Archief
Artikelen

Monsanto is een bedrijf dat in 1901 in St. Louis (Missouri) is opgericht als chemisch bedrijf. Tegenwoordig is het wereldleider in genetische manipulatie, maar het bedrijf is groot geworden met de productie van onder andere PCB’s en het beruchte Agent Orange, dat in de Vietnam-oorlog werd gebruikt als ontbladeringsmiddel en dat ernstig kankerverwekkend bleek te zijn.

Marie-Monique Robin, die al drie andere documentaires op haar naam heeft staan over biodiversiteit en patenten op leven, kwam daarbij steeds de naam Monsanto tegen en ging daarom op onderzoek uit naar het bedrijf zelf.

De documentaire gaat niet alleen over de gevaren van de voedselindustrie voor onze gezondheid, maar maakt ook duidelijk hoe de grote corporaties de politiek en de regelgeving beïnvloeden. Ook opereren ze wereldwijd, waarbij de ontwikkelingslanden hun meest kwetsbare doelen zijn. De gentech-landbouw gaat daar volledig ten koste van zowel de biodiversiteit als het bestaan van de kleine boeren.

In India is de situatie inmiddels kritiek. Boeren plegen er in snel tempo zelfmoord, omdat ze door Monsanto worden geruïneerd. Een belangrijke en moedige strijd tegen Monsanto in India wordt geleverd door dr. Vandana Shiva.

Deze documentaire is hier reeds eerder geplaatst, maar er is nu ook een Nederlands/Vlaamse versie. Het is dezelfde film, maar nu ondertiteld en vertaald.

De wereld volgens Monsanto (vlaams/nederlands ondertiteld) duurt een uur en 40 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

27 Reacties op “De wereld volgens Monsanto, Nederlandse versie”

Laat een reactie achter