Archief
Artikelen

Zoals blijkt uit mijn favorieten, ben ik een liefhebber van Michael Parenti, een Amerikaanse sociaal historicus en media-criticus. Zijn lezing over kapitalisme en globalisering, Terrorism, Globalism and Conspiracy, en zijn lezing over de moord op Julius Caesar, staan reeds op BOUblog. Op zijn eigen website vindt men meer over zijn werk.

De volgende lezing van Parenti, The Struggle for History, gaat over de manier waarop de geschiedenis wordt geschreven door de heersende klasse. Dat wat wij weten van de geschiedenis is meestal zeer onvolledig en soms zelfs volkomen onwaar. Zelfs in de archieven is de ware gang van zaken meestal niet terug te vinden, omdat sommige documenten als staatsgeheim buiten het zicht van het publiek worden gehouden. De “feiten en jaartallen” die in de geschiedenisboeken staan, verhullen dan slechts de werkelijke gebeurtenissen. Dit geldt ook voor de “historische documentaires” die we te zien krijgen in de media.

Michael Parenti – The Struggle for History duurt een uur. Daarna volgen nog 25 minuten met vragen uit het publiek. Ook dit laatste gedeelte is de moeite waard.

Bekijk deze video in groter formaat.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “Michael Parenti: De strijd voor Geschiedenis”

 • petje:

  Ja, stel dat de stadhoudersbrief in 1946 boven water was gekomen dan had de geschiedenis van Nederland er wel eventjes anders uitgezien..

 • BOU:

  Ik weet niet of je Parenti al hebt beluisterd, maar als hij het heeft over Ronald Reagan, de President van de Vrede in Vietnam, dan slaat zijn stem uit van verontwaardiging. De hele geschiedschrijving is gebaseerd op leugens die de heersende klasse goed uitkomen.

  Heb je “Bernhard Gate” van Ton Biesemaat trouwens al gelezen? In september zal er weer een boek van Biesemaat verschijnen. Dan zal ik zijn werk eens bespreken. Want ook deze journalist is wars van geschiedvervalsing. Ze doen er gelukkig niet allemaal aan mee. 🙂

Laat een reactie achter

Recente reacties