Archief
Artikelen

Een van de grootste problemen in Afghanistan is de opium-productie. Zolang deze drug verboden is, valt er veel geld mee te verdienen. Na drie decennia van oorlogen is de economie van Afghanistan kapot. De Taliban hadden de papaverteelt verboden, maar omdat de handelaren nog voorraden hadden, stopte de verkoop niet. De papaver-boeren overleefden het papaver-verbod middels leningen van die handelaren. Aldus zien de boeren zich gedwongen om papaver te verbouwen, om die leningen af te lossen. De krijgsheren kopen de opium op en verwerken deze eventueel tot heroïne. Van de winst worden wapens gekocht en wordt het verzet georganiseerd tegen de Westerse coalitie die het land bezet.

Afghanistan is verantwoordelijk voor 90% van de wereldproductie van opium en heroïne, die voornamelijk bestemd is voor de Europese markt. De Amerikanen deden aanvankelijk niets om de opiumhandel te bestrijden, maar werkten zelfs samen met de drugs-baronnen, die vaak ook stamhoofd zijn. Later begon men de papavervelden te vernietigen, maar daarmee treft men alleen de boeren, die aldus in de armen van het verzet worden gedreven.

Het centrum van de opiumhandel is Kandahar en de machtigste drugs-baron, Haji Bashir Noorzai, was een goede vriend van de door de Amerikanen in het zadel geholpen gouverneur van Kandahar, Gulagha Sherzai. In 2005 werd Noorzai uitgenodigd om naar de VS te komen, om te praten over een bondgenootschap in de “War on Terror”, waarna hij werd gearresteerd in het kader van de “War on Drugs”. Een goed artikel over deze omstreden arrestatie, geschreven in februari 2007, staat hier.

De volgende reportage werd in april 2002 uitgezonden door de Australische zender ABC. Hij is gemaakt door Mark Corcoran, die kort na de inval van de VS in Afghanistan op zoek ging naar de mensen die bij de opiumhandel betrokken zijn. Deze video laat zich niet embedden. Een transcript van deze reportage staat hier.

America’s Blind Eye – Afghanistan duurt 25 minuten (de laatste minuten van de video zijn zwart).

Hoewel de NAVO-troepen nu inderdaad proberen om de papaverteelt terug te dringen, onder andere door het gewas op de velden te vernietigen, zijn ze tot op heden niet bijzonder succesvol in dit beleid. Hoewel de regering-Karzai lippendienst bewijst aan de drugs-bestrijding, hebben de drugs-baronnen te veel politieke macht om hen serieus te bestrijden. Zo langzamerhand is de heroïne ook niet langer uitsluitend bestemd voor de export. Tot voor kort bestond er geen drugsprobleem in Afghanistan, maar inmiddels zijn er alleen al in Kaboel 40.000 verslaafden.

In juli 2006 zond de Australische zender ABC een reportage uit van Stephen Dupont en Jacques Menasche over de drugsverslaafden van Kaboel. In de documentaire worden de broers Reza en Hussein gevolgd. Hun verhaal is tekenend voor de huidige situatie in Afghanistan. Ook deze video laat zich niet embedden. Een transcript van de reportage staat hier.

Brothers of Kabul – Afghanistan duurt 20 minuten. Het slot van deze reportage is helaas weggevallen.

Het meest trieste is wel, dat opium helpt tegen pijn, honger en verdriet, drie kwaden die door de oorlog worden verspreid. Het volgende videofragment laat zien hoe vrouwen op het platteland hun kinderen de rook van opium of heroïne laten inademen. Ze weten niet hoe verslavend dit is en ze zijn zich evenmin bewust van de grote schade die dit aanricht aan de gezondheid. Wie opium of heroïne gebruikt, voelt zich eventjes gelukkig. De kinderen hebben wel honger, maar als ze opium roken, dan huilen ze niet.

Het aantal verslaafden in Afghanistan is nu officieel ongeveer 900.000, zeg maar gerust een miljoen. Een kwart van hen zijn vrouwen en kinderen. In Kaboel is speciaal voor hen een ziekenhuis geopend, dat 20 patiënten per maand kan behandelen, als druppel op de gloeiende plaat. Dat blijkt uit dit fragment van een reportage van Al Jazeera:

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “Verslaafd aan Heroïne in Afghanistan”

Laat een reactie achter

Recente reacties