Archief
Artikelen

In Afghanistan is de heroïne op dit moment een van de grootste problemen. Het Afghaanse verzet tegen de bezetting van het land door een coalitie van NAVO-troepen wordt voornamelijk bekostigd uit de opbrengst van de opiumteelt. Dit probleem valt echter niet op te lossen door de papavervelden te verwoesten. Het heroïne-probleem is namelijk niet de oorzaak, maar het gevolg van de oorlog. Een belangrijke rol wordt daarbij gespeeld door de Amerikaanse geheime dienst.

De volgende documentaire gaat over de relatie tussen de CIA en de handel in drugs, waarbij de focus ligt op de opium van Afghanistan. Deze docu verscheen in 1996. Aan de Afghaanse oorlog tegen de Russische bezetting was in 1989 een einde gekomen, de Russen hadden de oorlog verloren. Nadat zij hun troepen hadden teruggetrokken, brak in Afghanistan een burgeroorlog uit.

Het Afghaanse verzet tegen de Russen werd bewapend door de VS en de Afghaanse krijgsheren betaalden met opium of heroïne. Deze werd verhandeld via Pakistan. In 1996 waren er daardoor in Pakistan reeds bijna 2 miljoen verslaafden. Het leeuwendeel van de heroïne was toen nog bestemd voor de Europese markt, maar tegenwoordig bereikt de heroïne ook Rusland.

Oorlog en heroïne gaan goed samen, vooral als de CIA daarbij een handje helpt. Maar de CIA is al veel langer betrokken bij de heroïne-handel. Tijdens de Vietnam-oorlog werd opium ook al gebruikt om wapens te bekostigen. In deze documentaire wordt duidelijk hoe de zogenaamde strijd tegen drugs er slechts toe leidde dat de CIA steeds meer invloed kreeg over de heroïnehandel, terwijl zowel de productie als het aantal verslaafden groeide.

Deze historische documentaire werd gemaakt door Chris Hilton, die nu werkt voor Essential Media and Entertainment. Meer informatie over deze documentaire staat hier.

An Unholy Alliance duurt 54 minuten.

Bekijk deze video in groter formaat.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter