeling voor eeuwen tot stilstand komen.

De enige manier om deze diepe terugval te voorkomen, is volgens LaRouche om nu onmiddellijk te stoppen met de uitbuiting door grote corporaties. Daartoe moet de wereld-economie grondig worden hervormd. Alle landen, ook in de Derde Wereld, moeten de volledige beschikking krijgen over hun grondstoffen en kapitaalgoederen. Nationale regeringen kunnen dan zorgen voor welvaart voor de hele bevolking.

Het LaRouche Political Action Committee heeft een documentaire gemaakt over de economie en de oorzaken van de huidige economische crisis. Aan het woord komt John Hoefle, een econoom die ook regelmatig columns schrijft op de website van LaRouche. Maar ook LaRouche zelf komt in beeld. Ten slotte komen er leden van de LaRouche beweging aan het woord, die bij voorbeeld voorstellen om de huiseigenaren financieel te steunen, zodat er geen huizen ontruimd hoeven te worden. Deze oplossing zou volgens mij inderdaad zowel goedkoper als effectiever zijn geweest dan de huidige gigantische bail-outs voor de banken.

De documentaire begint met een overzicht van de geschiedenis van o.a. Duitsland, waar na de 1e Wereldoorlog in de Weimar-republiek hyperinflatie ontstond. Omdat de bail-out bedragen aan de banken eveneens leiden tot een gigantische toename van de hoeveelheid geld, verwachten LaRouche en zijn medewerkers dat deze periode van deflatie wordt gevolgd door een wereldwijde hyperinflatie. Zij doen echter ook duidelijke voorstellen om dit te voorkomen. Volgens LaRouche ligt daarbij een grote rol weggelegd voor de nationale regeringen. Deze voorstellen zijn lijnrecht tegengesteld aan de privatisering, globalisering en de vrije markt economie die sinds de jaren ’80 (het tijdperk van Reagan en Thatcher) dominant is en waarin de grote corporaties zichzelf konden verrijken.

Firewall – In Defense of Nation State duurt een uur en 25 minuten.

Bekijk deze video in groter formaat.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

8 + 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën