Archief
Artikelen

Eergisteren is er een raket neergekomen midden in Kamp Holland in Uruzgan. Daarbij is een Nederlandse soldaat gedood en vijf soldaten raakten gewond. Zelfs in Kamp Holland zijn de Nederlandse soldaten niet veilig.

Azdin Chadli blijkt van Marokkaanse afkomst. Hij was de negentiende Nederlandse militair die omkwam bij de oorlog in Uruzgan. Vergelijken we dat met de berichtgeving van maandag in Information Clearing House, dan blijkt Chadli slechts een van de vele doden van die dag. Dat maakt zijn dood natuurlijk niet minder droevig, maar nog veel méér!

Troops kill 18 militants on Afghan border:
Pakistani troops backed by helicopter gunships and jets killed at least 18 militants in a restive tribal region bordering Afghanistan, officials said yesterday.

Thousands flee bomb attacks by US drones:
AMERICAN drone attacks on the border between Afghanistan and Pakistan are causing a massive humanitarian emergency, Pakistani officials claimed after a new attack yesterday killed 13 people.

Toen er eind september 2007 in Uruzgan ongeveer 65 burgers omkwamen bij NAVO-bombardementen, hield onze regering de informatie achter voor de Tweede Kamer. Hoeveel Nederlanders er in Uruzgan zijn gesneuveld, weten we precies, maar niemand weet hoeveel burgerdoden de militairen maken. Volgens minister Verhagen van Buitenlandse Zaken is het niet de taak van de militairen om burgerdoden te tellen: “Onze militairen zijn geen rapporteurs of journalisten.”

Pauw en Witteman zijn wel degelijk journalisten. Zij besteden regelmatig aandacht aan de Nederlandse strijdkrachten in Uruzgan. Samen met een team van redacteuren, cameramensen en technici waren ze vorig jaar zomer te gast in Kamp Holland. In twee afleveringen van hun praatprogramma lieten ze zien, wat ze vanuit Uruzgan te melden hadden. Gezeten aan een tafeltje in de schaduw, voorzien van flesjes drinkwater en beschermd door de Nederlandse militairen, werd er in de aflevering van 8 september 2008 gebabbeld met Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, wiens zoon is gesneuveld in Uruzgan. Dit is een typisch voorbeeld van embedded journalistiek: de oorlog in Afghanistan is saai! Voor wie deze uitzending toch wil zien:

Pauw en Witteman in Uruzgan – Afl. 1 duurt 50 minuten.

In de tweede uitzending van 9 september 2008 werd er gezorgd voor wat verbaal vuurwerk. Daartoe had men de minister van defensie Eimert van Middelkoop en het kamerlid voor Groen Links Femke Halsema naar Kamp Holland gehaald. Van Middelkoop is een groot voorstander van de oorlog in Afghanistan en Halsema is mordicus tegen.

Deze discussie is wel degelijk de moeite waard, maar het gesprek had ook kunnen plaatsvinden in de studio in Hilversum. Ook worden de twee belangrijkste politieke punten niet genoemd: Afghanistan heeft een strategische ligging en dwars door Afghanistan is een pijpleiding gepland van Turkmenistan naar Pakistan, dit met het oog op de Westerse energievoorziening.

In Kamp Holland was alles rustig. Om toch iets te laten zien van wat er buiten Kamp Holland gebeurt, maakte men gebruik van opnamen van Arnold Karskens, de enige Nederlandse journalist die zich niet laat embedden. Nu ook Kamp Holland niet veilig blijkt, wordt zelfs de embedded journalistiek problematisch. Uiteraard wensen we alle nabestaanden van de slachtoffers van deze dwaze oorlog veel sterkte met de verwerking van hun verlies.

Pauw en Witteman in Uruzgan – Afl. 2 duurt 50 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “Pauw en Witteman: veilig in Afghanistan”

 • Ik beschouw de uitvoerende Nederlandse politiek, en Balkenende om begrijpelijke redenen in het bijzonder, als hebbende bloed aan de handen.
  19 Slachtoffers en ‘counting’.

 • E-bee:

  Deze voor de meesten onbekende Azdin Chadi had ook gewoon een vader en een moeder. En een eigen motivatie om naar Aghanistan te gaan. De voorstelling van zaken door de politiek, “hulpverlening”, was ongetwijfeld het glijmiddel die zijn keuze en waarvan hij het gevolg onmogelijk kon overzien, sterk beinvloedde. Van de week ook weer gezien in “Fahrenheit”. Na een paar jaar Irak waren veel van deze VS jongeren oude mannen die vertwijfeld inzagen dat ze gebruikt werden voor een leugen. De wervende spotjes die je hier ziet draaien vooral om hi-tech apparatuur en zijn voor een jongere natuurlijk zeer interessant. De werkelijkheid is een vijandige zandbak waarin je moet vechten voor je leven en die je defintief veranderen zal. Zo je het fysiek overleeft moet je nog maar afwachten of je nageslacht niet door DU munitie zal zijn aangetast. De Russen zijn door hen Afghanistan uitgezet dus aan te nemen valt dat er nog veel doden vallen.

Laat een reactie achter