Archief
Artikelen

Op 4 april schreef ik reeds dat de Westerse bezetting van Afghanistan het buurland Pakistan ontregelt en meetrekt in de “War on Terror”. Vandaag kwam ik twee artikelen tegen waaruit blijkt dat de politiek van de VS spoedig kan leiden tot de ineenstorting van Pakistan, dat dan ten prooi valt aan een burgeroorlog. Uiteraard zou dat niet gunstig zijn voor de strijd van de VS en de NATO tegen de zogenaamde Al Qaida in Afghanistan en Pakistan, maar juist deze strijd leidt tot instabiliteit. Meer troepen sturen zal niet helpen, het werkt slechts averechts.

Het ene artikel staat op de website The Raw Story. Medewerkers van het Pentagon (die anoniem willen blijven) verklaren dat Pakistan reeds balanceert op de rand van een burgeroorlog. Ik citeer:

“The place is beyond redemption. I think Pakistan is moving toward a situation where the extremists control virtually all of the countryside and the government controls only the urban centers,” he continued. “If you look out 10 years, I think the government will be overrun by Islamic militants.”

Het andere artikel is van Michel Chossudovsky, de bekende Canadese econoom. Het staat op Global Research. Volgens Chossudovsky is de VS er zelfs bewust op uit om Pakistan te destabiliseren. Hij schreef daar in 2007 reeds een artikel over, vlak na de moord op de Pakistaanse presidente Benazir Bhutto.

In feite is Pakistan een kunstmatig land, dat is ontstaan uit het 19e eeuwse imperialisme van Groot Brittannië. India werd een Britse kolonie en Pakistan was daar een deel van. In 1947 werd Pakistan een zelfstandige staat, maar deze staat vormde zeker geen eenheid. De grenzen staan wel op de kaart, maar ze zijn geconstrueerd op de tekentafel en de bevolking aanvaardt deze grenzen niet. Verhelderend is de volgende korte video:

Pakistan: “The Most Dangerous Country” duurt 11 minuten.

Balochistan is een provincie van Pakistan, grenzend aan Afghanistan en Iran. De inwoners van Balochistan beschouwen zichzelf niet als Pakistani, zij zijn Balochi, een volk dat zich uitstrekt tot over de grenzen met Afghanistan en Iran. Balochistan is rijk aan delfstoffen, waaronder aardgas, maar de bevolking trekt daar geen profijt van. De natuurlijke rijkdommen komen slechts ten goede aan de stedelijke elite van Pakistan. Ten gevolge van de armoede en onderdrukking in Balochistan is er feitelijk reeds sprake van een burgeroorlog. Volgens de VS en de door de VS aangestuurde regering van Pakistan zijn deze opstandelingen echter Al Qaida.

De volgende reportage gaat over de manier waarop het Pakistaanse leger de vrijheidsstrijd in Balochistan gewelddadig onderdrukt. Of de regering van de VS ook dit gebied nu bombardeert met onbemande vliegtuigjes, is onduidelijk. De reportage stamt uit 2006 en toen bombardeerde de VS nog niet openlijk in Pakistan. Uit de reportage blijkt wel dat ook in Balochistan de situatie uiterst explosief is.

Pakistani Army atrocities in Balochistan duurt 31 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “Balochistan, in Pakistan of Afghanistan?”

Laat een reactie achter