Selecteer een pagina

Archieven

De zaak Baybasin en de media-doofpot

illustratie: Hüseyin Baybasin

In HP/DeTIJD stond op 6 februari een artikel over de zaak Joris Demmink, van de hand van Bas Paternotte: Topambtenaar onder vuur. Aanleiding tot dat artikel was het feit dat PVV-Kamerlid Raymond de Roon op 28 januari kamervragen had gesteld over het feit dat Mustafa Y. in Turkije was bedreigd door lieden die gestuurd zouden kunnen zijn door het Landelijk Parket. Dit blijkt uit de verklaring van mr. Adèle van der Plas op JDTV, de YouTubes van Micha Kat over de zaak Demmink. Waren de Kamervragen reeds summier, het antwoord van minister Hirsch Ballin was nog veel korter:

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de minister van Justitie over behandeling van aangifte tegen secretaris-generaal. (Ingezonden 28 januari 2009)

1 Kent u het bericht «OM behandelt ook 3e Demmink-aangifte niet»?
2 Is de aangever, M.Y. na zijn aangifte bezocht door Nederlandse ambtenaren?
3 Is daarbij aan de orde gesteld, dat M.Y. zijn aangifte in zou kunnen trekken of is met hem besproken wat de consequenties van zijn aangifte zouden kunnen zijn? Zo ja, wat is daarbij besproken?

Antwoord van minister Hirsch Ballin (Justitie) (ontvangen 2 februari 2009)

1 Ja.
2 en 3 Van het beweerdelijke bezoek is mij niets bekend.

Het artikel van Bas Paternotte gaf een goed en duidelijk overzicht van de zaak Demmink, te beginnen in 2003 met de affaire in het Anne Frank plantsoen en de publicaties van Panorama en de Gay Krant die daarop volgden. Onder druk van Joris D. hebben Panorama en de Gay Krant hun berichten gerectificeerd, waarna Frank Leenders alias Janos aangifte deed tegen Joris D. Deze aangifte werd de berm ingereden, maar intussen had het NOS-journaal de identiteit onthuld van de “top-ambtenaar”. Vermomd als X stapte Joris D. naar de Raad voor de Journalistiek, waar hij in het gelijk werd gesteld. Het pleidooi van Lex Runderkamp, die de NOS-reportage had gemaakt, kwam in augustus 2007 boven water. Ook dat was te danken aan Micha Kat en het is duidelijk dat Bas Paternotte meeleest op Klokkenluider. Maar de eigenlijke uitzending wordt door de NOS niet afgestaan.

In februari hoopte ik nog op een spetterend vuurwerk waarmee deze hele doofpot zou ontploffen, maar ondanks het moedige artikel van Paternotte in HP/DeTIJD ging de affaire Joris D. weer uit als een nachtkaars. Alleen Micha Kat schrijft nog steeds het ene stukje na het andere over de affaire Joris D., waarbij zijn feitenoverzicht nog altijd groeit. Ook maakt hij reportages voor zijn serie JDTV. Laten we deze aflevering eens bekijken:

JDTV Afl.10 – Aangifte Mustafa Y. duurt 6 minuten.

Lex Runderkamp bemoeit zich niet meer met de zaak, Lidy Nicolasen van de Volkskrant doet haar journalistieke plicht door niets over de zaak te schrijven en Wim de Bruin, voorlichter van het OM, heeft helemaal niets te melden. Met de aangifte van Mustafa Y. wordt dus niets gedaan.

Maar ook Zembla, het programma dat in februari 2003 met een onthullende uitzending kwam over de vervalste telefoontaps in de zaak Baybasin, kan na veel onderzoek de doofpot niet meer vinden, waarop Micha Kat zijn lezers opriep om Zembla te helpen met zoeken. Zembla reageerde daarop met een uitzending over een pedofiele clown. PR de Vries had dezelfde truck reeds in november vorig jaar vertoond, dus dat kunstje kenden we al. Op 15 januari kwam Micha Kat echter met het bericht dat Sinan Can, een Zembla-journalist van Turkse afkomst, zou werken voor Joris D. Hij zou hebben geprobeerd om Burhan Kazmali, de Turkse onderzoeksjournalist die veel werk heeft verzet in de zaak Baybasin / Demmink, om te kopen met een dure auto en zo voort… Micha Kat schrijft:

Dat zijn althans de onthutsende beschuldigingen die de Turkse journalist Burhan Kazmali heeft geuit en op video en tape heeft vastgelegd.

Maar die video krijgen we niet te zien en die tape krijgen we niet te horen. Op 17 januari blijkt de zaak volgens Micha Kat nog veel ernstiger. Kat schrijft:

Joris Demmink, de hoogste man van het Ministerie van Justitie, heeft Zembla-journalist Sinan Can met de dood bedreigd als hij en Zembla verder onderzoek zouden blijven doen naar zijn pedofiele levenswandel. Dat zegt Huseyin Baybasin vanuit de gevangenis in Zoetermeer in een telefoongesprek met Klokkenluideronline. Baybasin heeft deze informatie van de Turkse journalist Burhan Kazmali die nog dit weekeind zou zijn gebeld door een (na het eerdere stuk op deze site) ‘totaal paniekerende’ Can.

Het probleem met deze informatie is echter dat Micha Kat zegt dat Baybasin heeft gezegd dat Kazmali heeft gezegd dat Sinan Can heeft gezegd… en zo komen de kletspraatjes in de wereld. Als dit verhaal waar is, dan is Joris D. niet alleen een praktiserend pedofiel, maar ook een smerige intrigant die eventueel geweld niet schuwt. Maar als het niet waar is, dan is het slechts roddel en achterklap. Daar doen we liever niet aan mee…

In een volgende post komt Micha Kat met een namenlijst van voorstanders en tegenstanders van Joris D. Die lijst zou afkomstig zijn van Zembla, maar ook hier geeft Micha geen bron, hetgeen in dit geval begrijpelijk is. En eind januari verkondigde Micha Kat dat mr. Adèle heeft gezegd dat Sinan Can door Baybasin zal worden gedagvaard als getuige, maar omdat er verscheidene procedures lopen, is ook dit bericht onduidelijk en Kat verwijst slechts naar zijn eigen posts. Wat weten we nu eigenlijk zeker?

Zeker is, dat Sinan Can in maart 2007 met het team van Zembla in Turkije was om een reportage te maken over het werk van Burhan Kazmali. Dat ging uiteraard over de zaak Baybasin en de relatie met de pedofilie van Joris D.. Deze reportage is echter nooit uitgezonden. Ook staat vast dat Kazmali, die naar Nederland zou komen om te getuigen in het kort geding dat Baybasin had aangespannen tegen Joris D. en consorten, op 22 juni 2007 werd aangehouden op het vliegveld van Istanbul. Toen hij weer werd vrijgelaten, was het vliegtuig vertrokken en voor hij zijn documenten terugkreeg, was zijn visum verlopen. Maar voor de rest van het verhaal is onze enige bron Micha Kat. En helaas: één getuige is géén getuige. We weten dus niet wat waar is, we kunnen slechts vermoeden dat Joris D….

Steun dus het Burgerinitiatief: Onderzoek Joris Demmink!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 − 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën