Archief
Artikelen

Walmart is een Amerikaans grootwinkelbedrijf dat langzaam maar zeker een monopolie heeft verworven en daarbij de middenstand volledig heeft weggevaagd. In iedere plaats waar een filiaal van Walmart verrijst, gaan de kleine winkeliers failliet. Walmart is immers veel goedkoper?! Deze winkelketen heeft zich in een razend tempo verspreid over de hele VS.


Nu in VS de economische crisis in alle heftigheid heeft toegeslagen, heeft Walmart daar nog het minste last van. Door hun lage prijzen heeft een economische crisis zelfs een aanzuigende werking op de klanten. Dat Walmart kan leveren tegen zulke lage prijzen, komt ten eerste omdat de meeste van hun producten worden geproduceerd in China en andere lage-lonen-landen. Maar ook op het personeel van Walmart wordt zo veel mogelijk bezuinigd. De lonen zijn laag en de ziektekostenverzekering voor het personeel blijkt peperduur. Omdat de meeste werknemers van Walmart deze verzekering niet kunnen betalen, doen ze een beroep op Medicaid. De ziektekosten worden dan betaald door de staat! Ook wordt de vakbond systematisch buiten de deur gehouden. Hoewel Walmart zichzelf probeert te profileren als één grote familie, worden werknemers gedwongen tot onbetaalde overuren. Wie weigert, wordt ontslagen. Illegale immigranten worden ingezet als schoonmakers. Vrouwen en kleurlingen maken geen enkele kans op promotie, maar dat wordt hen pas verteld, nadat ze zich volledig voor het bedrijf hebben ingezet.

Maar niet alleen in de VS worden de werknemers uitgebuit. De fabrieken van Walmart in China zijn eveneens een broeinest van uitbuiting en slavenarbeid. Over de slavenarbeid in China voor de productie van overbodige luxe-producten voor westerse markt staat reeds een andere documentaire op BOUblog. Maar dank zij Walmart verspreidt dit systeem van fabrieks-slavernij zich over de hele Derde Wereld.

Het enige doel van Walmart is het maken van winst voor de eigenaren van de aandelen, de erfgenamen van de oprichter van Walmart. Het maakt daarbij niet uit, op welke manier deze winst wordt verkregen. Maar in de VS begint het grote publiek zich nu te verzetten tegen het monopolie-beleid van Walmart.

Walmart, High Cost of Low Prices werd gemaakt door Robert Greenwald, maker van o.a. Outfoxed en Iraq for Sale. Meer informatie over deze documentaire staat op de bijbehorende website. De video laat zich niet embedden, maar een Spaans ondertitelde versie doet het wel.

Walmart – High Cost of Low Prices duurt een uur en 37 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties