Archief
Artikelen

Brits Columbia is een staat in het westen van Canada, gelegen aan de Stille Oceaan. De staat telt zeven nationale parken en de grootste stad is Vancouver, met slechts een half miljoen inwoners. Met een oppervlakte van bijna een miljoen vierkante kilometer en een gemiddelde van 3,4 inwoners per vierkante kilometer lijkt dat uitgestrekte natuurgebied heerlijk rustig! Wat zou in Brits-Columbia de meest winstgevende bedrijfstak zijn? Hout hakken? Vissen? Toerisme? Nee, het blijkt marihuana!

Het kweken van marihuana is niet langer een hobby voor hippies, de illegale marihuanateelt is uitgegroeid tot een gigantische industrie, die wordt beheerst door criminele organisaties. Men noemt het daar “The Union”, oftewel de Vakbond. In de productie van marihuana gaat jaarlijks $7 miljard Canadese dollar om. “The Union” beïnvloedt daarmee direct of indirect de hele Canadese maatschappij.

De volgende documentaire gaat over de economische gevolgen van het verbod op marihuana en de manier waarop het ondanks het verbod wordt geproduceerd in Brits Columbia. In sommige opzichten blijkt de situatie vergelijkbaar met Nederland. Er zijn talloze thuiskwekers, er worden record winsten gemaakt, in Vancouver wordt marihuana net zo openlijk verkocht en gebruikt als in Amsterdam. Maar in Canada bestaat geen gedoogsituatie, marihuana is er volledig illegaal.

Als een rode draad door de hele docu loopt de vraag: Waarom is marihuana eigenlijk illegaal? Wat zijn de gevolgen van het verbod? Wat zou er gebeuren als Marihuana legaal was en er belasting over moest worden betaald, net als bij tabak en alcohol? De gevolgen van het verbod blijken dan vrij beangstigend! Want dank zij het verbod worden de hoge winsten gemaakt en tegelijkertijd raakt de marihunanateelt steeds meer geprofessionaliseerd. Zonder deze illegale industrie zou British Columbia economisch instorten! Men kan het echter ook niet legaliseren, omdat de VS met economische sancties dreigt.

In de VS worden dank zij het verbod ook hoge winsten gemaakt, maar niet aan de teelt van marihuana, maar in de strijd tegen marihuana. Rond het opsporen en bestraffen van handelaren en gebruikers is in de VS een hele industrie ontstaan. Deze omvat politieagenten en rechters, geprivatiseerde gevangenissen en tegenwoordig ook verplichte drugtests. In de VS gaan miljarden om in de strijd tegen marihuana en hoewel men in Canada het verbod wel wil opheffen, is dit in de VS nog volledig onbespreekbaar. De financiële belangen die samengaan met het verbod op marihuana zijn eenvoudig te groot. De meest nuttige plant die de natuur ooit heeft voortgebracht, moet daarom verboden blijven. Uiteraard is dat wel de waanzin ten top!

Meer informatie over deze Canadese documentaire is te vinden op de bijbehorende website.

The Union duurt een uur en 45 minuten

Bekijk deze video in groter formaat.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “De Canadese cannabis-industrie”

 • GroningerBoer:

  Pff, en niet eens op mijn artikel op zappie reageren.

 • mr. drs. BOU:

  Sorry, GroningerBoer, ik zal het goed maken. Maar heb jij ooit op mijn blog gereageerd? Kijk ook eens naar de andere cannabis-documentaires op BOUblog. Dan zie je dat ik al heel lang met dit onderwerp bezig ben.

 • mr. drs. BOU:

  In Nederland wordt de situatie intussen ook steeds gekker:

  Minihelikopter ‘Cannachopper’ tegen hennepteelt

  In Nederland wordt voor het eerst een onbemande minihelikopter ingezet om illegale hennepteelt op te sporen. De Achterhoek heeft de primeur bij de inzet van de ‘canna-chopper’. Het toestel is uitgerust met onder meer camera’s en een afzuigkap. Daarmee wordt boven gebouwen lucht uit schoorstenen en afvoerpijpen opgezogen. Met een speciaal geurapparaat kan een wietgeur worden herkend. Volgens de politie wordt hiermee geen wet overtreden, omdat de lucht wordt opgezogen zonder een gebouw binnen te gaan.

  De onbemande minihelikopter kan acht uur onafgebroken rondvliegen. Dat meldt het NOS vandaag.

  Ook hennepkwekerijen in panden zijn niet veilig. Het onbemande toestel kan geheel zelfstandig enkele uren in de lucht blijven.
  Het team van de taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt hoopt met de inzet van de cannachopper de illegale wietteelt effectiever te bestrijden.

  Hoeveel zou dat speelgoed-dinkie kosten?

 • GroningerBoer:

  Als het goed is heb ik ooit één keer gereageerd. Verder lees ik je blog uiteraard…

 • Groene Wolf:

  Medical canabis booming business in US.
  Terwijl in (ver)Nederland de klok weer terug gedraaid wordt,
  en canabis volgens (on)wetenschappelijk onderzoek oorzaak zou zijn van veel psygisch leed, maakt het kruid in de VS een ware bloei mee.
  http://www.nytimes.com/2010/10/05/business/media/05pot.html?_r=1&hp
  Daar heeft men kennelijk begrepen dat het plantje psychisch leed juist kan verzachten.

Laat een reactie achter